Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Popotniški nasveti za potovanje na Škotsko

Majhna, a zakladov prepolna dežela, Škotska, je polna neverjetnih kontrastov. Če se želite spoznati z zgodovino svoje družine, se podati v brege, izkusiti utrip škotskih festivalov, ali kako drugače uživati – se tukaj najde kaj za vsak okus.

Vsebina

Nahaja se v severno-zahodni Evropi in je del Združenega kraljestva. Geografsko jo lahko delimo na tri področja – južna gričevja, osrednja nižavja in severna višavja z otoki.

Slikovita Škotska

Prekrasna dežela, ki ponuja neverjetne pokrajine polne osupljivih jezer, gor in otokov. Preko 100 rek in okoli 500 jezer s sladko in slano vodo, med katere sodi tudi Loch Ness s svetovno znano pošastjo “Nessie”, ki jo je zelo težko videti a je izjemno prijazna. Na Škotskem je najvišja gora britanskega otočja Gen Nevis. Nahaja se v predelu Lochaber in letno beleži okoli 125,000 vzponov na 1344m visok vrh, kar pa vseeno ni mačji kašelj. Gorovje Munros je najvišje gorovje Škotske, ki je s svojimi 283 vrhovi dobilo ime po človeku, ki jih je prvi popisal - Sir Hugh Munro. Škotska ima preko 790 otokov na morju, večina se jih nahaja v kateri izmed peterih glavnih skupin otok: Shetland, Orkney in Hebridi, ki se nadalje delijo na Notranje in Zunanje. 99 otokov je tudi poseljenih.

Kulturna Škotska

Bogata kulturna dediščina Škotske je vidna na vsakem koraku. Od starodavnega gradu v Edimburghu pa vse do ultra-moderne zgradbe parlamenta ter starodavnih čudes otoka Orkney - Maeshowe, je dežela prepolna neverjetnih krajev. Zgodovino lahko doživite tudi tokom bivanja v hostlu SYHA Youth Hostel, kjer lahko v velikem stilu živite v lastnem gradu, ali pa se zbližate z naravo v pravcatem croftu.
 
Edinburgh gosti tudi najrazličnejše festivale, vendar ni niti eden med njimi tako priljubljen, kot dobro znan vsakoletni Edinburgh Festival, kjer se vrsta prireditev od komedij, do koncertov klasične glasbe razvrsti preko celega meseca avgusta.
 
Cel svet pozna silvestrovanja, vendar nikjer drugje ne pospremijo starega in voščijo dobrodošlico novemu letu kakor na Škotskem. Celo lastno ime so si izmislili za dogodek: Hogmanay. Preko 100,000 ljudi obišče Edinburgh, da bi lahko na ulicah praznovali Hogmanay. V praznovanje je vključenih pet odrov z živo glasbo, domorodnimi plesi in najbolj spektakularnim ognjemetom na svetu.

Živali v naravi

Škotska je dom tudi najrazličnejšim živalim, kot so delfini ob obali Moray Firth pa vse do Central Highlands. Vsak letni čas ponuja na Škotskem možnosti spoznavati drugačen živalski svet. Pohod zimske divjadi je naravnost spektakularen, pomladi in poleti pa lahko na klifih vidite morske ptice, kako se pripravljajo na gnezdenje in se ob plesu in petju šopirijo in zapeljujejo, med tem ko po morju plavajo kiti in delfini. Jesen pa je letni čas tjulnjev in jelenov.

Hrana in pijača

Škotska je pravi raj za sladokusce in gurmane. Ponuja vam nekaj najboljših morskih jedi, ob tem pa tudi divjačino in fazana, kakor neverjeten izbor sirov. Haggis je tradicionalna škotska jed, ki pa ni za mehkužce, saj je narejena iz ovčjega prebavnega trakta. Škotsko oboževanje haggisa naj bi bila posledica njihove nepripravljenosti, da bi kateri koli del ubite živali šel v smeti.
 
Shortbread je tradicionalni škotski posladek, viski pa proizvajajo dalj časa, kot seže ljudski spomin. Pred stoletji so prišli na idejo, da bi prekuhali ječmen, katerega je dež natopil. Kot posledica te mokre žetve in poskusa reševanja ječmena ima sedaj Škotska 53 različnih destilacijskih obratov širom dežele.

Potovati po Škotski

Škotska je zelo dobro prepletena s sodobnim cestnim sistemom, železnicami in trajekti, ki omogočajo dostopnost do kateregakoli dela dežele brez najmanjših težav, veliko izbiro transporta pa boste imeli tudi na potovanju med turističnimi atrakcijami. Zahvaljujoč prelepi pokrajini pa je potovanje po Škotski pravi užitek.

Vreme

Na Škotskem se močno opazijo vsi štirje letni časi: pomlad, poletje, jesen in zima. Med marcem in oktobrom lahko pridejo vročinski vali, med tem ko od oktobra do marca upoštevajte nasvete in imejte pri sebi tople plašče, rokavice, kape in šale. Do decembra do februarja je sneg zelo običajen. Ne glede na letni čas pa lahko vedno pričakujete dežno ploho – tako da pridite pripravljeni!

Youth hostli na Škotskem

Mreža SYHA Hostelling Scotland vam ponuja preko 65 hostlov na najrazličnejših lokacijah, tako da si pripravite načrt potovanj. Prijazno osebje vam bo lahko ponudilo ogromno informacij o lokalnem okolju, seznam hostlov pa si oglejte na njihovi spletni strani www.syha.org.uk .

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava