Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Prostovoljno delo na 49. mednarodni konferenci HI

Vsebina

49. Mednarodno konferenco Mednarodnega združenja mladinskih prenočišč
v Mariboru, od 8. do 12. julija 2012

Prvič sem v Maribor prišla v času poletnega Lenta in res mi je zlezel pod kožo tako prvi kot drugi. Festival ima brez ovinkarjenja dušo in srce, še posebej ponoči, ko ima poseben čar. Potem pa je bila na vrsti že 49. Mednarodno konferenco Mednarodnega združenja mladinskih prenočišč v hotelu Habakuk, kjer sem bila tokrat prostovoljka v drugem pomenu besede kot ponavadi na kakšnih misijah v tujini, vendar še vedno skozi kritične oči študentke turizma. Tu smo bile 6 deklet zadolžene za promocijo Popotniškega združenja Slovenije, z voščilom tople dobrodošlice vsem delegatom iz tujine, darila v obliki žepnih zobnih ščetk, tako imenovanih švicarskih nožkov, skrite torbice za dokumente, majic, športno ruto in posebnega balona v katerem je bilo skrito prisrčno sporočilo, zato ga je bilo potrebno predreti. Prav zanimivo je bilo gledati gospe kako so s »špičaki« skakale po balonih, le zato, da bi lahko prebrale skrito misel;) Prišli so iz okoli 55. različnih držav sveta.  

 
Prvi večer smo odprli na štajerskem vršacu, Pohorju in Hotelu Bellevue, do koder smo se skoraj vsi vzpeli z pohorsko vzpenjačo. Sama sem se imela čast peljati z gospodoma iz Bahrajna, katera sta bila neznansko presenečena nad takratno vročino in nezadovoljivo uporabo klimatiziranih naprav, saj sta mi v znoju zaupala, da bi pri njih tudi v gondoli imeli klimo;) Na vrhu ploščadi ob pijači dobrodošlice, če me spomin ne vara, borovničke ali medica, sem nazdravila s samo enim od njiju, kajti v tej muslimanski državi je pitje alkohola v javnosti strogo prepovedano, drugi pa se je veselo nasmihal, kajti češ, tako ali tako vsi ilegalno pijejo še več doma pod skrito streho kot tisti v javnosti. Res sta imela odličen smisel za humor.
 

Pred restavracijo je imel gospod predsednik Igor Jurišič otvoritveni govor, ki je bil izvoljen na funkcijo podpredsednika celotne mednarodne organizacije, kateremu so sledili tudi ostali in prvi večer smo zaključili z odličnimi štajerskimi specialitetami in odličnimi belimi in rdečimi vini Podravske vinorodne dežele. Delegati so bili navdušeni nad razgledom nad Mariborom v dolino, čisto neokrnjeno naravo in na splošno zeleno barvo naše dežele. Prepričana sem, da je bil to najboljši možni način in otvoritev te globalne konference.

 
Drugi dan je potekal po zastavljenem urniku, sama sem odšla na vodeno turo spoznavanja ostalih lepot severno zahodne Slovenije. S Katjo sva jih odpeljali v najstarejše slovensko mesto Ptuj, rimsko Petovio. Obe sva bili privrženki in takoj sva prepričali tudi ostale, da so stranske poti v naši deželi pač bolj zapeljivejše od glavnih;) Glavni obisk je bil na Ptujskem gradu in navdušenost nad maskami in kurenti je bila velika. Zvečer smo s splavom in ladjico na Dravi odpluli proti pristanišču najstarejše vinske trte na Lentu, kjer so uprizorili tudi pravi flosarski krst naše francosko govoreče predsednice združenja Hostelling International Edith Arnoult Brill. Smeha polna skleda. Večer smo tik pred nevihto ujeli v hotelu Piramida sredi mestnega jedra Maribora ob spet odlični hrani in pijači, noč pa nadaljevali na Poštni ulici v šumih post Lenta.
 

Torek je stekel v uglajenem ritmu prejšnjega dne in glavnem delu konference, volitvami. Večer pa se je nadaljeval v duhu vinske kapljice v mestni vinski kleti Vinag in samopostrežno večerjo na sodih v pravem vinarskem ambientu s prefinjenimi vini belih in rdečih kraljev. Pozno v noč smo zaključili na tako oklicani Pošti, kjer so nam postregli še z živim odrom poletnih dvorišč in vedno dobrim jazzom, kjer smo se spoprijateljili z bivšo jugo in »južnimi latinoti«.

Zadnji dan konferencese je hitro približal h koncu, zato smo se z ostalimi prostovoljkami odločile, da našim izbranim srečnikom podarimo zgoščenko z izbranimi slovenskimi pesmimi, nad katerimi so bili nadvse navdušeni. Gospod Ongart iz Tajske nas je povabil na naslednjo konferenco čez dve leti v Bangkoku. Najbolj mi bo v spominu ostalo urejanje vize z šejki iz Katarja in muslimanskimi ženami iz Kuvajta, ki so oboževale nakupovanje in obšle vse najnovejše nakupovalne centre v Mariboru.
 

Vse lepo in prijetno se ponavadi prekmalu konča, zato že stremim k naslednji priložnosti prostovoljstva, kdo pa ve, morda res na Tajskem?

Pri tej sklepni misli vabim tudi nove prostovoljce ali prostovoljke, da se opogumite in se nam pridružite pri Popotniškem združenju Slovenije, saj veste, svet je okrogel in tako se tudi vrti.

 
Urška Počervina

Sorodni članki

Prijava