Madrid Hostli 2

Hostel Madrid  – Španija – Hosteling International 
 
Madrid je glavno in največje mesto v Španiji. Mesto je smatrano kot modno, umetniško in boemski kulturni center. So vrata do Evropskega kontinenta, kjer veliko popotnikov začne ali konča njihov izlet.
 
 
BIVANJE V MADRIDU
 
Med vašim obiskom vam priporočamo bivanje v Hostlu The Hat Madrid na ulici Madrid Arguelles, blizu podzemne železnice. Hostel ima dvigalo, pralnico, kuhinjo, TV sobo in klimo.
 
Več informacij o hostlih v Madridu in spletno rezervacijo lahko opravite tukaj: Madrid Hostels
Za dodatne informacije o HI Hostlih v Španiji obiščite spletno stran Hostellig International: Spain Hostels
 
STVARI ZA POČETI IN VIDETI V MADRIDU
Madrid ponuja ogromno muzejev, vendar je priporočljivo da si prvo ogledate samo mesto in njegove ulice. Hoja je odličen način, saj vam ta način da možnost da začutite utrip mesta. Dobra začetna točka je Puerta del Sol, ki se nahaja na Jugu mesta, od koder lahko začnete raziskovati ulice. Preciados je križišče z znanimi blagovnicami kot El Corte Ingles. Ogledate si lahko tudi Plaza Mayor zgrajeno v 17.stoletju.
 
Museo del Prado je eden največjih muzejev na svetu, v katerem si je skoraj nemogoče ogledati vse z samo enim obiskom. Med 3000 razstavljenimi slikami najdemo Velazquezovo »Las Meninas« in Goyevo »La Maja Vestida« in »La Maja Desnuda«. Prav tako so razstavljena dela Murilla, Rubensa, El Greca in Tiziana. Muzej je odprt od torka do sobote med 9:00 in 19:00, ter ob nedeljah do 14:00 (postaja podzemne železnice: Banco de Espana). Ob nedeljah je prost vstop.
 
Centro de Arte Reina Sofia: Tukaj so razstavljene Španskih slikarjev 20. stoletja, kot so Picasova »El Guernica« in dela Dalija in Mirója. Muzej se nahaja na ulici Isabel Segunda 52 (postaja podzemne železnice: Atocha). Ob torkih je muzej zaprt, odprt pa je v ponedeljek in od srede do sobote med 10:00 in 24:00.  Ob nedeljah je odprt do 14:30 z prostim vstopom.
 
Palacio Real: Palača se uporablja samo za nekatere uradne sprejeme in sprejema turiste od ponedeljka do sobote med 9:00 in 18:00, ob nedeljah je odprta do 15:00. Kupljene karte vam zagotavljajo voden ogled palače.
 
El Rastro: Južno od Plaza mayor je staro mestno jedro, kjer lahko greste vsako nedeljo na El Rastro (bolšji sejem). Tukaj lahko kupite na stojnicah vse kar si lahko zamislite in skoraj vse je rabljeno blago. Nahaja se na ulici Rivera de Curtidores (postaja podzemne železnice: La Latina).
 
ODDIH OD MADRIDA
El Escorial: Nekateri mu pravijo 8. čudo sveta. Zgradit ga je dal Felipe II v 16.stoletju, kot spomin na poraz Francozov v borbi za San Quintin. Prav tako je mavzolej za njegovega očeta Carlosa V. Po končanju gradnje, so porabili še dodatnih 11 let za končno dekoracijo. V kompleksu najdemo samostan, dve palači, cerkev, dva pokopališča, veliko knjižnico in ogromno količino umetniških slik. El Escoral je odprt med Aprilom in Septembrom od 10h do 19h, ter od Oktobra do Marca do 18h. Ob ponedeljkih je zaprt.
 
Toledo: Staro mestno jedro je označeno kot Nacionalni zgodovinski spomenik, katerega so ohranili v stilu srednjega veka. Toledo je bil zgrajen na hribu, ki ga obkroža reka Tajo. Posebni spomeniki katere si je potrebno ogledati so: Cerkev Santo Tome, Museo del Greco, Catedral de Toledo, Sinagoga del Transito in Alcazar.
 
V Toledo vozijo redni vlaki iz Madrida osem krat na dan iz postaje Atocha. Pot traja eno uro in iz postaje v Toledu vas peljejo avtobusi do kompleksa.
 
Če želite preživeti eno ali več noči v Toledu, lahko vedno prespite v gradu, ki je bil spremenjen v Youth Hostel. Ta hostel se nahaja v muslimanskem gradu, ki je včasih bil del Toledske trdnjave. Od tukaj lahko vidite celotno zgodovinsko četrt Toleda. Hostel vključuje posamezne in skupinske sobe, TV sobo, internet, gostinske storitve in bife.
 
Naslov: Castillo de San Servando, Toledo
Telefon: + 34-925-224554 / 925221676 /925224 558
 
HRANA IN NOČNO ŽIVLJENJE V MADRIDU
Ena izmed prvih jedi, ki jih morate probati v Španiji so tradicionalni Tapas (majhen kos kruha z mesom, zelenjavo, krompirjem ali školjkami). Posebnosti španske prestolnice so juhe, obare in klasični obroki kot pečen prašič ali jagnjetina. Dve tipični jedi za Madrid sta sendvič z pohano sipo in »Callos« (pečena kravja črevesa z hladno klobaso, črnim pudingom in šunko). Dobra restavracija za pokušanje »Callos« je Casa Alberto na ulici Huertas 18.
 
Še ena odlična restavracija v Madridu je Casa Lucio, ki je odrpta od leta 1974, kjer imajo tradicionalno in nespremenjeno kuhinjo. Je socialna restavracija, kjer lahko pojeste preproste jedi in vidite kakšno lokalno slavno osebo. Specialiteta hiše je »Huevos rotos con patatas y jamon iberico«.
 
Nočno življenje v Madridu poteka do zgodnjih jutranjih ur. Veliko barov je okoli Plaza del 2 de Mayo v predelu imenovanem Malasaña. Na obrobju med ulicama Moraleja de en Medio in Humanes, na ulici Fuenlabrada lahko najdete klub Fabrik, ki ga je revija DJ MAG označila kot drugi najboljši klub na sveti. Tukaj lahko najdete zabave kot so GOA, CODE, VERTIGO in SUPERMARTXE.
 
PREMIKANJE PO MADRIDU
Madrid ima dve železniški postaji za daljša potovanja: Atocha in Chamartin. S pomočjo podzemne železnice (Metro) se je lahko pomikati po mestu, saj je cenovno ugodna in praktična. Metro obratuje med 6:00 in 1:00 vsak dan. Avtobus je prav tako odličen način za premikanje po mestu, saj so proge speljane mimo vseh glavnih znamenitosti.
 
Za daljša potovanja, čez poletne mesece, je priporočljivo rezervirati karto, saj so vlaki polni zaradi turistov. Avtobusi ki vas popeljejo do letališča Baraja odidejo iz podzemne postaje Colon, ki se nahaja v centru mesta. Vožnja do letališča traja približno pol ure.