Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Sodelujte v svetovni kampanji Sleep for Peace

Popotniško združenje Slovenije se bo tudi letos pridružilo svetovni kampanji Hostelling International »Sleep for Peace«, ki bo potekala med 21. septembrom (Mednarodni dan miru) in 27. septembrom (Svetovni dan turizma). Cilj kampanje je predvsem ozavestiti ljudi o pomembnosti MIRU. Živeti v miru in z njim današnjemu človeku predstavlja velik izziv. V tem "norem" vsakdanu in tempu življenja je težko ohraniti notranji mir in se izogniti konfliktom. Z vključitvijo v mednarodno kampanjo želimo spodbuditi širšo javnost o pomenu miru ter da je v interesu miru in preprečevanja konfliktov potrebno razumeti tudi potrebe ljudi, ki nas obdajajo in ne le lastnih.

Čas je, da tej pomembni vrednoti -  miru namenimo več pozornosti. Vabljeni k sodelovanju!



Hostelling International se trudi vzpostaviti mrežo Youth Hostlov, kjer se ljudje počutijo predvsem varno in zaželeno. Mirno spanje vsakemu prinese lepo jutro saj se dobro zavedamo kako so lahko jutra po neprespani noči naporna. Vsakodnevne obveznosti so lahko veliko bolj zahtevne, če nismo spočiti in naspani, kar posledično pripelje do notranjega nemira, ta pa do konfliktov. V deželah, kjer potekajo konflikti ali vojne, se dodobra zavedajo pomena miru; v deželah daleč od konfliktnih območij pa miru ne posvečamo dovolj pozornosti in ga jemljemo kot nekaj samoumevnega. A v želji po vzdrževanju miru in kulture dialoga se je potrebno zavedati, da je vsak korak k ohranjanju miru in širjenju kulture miru neprecenljiv, saj zgodovina uči, da se lahko iz še tako majne zamera ali nesporazuma razvije spopad ali vojna nepredvidenih razsežnosti. 



Na Popotniškem združenju Slovenije smo se tako odločili za projekt, ki ga bomo izpeljali kar v 15 Youth Hostlih, kot sledi: 

1. Youth Hostel Pekarna – Maribor
2. Youth Hostel Pod Voglom – Bohinj
3. Youth Hostel Marenberg - Radlje ob Dravi
4. Youth Hostel Tresor – Ljubljana
5. Youth Hostel Bovec
6. Youth Hostel Histria – Koper
7. Youth Hostel Portorož
8. Youth Hostel Brežice
9. Youth Hostel Murska Sobota
10. Youth Hostel PUNKL – Ravne na Koroškem
11. Youth Hostel Debeli Rtič – Ankaran
12. Youth Hostel Celje
13. Youth Hostel Murska Sobota
14. Youth Hostel Vila Veselova
15. Youth Hostel Slovenj Gradec

Cilj projekta je vključiti čim večje število mladih, jih poučiti o pomembnosti MIRU in jih spodbuditi, da tudi v bodoče s svojo dobro voljo in pozitivnim razmišljanjem prispevajo k boljšim razmeram v svetu. V hostlih se bodo tako popotniki, zaposleni in ljudje iz lokalnega okolja lahko udeležili različnih aktivnostih in programih za spodbujanje miru. Hkrati pa bodo imeli priložnost deliti svoje poglede in mnenja z ostalimi. Snežno bele rjuhe, ki so osnova vsakega hostla, bodo visele v prostorih naših hostlov in privabljale ljudi, da jih popišejo z zanimivimi idejnimi mislimi »KAKO SAMI PRISPEVAJO K SVETOVNEMU MIRU?« in mnenji kako izboljšati svet.   



Še posebej pa vas v svoje prostore vabijo Hostel Slovenj GradecHostel Tresor in Hostel pod Voglom, ki so za vas pripravili prav poseben program med 21. in 27. Septembrom: 

Nina Petruna: "V Hostlu Tresor se bomo med 21. in 27. septembrom pridružili mednarodni iniciativi Sleep For Peace. V sklopu tega bodo pri nas potekale številne aktivnosti. Pri recepciji bo nameščen ogromen zemljevid sveta brez mej, na katerega bodo naši gostje lahko vpisovali sporočila miru. Receptorji bodo goste opozarjali na svetovni dan miru in jih pozivali k objavi svojih misli o miru na socialnih omrežjih. Vzporedno bo potekal tudi foto natečaj. V atriju hostla bo postavljena postelja, kjer bodo gostje lahko naredili »peace selfie« . V četrtek, 22.9. bo potekal dobrodelni Jazz Koncert. 21. septembra na svetovni dan miru bomo na ulico pred hostlom projecirali sporočila miru. Receptorji in gosti bodo izdelovali origamije golobic na katera bodo zapisali sporočila miru. Te bomo ob koncu tedna podarjali ob vsakem naročilu kave. Tekom tedna bomo skupaj z gosti posneli tudi kratek film na temo miru. V sodelovanju s Pub Crawl Ljubljana bomo izvedli pub-crawl za mir, kjer bomo vse udeležence pozvali, da se oblečejo v modro, ki simbolizira teden miru.«

Katarina Đurđević: "Tudi Hostel pod Voglom iz Bohinja se je pridružil akciji. Na več koncih bomo postavljeni napisi Sleep for peace. Ker v času akcije v  Hostlu pod Voglom gostimo 6 različnih skupin iz 5ih različnih držav (Slovenija, Italija, Nemčija, Bolgarija in Estonija), bomo organizirali razmišljanja o Svetovnem miru, ter spodbudili udeležence, da vsak na list papirja napiše, kako lahko pripomore k miru. Liste z razmišljanji bomo nalepili po stenah, kjer bodo na ogled vsem obiskovalcem Hostla pod Voglom."

Tilen Klugler: »V projekt »Sleep For Peace« bomo vključili 18. Mirovniški festival, ki bo potekal v petek, 23. septembra 2016 od 9.00 ure dalje na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu. Letošnji mirovniški festival pod skupnim naslovom »V iskanju boljšega jutri: Gradimo mir!« bo sestavljen iz raznih vsebin, ki bodo povezane s Svetovnim dnevom miru.  Na stojnicah v mestnem jedru Slovenj Gradca se bo tako letos predstavilo 40 različnih društev, nevladnih in humanitarnih organizacij, organizacij, katerih dejavnost je povezana z ljudmi s posebnimi potrebami ter šol. Dogajanje bodo popestrili glasbeni nastopi, otroška predstava ter zabavne in poučne kreativne delavnice. V okviru festivala pa bomo hostlu Slovenj Gradec izobesili tudi belo rjuho, ki jo bomo v petek prestavili na Glavnem trgu, kjer bo festival potekal. Na mirovniškem festivalu bomo tako nadaljevali s projektom »Sleep For Peace«, javnost seznanili s poslanstvom te akcije in k snovanju idej povabili vse obiskovalce festivala. Izdelek bo še nekaj časa krasil avlo hostla Slovenj Gradec, saj se le ta nahaja v edinem slovenskem mestu, ki se ponaša z nazivom Mesto glasnik miru.« 

Naj iz hostlov zadiši po MIRU!