Malta

Lahko dostopen oddih v Sredozemlju
 
Republika Malta je sestavljena iz otokov Malta, Gozo in Comino s skupno površino 316 kvadratnih kilometrov, kar jo uvršča med deset najmanjših držav na svetu. Kljub temu je bila njena strateška lokacija v središču Sredozemlja zelo pomembna že v času antične Grčije in Fenicije. Leta 1565 so malteški vitezi na domačih tleh premagali otomansko državo in tako preprečili vpad Turkov in širjenje islama v regiji. Po vladavini malteških vitezov, Francozov in Britancev je Malta pridobila neodvisnost leta 1964. Vpliv britanskih kolonizatorjev je še danes zelo opazen: angleščina je eden od dveh uradnih jezikov, promet poteka po levi strani in telefonske govorilnice ter poštni nabiralniki izgledajo natanko tako kot tisti v centru Londona. Malteško gospodarstvo je odvisno predvsem od zunanje trgovine, proizvodnje elektronike in farmacevtskih izdelkov ter turizma.
 
 
Največje znamenitosti so poleti (pre)polne turistov  
Horde turistov iz vse Evrope poleti drejo na Malto: nekateri pridejo z velikanskimi križarkami, drugi pa s poceni letalskimi prevozniki, kot so Ryanair, WizzAir in EasyJet. Večina jih je tu z namenom, da bi si ogledali iste turistične zanimivosti, denimo turkizno Modro laguno na otoku Comino, staro mestno jedro prestolnice Vallette in znane plaže Golden Bay, Ghajn Tuffeiha ali St. Peter's Pool. Glede na velikost države se te znamenitosti hitro (pre)napolnijo s turisti, katerih edini cilj je s svojih seznamov odkljukati kraje, ki jih priporočata TripAdvisor ali Lonely Planet. V času mojega obiska konec junija je bilo morje v zalivu Golden Bay zelo kalno in to samo zaradi številnih ljudi, ki so dvigovali pesek z mehkega peščenega dna. Ko-katedrala sv. Janeza v stari Valeti se je napolnila s skupinami ruskih, italijanskih in nemških starejših turistov, ki so sledili svojim vodnikom v dolgih vrstah. Toda absolutni zmagovalec med najbolj nagnetenimi znamenitostmi je nedvomno Modra laguna na otoku Comino. Tukaj turisti, večina jih pride sem na dnevni izlet iz Vallette, radi občudujejo nenavadno azurno barvo morja. Čeprav ima Comino uradno samo tri prebivalce in na otoku ni cest ali druge infrastrukture, vsak dan pride na stotine obiskovalcev, ki s svojimi brisačami zavzamejo strma skalnata pobočja, ki vodijo do lagune. Glede na število obiskovalcev lokalni organi odlično opravljajo naloge odstranjevanja odpadkov in skrbi za okolje. Občutek utesnjenosti med številnimi obiskovalci pa zagotovo malce pokvari počitniške užitke. 
 
 
Čudovite katedrale 
Eno največjih presenečenj med mojimi počitnicami na Malti je bila grandiozna lepota ko-katedrale sv. Janeza v Valletti in katedrale sv. Pavla v srednjeveškem mestu Mdina. Njuni skromni fasadi iz svetlo rjavega lokalnega peščenjaka ne zadostita bogato okrašeni baročni notranjosti. Razporeditvi obeh katedral, ki danes skupaj predstavljata sedež rimokatoliške nadškofije na Malti, sta precej podobni, čeprav je ko-katedrala sv. Janeza še bolj razkošna. V obeh lahko občudujemo pozlačene okraske, okrašene kapele in freske, ki krasijo oboke, apsido in kapelice. Za obe so mojstri potrebovali več stoletij, da so ju dokončali. Večina stranskih kapelic je posvečena zaščitnikom različnih administrativnih oddelkov malteških vitezov, z najbolj vplivnimi, kot so Italija in Aragon, Katalonija ter Navarre najbližje oltarju. Dodatno veličino predstavljajo nagrobni spomeniki uglednih oseb v malteški zgodovini, ki so vgrajeni v marmornata tla. V oratoriju ko-katedrale sv. Janeza je na ogled Caravaggieva mojstrovina Obglavljenje Sv. Janeza Krstnika, vendar vam tukaj ne bodo dovolili fotografirati.
 
 
Gozo, manj raziskan del Republike
Le dvajset minutna vožnja s trajektom loči severozahodno obalo otoka Malte in Gozo, ki je še manjši otoček in ga obišče veliko manj turistov kot glavni otok. Najbolj znana znamenitost Goza je Azurno okno, osemnajst metrov visok naravni kamniti lok, ki se je v neurju dramatično zrušil v morje v začetku leta 2017. Kljub temu pa vas okolica ne bo pustila ravnodušne. Pokrajina, ki spominja na tisto na Luni, priložnosti za potapljanje, bližnje pečine in nenavadne skalne formacije, kot sta Gobasta skala in Celinsko morje, so vredni obiska. Če ime Azurno okno izhaja iz oblike kamnitega loka, je Gobasta skala poimenovana po določeni vrsti gliv, ki raste tam. V času malteških vitezov so ljudje verjeli v njihovo zdravilno moč.
 
Plaže na Gozu, kot sta Ramla in Mgar ix-Xini, pogosteje obiskujejo domačini kot turisti in na njih je zagotovo veliko manj gneče kot na glavnem otoku. Plaža Ramla je dolg odsek rdečega peska in kristalno čiste vode, kjer lahko preštejete vsak kamenček na prodnatem dnu. Mgar ix-Xini je precej manjša prodnata plaža na koncu fjorda, ki je bila leta 2015 po svetu deležna precejšnje pozornosti, saj je bil tukaj posnet film Ob morju z Angelino Jolie in Bradom Pittom v glavnih vlogah.
 
 
Med plažo Ramla in območjem Azurnega okna je točka Reqqa znana tudi kot malteške soline. Tukaj lahko vidite, kako domačini še vedno pridobivajo sol iz morske vode. Z enostavnimi črpalkami črpajo morsko vodo v položne bazenčke, kjer voda izhlapi pod poletno vročino in za seboj pusti sol, ki jo nato ročno zbirajo. V času mojega obiska je bila tam stojnica, kjer so v ličnih paketih prodajali spominke iz soli.
 
Glede na njeno majhnost je precej fascinantno, kako zgodovinsko bogata in kulturno raznolika je Malta. Je dobra počitniška destinacija za tiste, ki se želijo sprostiti ob plaži in hkrati doživeti nekaj zgodovinskih znamenitosti in naravnih lepot. Tisti, ki na svojih potovanjih raje raziskujejo brez mnogoštevilne družbe turistov, naj pridejo na Malto izven sezone. Zaradi blagega podnebja je Malta destinacija za radosti na plaži med majem in oktobrom, vendar pa je zaradi prijetnih temperatur, ki nikoli ne padejo pod 12 °C, počitniška destinacija skozi vse leto.

Prijava