Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kjer zmaj še danes bruha ogenj!

Dežela, v kateri te arhitektura na vsakih nekaj korakov opomni na močan vpliv katoliške vere, kjer bi domačine skorajda lahko razumel, če bi govorili kanček počasneje, kjer na porokah pijejo vodko in kjer povabilo na žur ne pomeni zabave, pač pa povabilo na kislo juho iz ržene moke z belimi klobasami in s trdo kuhanimi jajci. To je Poljska! 

Vsebina

Edinstveno evropsko mesto s pisano arhitekturo, ki odseva nekdanje kulture in oblasti

Moje raziskovanje Poljske se je začelo v mestu Vroclav, četrtem največjem mestu na Poljskem in prestolnici Spodnješlezijskega vojvodstva. Reka Odra deli mesto na dva bregova, ki sta med seboj povezana s številnimi mostovi, med njimi je zagotovo najbolj znan most Tumski, ki ga poznamo tudi po imenih most zaljubljencev, katedralni most ali zeleni most. Na zahodnem bregu reku Odre leži osrednje mesto, ki izhaja večinoma iz srednjega veka, na vzhodnem bregu pa leži moderni del mesta, ki ga sestavljajo zlasti stanovanjska naselja. Če se sprehodimo skozi jedro mesta, kaj hitro ugotovimo, da je imelo krščanstvo močan vpliv na razvoj mesta. Tako skorajda ni možno zaviti v ulico, v kateri se pred nami ne bi razprostirala vsaj ena mogočna sakralna zgradba. Ogleda vredna je tudi zanimiva mestna hiša iz 13. stoletja, ki je bila v 15. stoletju obnovljena v gotskem stilu. Vroclav je bil v času druge svetovne vojne pomembno nemško oporišče, ki pa ni ostal imun za vojna bombardiranja. Tako je bil marsikateri objekt porušen ali vsaj delno uničen, mesto pa se je skozi stoletja spreminjalo, dograjevalo, obnavljajo. Danes mestu ne priznavamo zaman edinstvene pisane kulture, ki odseva številne kulture in oblasti (gotska arhitektura je šlezijskega izvora, baročna arhitektura pa se je izoblikovala pod vplivom avstrijskega umetnika von Erlacha).

Ekološki avtomobilčki te odpeljejo na ogled mesta

Vroclav lahko prehodiš in raziščeš v enem dnevu. Lahko pa energijo prihraniš za večerno druženje z domačini v številnih študentskih lokalih, na ogled mesta pa se odpelješ z ekološko varčnimi avtomobilčki. Prijazni vozniki, večina jih je študentov, te pridejo iskat na dogovorjeno mesto in te odpeljejo na raziskovanje. Med vožnjo ti »vodič« iz mikrofona ob posameznih znamenitostih predstavi to znamenitost. Cena ogleda mesta z ekološkim avtomobilčkom je odvisna od časa ogleda in seveda tudi od števila ljudi. Avti nekoliko spominjajo na turistične avtobuse po drugih večjih evropskih mestih, a so manjši, kar je prednost, zato pridejo vsepovsod. Prednost pa je tudi v tem, da lahko – ker so namenjeni do 6 turistom – voznik med potjo ustavi, da si turisti kakšno znamenitost ogledajo, se sprehodijo in fotografirajo. 

Hala Stulecia z največjo fontano v Evropi in živalski vrt

Malo iz centra mesta se nahaja Hala Stulecia, ki obiskovalce resnično očara. Ogromna večnamenska hala je namenjena domačinom in obiskovalcem Spodnje Šlezije. Prostorska lokacija, nekonvencionalna struktura in fontana pred pročeljem jo delajo veličastno. Hala je ena izmed najbolj zaželenih destinacij za organiziranje sejmov, konferenc, športnih dogodkov in kongresov na Poljskem. Od leta 2006 je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Pred halo pa se nahaja ena največjih fontan v Evropi v velikosti 110.000 kvadratnih metrov. Vodnjak vključuje več kot 300 šob. Ob določenih urah lahko obiskovalci opazujejo različne programe, ki jih ustvarjajo glasba, svetloba in curki vode. Vodnjak je ponoči osvetljen z 800 računalniško programiranimi barvnimi lučmi. V neposredni bližini dvorane, na drugi strani ceste, pa se nahaja najstarejši poljski živalski vrt iz leta 1865, ki se ponaša z več kot 7100 živalmi.  

