Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Azija je osvojila njegovo srce

Vsebina
»Širni svet je tam zunaj. Morali bi ga raziskati, dokler še lahko. Tudi spoštovati in ceniti okolje, ki nas obdaja. Zares je čudovito.« Globoke besede mladega, 25 let starega Davida Savery , ki sem ga spoznala na potovanju po Indiji. Mladenič iz Middlesburga, mesta v severni Angliji, je imel vsega dovolj. Pustil je službo, kjer je delal 9 let, sedel na letalo in odletel v Azijo na devetmesečno avanturo. Striktnega vegetarijanca, ki ceni čas preživet z družino in prijatelji, je Azija očarala. Kako da ne, poleg vseh dogodivščin, je tam spoznal tudi svojo punco. In sedaj je ponovno na poti. V Aziji seveda. Njegova prikupnost, mirnost in pripravljenost sprejeti kakršenkoli nov izziv me je spodbudila k pogovoru z njim.

Author: Miranda Minassian

Kaj je bil razlog, da si se odločil enostavno oditi? 
Za potovanje sem se odločil, ker sem bil sit vsakodnevne rutine. Tudi delo, ki sem ga opravljal, mi več ni nudilo zadovoljstva, v bistvu sem ga zasovražil. Torej, z denarjem in časom, ki sem ga imel na razpolago…Zakaj pa ne? Želel sem spoznati tuje kulture, kulinariko in spoznati nove ljudi. Morda me je spodbudila tudi boleča izguba mojega očeta. Ko je preminil, sem se zavedel, da je lahko jutri moj zadnji dan. Zato vsak dan uživam v rečeh, ki jih rad počnem.

Kar tako si spakiral in odletel v Azijo. Zakaj ravno ta kontinent? Kje si se potepal in kaj je nate naredilo največji vtis?
Azija me je privlačila že lep čas. Osebno nisem poznal veliko ljudi, ki bi obiskali ta kontinent in seveda sem želel svojo izkušnjo iz tega dela sveta. Prva država na mojem itinerarju je bila Indija, saj obožujem njihovo hrano. Torej, sem šel k izvoru te izvrstne in ne nazadnje zdrave kulinarike. Vedel sem, da bo območje, kjer se bom gibal, dokaj poceni in prijazno moji denarnici. To sem moral imeti v mislih, saj sem nameraval potovati dalj časa. V devetih mesecih sem prepotoval Indijo, Tajsko, Laos in Kambodžo in vsaka destinacija je name naredila poseben vtis. Kljub vsemu, je največji pečat pustila Indija. Kot nekdanja britanska kolonija skriva še veliko povezav z mojo rodno državo. Prav tako je bilo spoznati zgodbo velikega Mahatme Gandija zame veliko osebno popotovanje. Navdušil sem se nad duhovnimi knjigami, ki so mi vzpodbudile razmišljanje o tem, v katero smer sem namenjen, kaj mislim in čutim. Čutil sem, da se moram poučiti o zgodovini britanske nadvlade v Indiji. Zanimivo popotovanje v preteklost me je na določenih točkah tudi šokiralo, včasih sem se sramoval dejanj svojih prednikov. A Indija je skupek tolikih kultur, religij, kulinarik in čudovitih krajev…neverjetno doživetje skratka. Tam sem preživel štiri najbolj navdušujoče mesece svojega življenja in komaj čakam, da se vrnem.



Nam zaupaš najboljšo izkušnjo na tem 9 mesečnem potovanju?
Rekel bi, da so prav ljudje, ki sem jih spoznal, tisti, ki so naredili močan vtis name. Sklenil sem veliko novih prijateljstev, ne nazadnje sem spoznal tudi svojo punco, ko sem se potikal po Kambodži.

Si imel kakšno slabo izkušnjo?
Če pomislim, nisem doživel nič, kar bi lahko rekel, da je slaba izkušnja. Morda zato, ker sem potoval sam. Res pa je, da sem ravnal razumno, bil pazljiv in previden, komu zaupam. Čez čas se izoblikuje nekakšen instinkt, ki mu lahko pri teh rečeh zaupaš.

