Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Umetnost iskanja ugodnih letalskih kart

Ste že kdaj sedeli na letalu in se spraševali, koliko je za vozovnico odštel vaš sosed? Ali pa se čudili prijatelju, ki vam je razlagal kako je na drugi konec sveta priletel za manjšo vsoto denarja, kot ste vi odšteli za enourni polet v sosednjo državo?

Vsebina

Nakup letalske karte lahko včasih zveni kot prava loterija, ki pa jo je mogoče z nekaterimi triki in upoštevanjem nekaj nasvetov obrniti sebi v prid. Čeprav točne formule za izračun višine letalske karte ne izda nihče, je le-ta odvisna od več faktorjev.

Letalske vozovnice so razporejene v več razredov, in ne le v tiste tri, ki so večini poznane – ekonomski razred, poslovni razred in prvi razred [ter nekatere podkategorije, ki jih dodajajo posamezni letalski prevozniki]. Te tri kategorije določajo le storitev, ki jo je potnik deležen na letalu (in letališču) – npr. izbor čtiva, hrana, širina sedežev, razmak med sedeži, območje nagiba naslonjala in eventualno ležišče ter dodatne storitve, odvisno od dolžine leta in letalske družbe. Medtem ko so cenovne razlike med temi tremi skupinami ogromne, znotraj vsakega razreda obstajajo še podskupine, ki v večini primerov določajo tiste manjše razlike, ki jih opažamo med iskanjem letalskih kart.

Vsaka izmed teh skupin namreč določa dodatne opcije za kupljeno letalsko karto – (nez)možnost menjave imena, končne destinacije, datumov; (nez)možnost preklica letalske karte; število pridobljenih milj; prioritetno mesto ob prezapolnjenem letu ali zamudi leta; ipd. Najcenejših kart tako po navadi ni mogoče preklicati, prav tako ni možna sprememba potnika ali datumov, pri nekaterih akcijah na primer za let celo ni mogoče zbirati potovalnih milj.

Toda vse te stvari postanejo pomembne šele, kadar letimo pogosto. Za občasna potovanja nam je večini popotnikov pomembno le, da na cilj prispemo čim ugodneje. Nekaj pravil, ki vam bodo pomagala, da boste to lahko tudi dosegli.

1. Bodite fleksibilni

Če niste omejeni s točnimi datumi (in destinacijo), potem lahko želje prilagodite ponudbi letalskih kart – le-ta se zagotovo ne bo prilagajala vam.

2. Vklopite popotniško žilico

Marsikdaj je občutno ceneje leteti iz ali na bližnja letališča, nato pa uporabiti javni prevoz – vendar pozor, ne za vsako ceno! Preračunajte si, koliko vas bo takšen javni prevoz stal in to primerjajte s morebitnim prihrankom. Ne pozabite na skrite »stroške« izgube časa in tveganja na težave na poti.

3. Iščite le, kadar ste karto pripravljeni tudi kupiti

Ne iščite kart z namenom, da se le pozanimate o ceni – cena, ki jo boste našli morda že čez par ur ne bo na voljo, vi pa se boste le jezili; bodite pripravljeni, da ugodno letalsko karto kupite takoj, ko jo najdete.

4. Bodite informirani

Ko začnete planirati potovanje, se pozanimajte, katere letalske družbe letijo na vašo destinacijo; preverite na katera letališča v bližini lahko letite; naročite se na njihove novičke preko katerih obveščajo o različnih akcijah.

In kje iskati letalske karte? Na internetu se dnevno pojavljajo različni iskalniki, ki omogočajo iskanje letalskih kart. Vedno več je tudi portalov, ki te iskalnike primerjajo med seboj. Na splošno velja, da je potrebno za ugodno letalsko karto vložiti tudi nekaj časa in truda. Ne zaletite se v prvo ponudbo, ki jo najdete, temveč preverite pri različnih ponudnikih.

Naslednje spletne strani vam lahko olajšajo iskanje letalskih kart:

  • http://www.skyscanner.net : odličen iskalec za letalske karte med nizkocenovniki (in tudi ostalimi letalskimi družbami). Omogoča iskanje med dvemi letališči, možno je določiti zgolj državo odhoda/prihoda, prav tako je omogočeno iskanje po točno določenih datumih, za cel mesec ali pa kar za celo leto. Za tiste, ki niste odločeni, kam bi šli na potovanje je idealna izbira destinacije »Everywhere«. Na spletni strani so na voljo ažurne cene in povezave na spletno stran ponudnika letalskih kart.
  • http://www.swoodoo.de : spletna stran v nemščini, ki primerja različne iskalce letalskih kart (kayak, expedia, ebookers, edreams, opodo,...). Možno je iskati tudi po vikendih ali po celotnem mesecu. Tudi tukaj so na voljo povezave na spletne strani, ki ponujajo let po določeni ceni (ki pa ni zagotovljena).
  • http://www.flyertalk.com : spletna stran z obsežnim forumom, kjer uporabniki (med drugim) objavljajo ugodne ponudbe za letalske karte, na katere so naleteli. Medtem ko je velik del ugodnih ponudb za višje cenovne razrede, se med objavami najdejo tudi kode za popuste pri posameznih linijah,  najave akcij, ter občasno t.i. »mistake fares« - letalske karte po smešno nizkih cenah zaradi napake v sistemu rezervacije (le-te so ponavadi na voljo le zelo kratek čas, dokler napake ne odkrijejo).
  • http://matrix.itasoftware.com : za razliko od večine iskalcev, je tukaj možno vnesti več začetnih letališč, prav tako omogoča iskanje letalske karte v razponu 30 dni od izbranega datuma. Stran sicer zahteva malo truda oziroma izkušenj, je pa dobra referenčna točka za okvirno ceno letalskih kart in morebitne ugodne datume. Za napredne uporabnike je možno tudi iskanje po posameznih letalskih družbah in vmesnih letališčih. Pozor: preko te spletne strani ni mogoče kupiti kart, prav tako ni nujno, da so vse ponudbe dejansko še veljavne.
  • ne pozabite preveriti cene letalske karte tudi direktno pri letalski družbi – še posebej če spadate v skupino študentov!

Vse zgoraj zapisano pa še vedno ne zagotavlja, da boste kupili najugodnejšo letalsko karto. Še vedno se lahko zgodi, da se bo dan po vašem nakupu začela posebna akcija, toda tako je vsepovsod. Morda lahko upate na posebne ponudbe ob določenih praznikih, kot je na primer valentinovo ali pa novo leto, vendar je po navadi takrat izbor ugodnih letalskih kart zelo omejen. Zato pa – naredite svoje plane za potovanja v vaši glavi že danes in bodite obveščeni! In ko najdete letalsko karto za izjemno ceno, ne razmišljajte predolgo – da ne boste na ta način spoznali, kako je čas lahko denar!

 

Katja Prnaver

Sorodni članki

Prijava