Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Skriti biseri Slovenije

Projekt “European Destinations of ExcelleNce” (Evropske destinacije odličnosti) ali krajše EDEN je zasnovala Evropska komisija v skladu z usmeritvami evropske turistične politike. Cilj projekta je usmeriti pozornost na vrednost, raznolikost in skupne značilnosti evropskih turističnih destinacij ter promocija destinacij, kjer je cilj gospodarske rasti zastavljen tako, da zagotavlja družbeno, kulturno in okoljsko trajnost.

Vsebina

V Sloveniji smo se za projekt EDEN odločili z namenom, da identificiramo in nagradimo najbolj trajnostne oz. zelene destinacije, ki se ravnajo po načelih okoljske, družbeno odgovorne in kulturne trajnosti, ter tako spodbudimo njihov nadaljnji razvoj.

Obiščite EDEN destinacije in odkrijte skrite bisere Slovenije!

Tokrat vam predstavljamo Kolpo, Evropsko destinacijo odličnosti v letu 2010

Reke, jezera, slapovi, morje, vrelci termalnih in mineralnih voda – ko gre za vode, je Slovenija prava zakladnica Evrope. Slovenski turizem se razvija v sožitju z vodami. Trajnostna načela razvoja so neločljivo povezana z ohranjanjem naravnih posebnosti in čistosti voda. Turistične destinacije, ki so v vodah našle svoje posebne prednosti, so se potegovale za naziv Evropska destinacija odličnosti v Sloveniji 2010. Naziv je prejela KOLPA. DOTAKNI SE ZGODBE.

Na južnem robu Slovenije samosvoja reka Kolpa povezuje slikovito destinacijo s sosednjo Hrvaško. Tu reka Kolpa preseneča z naravno strugo, brzicami, kanjoni, prodišči, pokrajina ob njej pa z biotsko raznovrstnostjo, razkošjem naravnih vrednot in kulturnih posebnosti, kot so npr. steljniki.

Ena izmed najtoplejših rek ponuja doživetja PO KOLPI DOL, PO BREGU GOR. Ob reki so urejene številne pohodniške poti, primerne tudi za kolesarjenje, za spuste po reki pa so na voljo rafti in kanuji. Reka je primerna za kopanje, z obiljem ribjih vrst privlači ribiče.

Doživite ŽUBORENJE NARAVE – na območju izjemne biotske raznovrstnosti vas čakajo srečanja s kar 30 vrstami rib (9 jih je na seznamih ogroženih vrst) in z okoli 100 vrstami ptic. V kraških vodah živi endemična črna človeška ribica, tod domujejo želve sklednice, vidre, bobri. Širše območje Kolpe je območje neokrnjene narave, kjer še živijo medvedi, risi in volkovi.

Kolpa je bila skozi čas stičišče treh religij in kar petih narodnosti, zato so tu ohranjene prav posebne KOLPSKE ZGODBE.

Domišljijo vam bodo razburkali mitološki junaki, kot so Zeleni Jurij, Peter Klepec, vrag iz Bilpe in vile Kolpjanke. Oči boste razvajali z ogledi belokranjskih pisanic, vezenin, lončarstva, keramike, pletenih košar in drugih izdelkov domačih rokodelcev. Brbončice bo pobožala avtohtona kulinarika z belokranjsko pogačo, kostelskim želodcem, žitno klobaso. Moči vam bodo vračala odlična vina, kostelska rakija, sokovi in naravna mineralna voda. Z energijo pa se boste napolnili z obiskom vitalno-energijskih centrov in naravnih svetišč v programih Svet Kolpe – darilo za dušo.

Ne zamudite: Petra Klepca, Spusta s kanujem po reki Kolpi, Krajinskega parka Kolpa.

Več na spletni strani: www.kolpariver.eu

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava