Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kaj je hostel?

Beseda hostel v angleščini pomeni prenočišče. Če bi vprašali koga v 80-ih letih prejšnjega stoletja, bi najbrž povedal, da so hostli nočitveni objekti z možnostjo najema ležišča, dostikrat v obliki pograda, v več posteljnih sobah, po ugodni/nizki ceni. Pri tem si gostje delijo skupno kopalnico, družabne prostore ter ponekod tudi kuhinjo. Sobe s skupnimi ležišči (ali popularno dormi) so lahko mešane ali ločene po spolu, so pa tudi na voljo zasebne sobe, za katere je treba odšteti nekaj več denarja.

 

Glede na to, da se je razvoj družbe dotaknil tudi hostlov, pa razlaga, ki bi bila primerna v 80-ih, danes ne drži. Danes so hostli, ki se ponašajo s članstvom v organizirani mednarodni mreži Hostelling International, po večini opremljeni s sobami z manj ležišči; odstotek manjših sob, po večini z lastnimi sanitarijami, se je povečal. Še zmerom pa hostli ponujajo popotnikom z nižjim proračunom ležišča v sobi z več posteljami. Značilnost hostlov so tudi fleksibilne sobe, ki imajo na voljo na primer štiri ležišča, a lahko v času manjše zasedenosti ta ležišča »skrijejo« in postanejo kvalitetne dvoposteljne sobe.

Tako se lahko vprašamo, kakšna je razlika med poceni hotelom in hostlom, še posebej, če so sobe podobno opremljene. Če bi nekdo zahteval odgovor v enem stavku, bi zapisali: »V hotelih so standardi tisti, ki narekujejo vzdušje, v hostlih pa vzdušje narekuje standarde.« To pomeni, da tudi v primeru podobno opremljenih sob hostel še vedno ostaja stičišče mladih, pri čemer so se srečevanje in izmenjava izkušenj preselili iz skupinskih spalnic v skupne prostore, kjer so na voljo razne družabne igre, popotniška literatura in podobno.

Sama misel na hostel je pogosto povezana s predstavo mladega popotnika, ki z nahrbtnikom išče streho nad glavo oziroma cenovno ugodno prenočišče. A hostel je veliko več. To je prostor tako za mlade kot za mlade po srcu, ki hrepenijo po potovanjih, novih poznanstvih in novih življenjskih izkušnjah. Prav hostli lahko predstavljajo odskočno desko popotnikom za spoznavanje sveta, tujih kultur in predvsem samega sebe.

Mnogi hostli nudijo zatočišče popotnikom tudi za daljši čas. Gre predvsem za sezonska dela, ko popotniki opravljajo lažja opravila, kot so delo v recepciji in gospodinjska opravila ( delo v kuhinji, čiščenje …) v zameno za brezplačno nastanitev. Veliko popotnikov, predvsem v času »prostega leta« ali »gap year«, išče kombinacijo spoznavanja sveta in občasnih del. »Prosto leto« je v nekaterih zahodnih državah leto, ki ga mladi namenijo za potovanje po zaključku študija in pred začetkom »resnega življenja«. Tako si lahko popotniki daleč stran od svojega doma pridobijo delovne izkušnje, nadgradijo znanje tujega jezika in si širijo krog prijateljev in znancev.

V nekaterih državah, kot so Velika Britanija, Irska, Nizozemska, Indija in Avstralija, določene hostle vodijo dobrodelne organizacije in so predvsem znani kot ustanove, ki nudijo dolgoročno nastanitev študentom, odvisnikom, revnim otrokom in mladim z manj priložnostmi. Torej beseda hostel s tem pridobi veliko večji pomen in ni le sinonim za objekt, ki ponuja skupno nastanitev popotnikom.

Predvsem pa je treba razlikovati med hostli, ki so del organizirane mreže mladinskih prenočišč, in med hostli, ki so po večini želja po hitrem zaslužku (na primer preureditev večsobnega stanovanja v centru katere izmed svetovnih prestolnic).  Ta fenomen se je razpasel predvsem v času poplave spletnih rezervacijskih portalov, ki jim je pomembno le to, da dobijo odstotek od vrednosti nočitve, ne prevzemajo pa odgovornosti za resničnost in kakovost produkta, ki ga tržijo. To je seveda povsem legalno, le da popotniki vse do zadnjega ne vedo, kaj jih pravzaprav čaka. Seveda ne smemo biti enostranski, saj se na teh rezervacijskih sistemih znajdejo tudi zelo kvalitetne namestitve, lahko pa tudi takšne, kamor najraje ne bi vstopili.

Prav zaradi tega ima mednarodna mreža Hostelling International izjemen pomen pri spremljanju in posodabljanju standardov ter skrbi za kakovost produkta. Tako lahko na spletnem portalu www.hihostels.com oziroma www.youth-hostel.si najdemo le hostle, ki pripadajo organizirani mreži mladinskih prenočišč v posamezni državi, ali pa so neposredno nadzirani s strani Hostelling International, v kolikor v državi takšna mreža še ne obstaja. Prav to je tisto, kar loči spletni rezervacijski sistem Hostelling International od kopice komercialnih sistemov. Na komercialnih rezervacijskih sistemih lahko rezerviramo skoraj vse – od hotelov s 3 ali 4 zvezdicami do ene izmed dvajsetih postelj v trosobnem stanovanju z enimi skupnimi sanitarijami. Na rezervacijskem sistemu www.hihostels.com pa lahko rezerviramo le hostle, ki izpolnjujejo vse standarde, ki jih predpisuje mednarodna federacija Hostelling International.

Zakaj bi se odločili prav za hostel?

Raziskovanje različnih kultur in krajev predvsem v svetovnih prestolnicah in drugih popularnih mestih ter priljubljenih turističnih destinacij je glavni razlog za uporabo hostlov. Seveda pa najdemo tudi mnogo takšnih hostlov, ki bazirajo na zunanjih aktivnostih, kot so planinarjenje, plezanje in kolesarjenje. To so pogosto manjši objekti, ki še vedno ohranjajo prvotno vizijo hostellinga in zagotavljajo dragocen dostop do bolj oddaljenih krajev. Treba pa je poudariti, da hostli niso namenjeni samo individualnim popotnikom ampak tudi ciljnim skupinam, kot so šolske in športne skupine ali mlade družine.

Več o življenju v hostlih