Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potepanje po Majorki

Kaj videti in obiskati za najboljše doživetje

Ko se podaš mlad po svetu se zgodi vse. Delovna in praktična izkušnja na Majorki mi je odprla nov pogled na življenje na otokih in tudi perspektivo življenja v tujini. Balearski otoki nudijo svoje čare, ko pomislite na Ibizo dobite asociacije samo na zabavo in sonce. Vendar je Majorka dosti več kot samo to. 

Vsebina
Treba je videti in okusiti celoten otok, da bi dobili pravo sliko o tem kakšno je življenje v poletnih mesecih. Takrat so ljudje živi, turizem v polnem zagonu, nočne zabave, festivali, vsakodnevne tržnice, polno življenja na plaži podnevi in ponoči (ognjeni kresi in zabave na plaži), … Največ diskotek je v Palmi, v drugih manj turističnih mestih niso vsak večer odprte. Porto Cristo na vzhodu otoka pa ima v petek in soboto odprto celotno ulico barov in manjših diskotek pred katerimi večkrat izvajajo animacijo z ognjem. Večina teh lokalov je brez vstopnine, se pa začenjajo vstopnine od 5€ navzgor. Pijače kot je recimo rum cola so tudi od 5€ navzgor. Značilne so zabave oziroma nočne tržnice, ki so prava gurmanska paša, izvajajo se različni koncerti in seveda pisana tržnica do poznih nočnih ur. To se odvija skozi celo leto v različnih mestih, saj vsako mesto na ta način praznuje svoj obstoj.
 
Otok je v polovičnem delu »prodan« tujcem (stanovanjski objekti). Veliko Nemcev in Avstrijcev tukaj dela in živi, ali pa samo uživa poletne mesece na otoku. Zato sta glavna jezika španščina in nemščina. Vendar se ne začudite, ko boste slišali nek čuden romanski jezik – majorkinščino, ki je jezik domačinov. Je nekakšna mešanica med španščino in francoščino – bi lahko rekli. V najbolj turističnih delih otoka boste srečali tudi veliko Nizozemcev in Angležev. Se pa je povečalo tudi število ruskih gostov.
 
Možnosti za različne izlete (organizirane ali ne) po otoku so velike. Ker so avtobusne povezave na otoku bolj okorne je priporočljivo najeti si avto, dobite ga nekje od 42€ na dan (manjši avtomobili). Imate tudi sicer dobro železniško povezavo, ki pa zaradi razgibanosti terena otoka ne obsega celotnega dela. Glavno mesto otoka - Palma je takšno mesto, kjer se največ prireditev izvaja in je tudi center vseh nakupov ter zgodovinskih zanimivosti. Za ogled bolj gorskega dela je potrebno videti Valldemosso,  Puig Major (najvišji vrh otoka),  Soller (se peljati po mestu s tramvajem ali vlakom v Palmo),  … Najlepša plaža pravijo je na vzhodnem delu otoka: Picafort – Alcudia - Pollenca, kjer je priporočljivo še videti vrh Cap de Formentor, se vzpeti na stolp (ob tem kaj zaželeti) in si ogledati krasno obalo. V Ses Salines si ogledati soline, Majorica bisere (podjetje od leta 1890) v Manacorju in tovarno usnja v Inci. Otok seveda ponuja še veliko neraziskanih biserov, od manjših tržnic, saj je vsak dan v različnih mestih tržnica, kjer najdete vse izdelke iz sveta, od oblačil do gurmanskih izdelkov. Otoška specialiteta je Pa amb oli, ki je popečen kruh namazan s svežim paradižnikom, pokapljan z  olivnim oljem in soljo. K temu dodajo še različen sir ali pa njihovo značilno šunko - Jamon Serrano. Značilna sladica je Ensaimada, ki je posebno testo napolnjeno z različnimi kremami: čokoladno, karamelno, … Značilna predjed je pečen kruh (ki veste, da je na otokih najboljšega okusa), olive in ali oli (nekakšne vrste majoneza). V baru ob naročilu piva dobite manjši prigrizek imenovan tapa, ki se vsakič razlikuje (mesni ali vegetarijanski). 
 
Tako da popotniki – srečno na pot in naj bo raziskovanje sladko!
 

Katja Golubič

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava