Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Skriti biseri Slovenije

Vsebina

Projekt “European Destinations of ExcelleNce” (Evropske destinacije odličnosti) ali krajše EDEN je zasnovala Evropska komisija v skladu z usmeritvami evropske turistične politike. Cilj projekta je usmeriti pozornost na vrednost, raznolikost in skupne značilnosti evropskih turističnih destinacij ter promocija destinacij, kjer je cilj gospodarske rasti zastavljen tako, da zagotavlja družbeno, kulturno in okoljsko trajnost.

V Sloveniji smo se za projekt EDEN odločili z namenom, da identificiramo in nagradimo najbolj trajnostne oz. zelene destinacije, ki se ravnajo po načelih okoljske, družbeno odgovorne in kulturne trajnosti, ter tako spodbudimo njihov nadaljnji razvoj.

Obiščite EDEN destinacije in odkrijte skrite bisere Slovenije!

Tokrat vam predstavljamo Solčavsko, Evropsko destinacijo odličnosti v letu 2009

Narodni, regijski in krajinski parki, naravni rezervati in spomeniki ter območja izjemne biotske raznovrstnosti pričajo o ohranjeni naravi. Kar dobro desetino Slovenije predstavljajo posebej zavarovana območja, več kot tretjina ozemlja države pa je varovanega v okviru Nature 2000 – omrežja, ki varuje naravne habitate ogroženih rastlinskih in naravnih vrst, pomembnih za celotno Evropsko unijo. Turističnim območjem, ki skrbijo za trajnostni razvoj v povezavi s tovrstnimi območji, je Evropska komisija namenila posebno pozornost v okviru projekta EDEN 2009. V Sloveniji je naziv evropske destinacije odličnosti, ki spoštuje območja varovane narave, prejelo SOLČAVSKO: HARMONIJA TREH DOLIN.

 
Solčavsko je dežela treh dolin pod vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank. Krajinski park LOGARSKA DOLINA je ena izmed najlepših alpskih dolin v vsej Evropi, ROBANOV KOT je dolina ohranjenih velikih gorskih kmetij, MATKOV KOT, najmanj poznana med tremi dolinami, pa preseneti s posebnostmi. Solčavska panoramska cesta vodi do cerkve Svetega Duha, izhodišča za pot do POTOČKE ZIJALKE pod Olševo. Pred 30 tisoč leti so tu živeli ledenodobni lovci!
 

Obsežno območje Nature 2000 priča o izjemni ohranjenosti narave, ki zbuja občudovanje in spoštovanje ter vabi k odkrivanju in uživanju. Doline so poleti izhodišče za planinske ture, pohode in gorsko kolesarjenje, pozimi za smučanje, tek na smučeh ter sankanje. V deželi mogočnih domačij, častitljivih dreves in slapov doživite starodavne zgodbe ter se razvajajte s tipičnimi dobrotami!

Ne zamudite:
Alpskih dolin: Logarska dolina, Robanov kot, Matkov kot; Solčavske panoramske ceste;  Centra Rinka:razstav o območju, predstavitve domačih izdelkov.

Več na spletni strani www.solcavsko.info.

 
PRIREDITVE 2013:

24.–26. maj 2013
Festival gorskega lesa Predstavitev gorskih gozdov, posebnih dreves in lastnosti gorskega lesa, prikazi in delavnice ter prodaja lesnih izdelkov, kulinarične posebnosti, ki jih ponuja gozd, pohodi in zabava v naravi ...

26.–28. julij 2013
So lčavski dnevi – tradicionalna etnografska prireditev Predstavitev in pokušnja domačih kulinaričnih specialitet, razstave lokalnih izdelkov, zdravilnih rastlin, avtohtonih živali, predstavitve zanimivosti, zabavni in glasbeni program.

20.–22. september 2013
Festival ovčje volne ‘Bicka’ Predstavitev avtohtone jezersko-solčavske pasme ovc, prikaz striženja in predelave volne, delavnica za izdelavo polstenih izdelkov, modna revija volnenih oblačil, kulinarika z visokogorskih pašnikov, kulturni in glasbeni program ...

Vse leto
Razstave in tematski dogodki v Centru Rinka - večnamenskem središču za turizem in trajnostni razvoj

Sorodni članki

Prijava