Kaj bi bilo tvoje sporočilo mladim, ki razmišljajo o potovanju, a nekako ne zberejo poguma?
Rekel bi, da vsi mladi, ki želijo v svet, naj samo gredo. »Just do it«. Prepusti se dogodivščinam in videl boš, kam te bodo pripeljale. Poleg tega je pomembno biti spoštljiv do države, kjer si gost. Kot Britanec sem spoznal, da naš sloves ni ravno najboljši. Tako sem poskušal na ljudeh, ki sem jih srečal, pustiti boljši vtis in podreti stereotipe. Uživajte v raznoliki hrani, spoznajte različne običaje in iz izkušnje potegnite največ. Za vedno vas bo spremenila.

Kaj si se sam naučil na potovanjih? Kaj so ti potovanja dala?
Spoznal sem, da sem veliko močnejši, kot sem mislil. Prijatelji in družina so me imeli za norega, ko sem se odločil za tako dolgo solo potovanje. Tudi mene so prevevali dvomi, kako se bom znašel sam, kako bom preživel to potovanje. A se naučiš kako, nimaš izbire. Potovanje širi obzorja, dobiš drugačen pogled na svet. Tudi ljudi cenim veliko bolj, kot sem jih prej, saj se od vsakega, ki ga srečaš, naučiš kaj novega. Vzemi, kar ti dajo ti ljudje, pripoveduj o tem doma in navdušuj, saj lahko vsak doseže karkoli, če si le dovolj želi.



Na kaj moramo misliti, če se odločimo za tako dolgo potovanje?
Zame je bilo najpomembneje, da nisem izgubil stika z domom. Tako ostaneš 'prizemljen' in veš, da so doma ljudje, ki mislijo nate, te imajo radi in te želijo videti. Ne prikrajšajte jih za čudovite zgodbe s potovanj.

Zakaj si se odločil, da potuješ sam?
Sam sem potoval v glavnem zato, ker ima večina prijateljev, ki sem jih bil pripravljen vzeti s seboj, družino, službo ali druge obveznosti. A na potovanju nisi nikoli zares sam, si pa sam planiraš pot in si gospodar svojega časa. Nihče ti ne brani, če želiš iti na 30 kilometrov dolg treking ali če želiš zgolj cel dan ležati v postelji in gledati TV.

Si imel kakšno 'krizo'? Kako si premagal trenutke slabosti?
Seveda sem doživel krizo, s katero sem se mogel soočiti. Po šestih mesecih potovanja mi je sestra sporočila, da je v 28 letu umrla sestrična. Spomnim se, bil sem v Chiang Maiu na Tajskem, in mogel sem sprejeti odločitev: iti domov k družini ali ostati in se z izgubo spopasti sam. Bil sem negotov, zmeden in resnično prizadet. A nato mi je stric poslal sporočilo, da bi sestrična želela, da nadaljujem pot. In to sem tudi storil, a družini sem kljub temu stal ob strani.

Ponovno potuješ. Nam zaupaš kaj več, kje se potepaš? 
Le nekaj tednov nazaj sem se ponovno odpravil v Azijo. S punco sva se dobila v Singapurju, sedaj sva na Filipinih. Predstavljala sva si, da bo to otočje nekoliko cenejše, a je kar zalogaj za popotniški žep. Kljub temu uživava ter ves čas iščeva poti in delava plane, kako priti dobro skozi. Seveda je bilo prijetno biti po dolgem času doma, spet videti družino in prijatelje ter si odpočiti od potovanj. A spremljal me je občutek, da še nisem končal. Toliko kotičkov je še v Aziji, ki jih želim obiskati…

Bi lahko z enim stavkom opisal svoja potovanja?
Na misel mi pride stavek avtorice Elizabeth Gilbert: »Če si dovolj pogumen, da za seboj pustiš vse poznano in lagodno (kar je lahko vse od tvoje hiše do tvojih grenkih starih zamer) in se odpraviš na potovanje iskanja resnice (notranje ali zunanje), če si pripravljen vzeti prav vse, kar se ti zgodi na tem potovanju kot namig, če sprejmeš vsakega, ki ga na tej poti spoznaš kot učitelja in če si se predvsem pripravljen soočiti (in odpustiti) z nekaterimi težkimi resnicami o samem sebi ... potem ti resnica ne bo zamolčana.«


 
 
 
 

Anja Turk
prostovoljka Popotniškega združenja Slovenije 
anja_turk@hotmail.com

Sorodni članki

Prijava