Vroclav je mesto palčkov

Med sprehodom po mestu Vroclav hitro ugotoviš, da te na vsakem vogalu opazujejo majhni možici. Brez skrbi, ne gre za nobene zločince, prav nasprotno – gre za majhna, simpatična bitjeca, velika nekaj deset centimetrov. Prvič so se pojavili na ulicah Vroclava v letu 2001, od takrat pa njihovo število nenehno narašča. Danes so ti mali palčki prava turistična atrakcija. Nastali so kot spomin na protestniško gibanje leta 1980. Danes v mestu najdemo več kot 200 palčkov. 

Krakov ima največji trg v Evropi 

Potepanje po Poljskem se je nadaljevalo v drugem največjem poljskem mestu. Krakov je mesto z zelo natančno in načrtno zgrajeno konstrukcijo. Stari del mesta je obdan najprej z zelenim pasom, v katerem se nahaja zelo lep mestni park, nato pa še s kamnitim obzidjem. Srednjeveški mestni trg, ki je največji v Evropi, človeka ne pusti ravnodušnega, saj je zbirališče kulturnih in zgodovinskih spomenikov in arhitekturnih objektov iz različnih stilov in različnih zgodovinskih obdobij. Na njem je znana gotska bazilika Kościół Mariacki. Ena najlepših in najbolj prepoznavnih stavb na trgu je gotovo Suknjenica, veliko renesančno trgovsko središče z renesančno izrezljanimi oboki, ki je vse do danes ohranilo svojo namembnost, v kletnih prostorih stavbe pa se nahaja umetniška galerija. Celoten trg je obdan z vrstnimi hišami, lokali, trgovinicami in premožnimi rezidencami in je zbirališče mladih, starih, domačinov in turistov. Priporočam sprehod po ulicah, ki vodijo do južnega dela mesta, kjer se na griču nad reko Vislo nahaja Vavelski grad. Presenečeni opazimo, da kompleks ne zajema samo gradu, temveč tudi katedralo. Na Vavelski grič so se naselili poljski vladarji že v poznem 10. stoletju, od 16. stoletja naprej pa sta na griču nastala grad oz. palača in katedrala na željo kralja Sigismunda I., ki ju skoraj nespremenjena lahko opazujemo še danes. Vstop v Vavelski grad je brezplačen, prav tako je tudi ogled večine notranjih soban brezplačen, nekatere (kraljeve sobane, kraljeva stanovanja, zakladnica, orožarna in zbirke orientalske umetnosti) pa zahtevajo vstopnino nekaj poljskih zlotov (1 EUR = 4 zloti). Na gradu so pokopani vsi poljski kralji in ugledni Poljaki. Za nas Slovence pa je Vavelska katedrala zanimiva zaradi grobnice Ane Celjske. 

Kjer zmaj še danes bruha ogenj!

Po legendi naj bi mesto Krakov ustanovil legendarni princ Krak, ki je na griču Wavel postavil grad, mesto ob Visli pa poimenoval po sebi. Srečno življenje je uničeval gromozanski zmaj, ki je živel v votlini pod grajskim hribom in ustrahoval ljudi. Nekega dne so meščani zmaju namesto prave ovce podtaknili nagačeno, napolnjeno z žveplom. Požrešen zmaj razlike ni opazil in žveplo mu je razjedlo želodec. Zmaj je začel rjoveti in bruhati ogenj, nato pa je umrl. Za meščane so nastopili srečni časi. Mit je – za razliko od zmaja – preživel. Ljudje na krakovskih ulicah še dandanes razlagajo zgodbo, kako je nastalo ime mesta, železni kip zmaja ob gradu pa še danes vsakih nekaj sekund bruha ogenj!

Judovska četrt Kazimierz

Pot sem skozi grajsko dvorišče in skozi zmajevo jamo nadaljevala proti židovski četrti Kazimierz. V tej četrti se je začela deportacija krakovskih Judov v taborišča. V četrti se nahajajo številne sinagoge, možen je ogled starega judovskega pokopališča, obisk judovskih restavracij pa bo ponudil tudi prave judovske kulinarične užitke. Nedaleč stran, čez most reke Visle, pa se nahaja Schindlerjev muzej v nekdanji tovarni nemškega industrialca, ki je med drugo svetovno vojno zaposlil več kot 1.000 Judov in jih tako rešil pred gotovo smrtjo v koncentracijskih taboriščih nacistične Nemčije. Moderno opremljen muzej prikazuje življenje in delo Oskarja Schindlerja in usodo številnih Judov. Muzej vas ne bo pustil ravnodušnih. Vreden vstopnine 19 zlotov. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava