Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Najboljše stvari so zastonj

Najboljše stvari na potovanju so zastonj …

… ali zares poceni. Že res, da za premik iz domačega kraja potrebujemo določen budget. Tudi tukaj bi mi nekateri lahko oporekali. Kljub temu, da štopanje daleč več ni tako popularno (nekateri bi rekli varno), kot je včasih bilo, se še vedno najde kopica ljudi, ki iz točke A na točko B in nato dalje pridejo zgolj tako, da dvignejo palec. Priznam, sama se nisem veliko posluževala te metode potovanja, zato bom nasvete o štopanju prepustila strokovnjakom. A ko pogledam nazaj na teh nekaj poti po širnem svetu, ki sem jih opravila, se mi v spomin prikradejo slike in spomini majhnih radosti, za katere ni bilo potrebno seči v žep. Prav tako so ponudbe in storitve tudi v velikih in nekoliko dražjih mestih, ki so zastonj in jih enostavno ne smete izpustiti.
Vsebina

Zastonj ogledi

Večja evropska mesta z mnogimi znamenitostmi in številnimi muzeji, pred katerimi se nabirajo kače turistov, ki potrpežljivo čakajo, da bodo lahko pokukali v preteklost, so prej pravilo kot izjema. Povrh vsega se blagajne hitro polnijo z visokimi vstopninami, ki jih zaračunavajo radovednim obiskovalcem. A če se pred potjo pripravite, malo pobrskate po svetovnem spletu in pregledate, kaj mesto ponuja brezplačno, vam bo denarnica še kako hvaležna. Vzemimo za primer Pariz. Francoska prestolnica, izčrpana od superlativov, vedno pocukrano romantična, polna spektakularnih razgledov, norih nočnih zabav in intelektualnih pogovorih v tipičnih kavarnicah, je vse prej kot poceni. A v mestu je za popotnike, sploh te, mlajše od 26 let, in željne poučnih ogledov številnih muzejev ter znamenitosti, odlično poskrbljeno. Velika večina umetniških in kulturnih zakladov mesta ob Seni so za mlajše od 26 let iz 27ih evropskih držav brez vstopnine. Mnogi od muzejev prav tako ponujajo brezplačen vstop eno noč na teden, prvo nedeljo v mesecu ali brezplačen dostop do stalnih zbirk. Zagotovo se splača preveriti

Zastonj ture

Ko se iz letališča, železniške ali avtobusne postaje odpravimo novim dogodivščinam naproti v mesto, ki ga še nismo spoznali, je njegove skrite kotičke in sladkosti zagotovo zanimivo odkrivati na lastno pest. A včasih kratka vodena tura po mestu da ogromno. Sploh če je vodič dobro poučen o zgodovini in znamenitostih mesta ter pozna zanimive lokalne zgodbe, ki se zapišejo v spomin. Takšni vodeni ogledi mesta so velikokrat dragi, če ne precenjeni, poleg tega je zares dobrega vodiča, ki bo mesto razkazal na zanimiv in atraktiven način težko najti. Preizkušena rešitev je na dlani; v večjih evropskih mestih in Izraelu je organizacija Sandemans New Europe na kup nabral izvrstne, zabavne vodiče, ki vas po Londonu, Dublinu, Edinburgu, Amsterdamu, Berlinu, Bruslju, Barceloni, Münchnu, Hamburgu, Pragi, Parizu, Madridu, Kopenhagnu Tel Avivu in Jeruzalemu popeljejo zastonj. Če ste po ogledu mesta z vodenjem zadovoljni, mladi simpatični vodiči zbirajo zgolj prostovoljne prispevke. Organizacija si je zadala cilj vsakemu, ne glede na debelino denarnice, omogočiti najboljše ture po mestu.

Majhni užitki

Ni nujno, da sedemo na glavnem trgu v najdražjo kavarno in pijemo kavo za 10 evrov, da bi lahko uživali. Stopnice pred veličastno katedralo, klop na vedno živahnem trgu, zelena trava v parku sredi megalomanskega mesta, pomol ob katerega udarjajo morski valovi, mestno obzidje, pod katerim se skriva čudovit razgled… so kraji, od koder lahko brezplačno ali z okrepčilom iz lokalne trgovine spremljate mestni vrvež. Prav te majhne sladkosti življenja, ko se pridruži še kak domačin, pove zgodbico ali dve iz vsakdanjega življenja, ko se mogoče na kratkem sprehodu nikamor vname iskrica ljubezni, ko se na peščeni plaži ob sončnem zahodu speče sveže ulovljena riba… so tiste, ki potovanje delajo toliko lepše in polnejše. Že  Jean-Paul Sartre je dejal, da denar nima idej, Antoine de Saint-Exupery pa dodal, da denar ne more ustvariti nič, kar bi bilo vredno življenja. Zato lahko kratko brskanje po internetu, pogovor z domačinom ali zgolj nora ideja popestrijo popotovanje in ga naredijo denarnici prijaznega.

In ne pozabite

S člansko izkaznico Hosteling International boste na potovanjih spali v vseh Youth Hostlih po svetu po nižji članski ceni.

Sorodni članki

Prijava