Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Festival Stare trte, najstarejše trte na svetu

Festival Stare trte je vrhunski turistični kulinarično-vinsko-kulturni festival v Mariboru, največja jesenska turistična prireditev, ki gosti preko 500 sodelujočih. Ob bogatem kulturnem programu si lahko ogledate prodajne razstave štajerskega sadja, bučnega olja in cvetja, predstavitev mojstrov pristne kulinarike, predstavitev vinogradnikov domačega okoliša.

Vsebina
Festival Stare trte je vrhunec cikla prireditev od rezi do martinovanja, ki ga v Mariboru pripravimo v čast Stari trti, najstarejši trti na svetu, največji etnografski znamenitosti Maribora, simbolu bogate vinske kulture Maribora in Štajerske in iztočnici in cilju vseh vinskih cest, ki prepredajo gričevnati mestni vinorodni okoliš.

Trgatev Stare trte je po starih štajerskih šegah in navadah postala pravi mestni praznik, ki ga spremlja množica Mariborčanov in gostov. Pred njenim domom na Lentu se zberejo številni obiskovalci od blizu in daleč, številni pomembni gostje oblasti in javnega življenja, mnogi dobitniki cepiča Stare trte in vse dosedanje slovenske vinske kraljice. Navzoči so tudi predstavniki vinskih bratovščin in redov pa tudi številni novinarji.

Pomembno vlogo ima pokušnja in ocena prvega grozda, ki jo opravi gospodar Stare trte, mariborski župan. Ko ugotovi, da je grozdje zrelo, zaukaže začetek trgatve. Brači iz "Šompetra" pri Mariboru, ki jih gospodar izbere, pridelek oberejo, stehtajo, izmerijo vsebnost sladkorja, zmeljejo, sprešajo, napolnijo v posode in predajo posestvu Meranovo v oskrbo in kletarjenje. Pri tem jih nadzoruje mestni viničar, ki za trto skrbi in jo neguje.

Na koncu trgatve se ob Stari trti simbolno srečata zadnja brenta grozdja in prvi koš gnoja, saj moramo trti vrniti, kar smo ji z grozdjem vzeli. Najmlajši brač še natakne na trsno rozgo grozdno jagodo, da bo trta pila lasten sok.

Med samo trgatvijo se lahko pozabavate ob izbranem kulturno-zabavnem programu, ko nastopijo mnogi znani zabavni ansambli, godbe, folklorne skupine in pevci. Ob nabrežju Drave so prav tako navzoči vinarji in vinogradniki ter gostinci, ki vam ponudijo najboljše, kar znajo pridelati.

Več informacij: www.maribor-pohorje.si .

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava