Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Prepotuj svet med opazovanjem nasmehov

Poslušajte zvočni odlomek

5 odgovorov na vprašanje »Kako potovati lokalno in se ob tem še zabavati?«

Turizem v normalnih letih prispeva več kot dva bilijona dolarjev h globalni ekonomiji, kar je devet odstotkov globalnega BDP-ja. Za trenutek postoj in si predstavljaj, kako bi bilo, če bi ves ta denar šel k lokalnemu prebivalstvu. Turizem je neke vrste denarna menjava – denar neseš iz ene države in ga zapraviš v drugi.

Vsebina

A velikokrat se žal zgodi, da denar turista konča v žepih bogatih poslovnežev iz tujih držav. Še posebej se to dogaja v velikih letoviščih ob svetovnih morjih. Več o tem si lahko prebereš v tem članku. Danes ti predstavljam nekaj preprostih nasvetov, kako lahko s potovanji podpiraš lokalno skupnost.

Kako s hrano podpirati domačine?

Na potovanjih je ena najpomembnejših stvari hrana. Na nobeni poti ne moremo uživati s praznim želodcem. Hrana in njen način uživanja sta pomemben del kulture neke države, zato je nekaj posebnega jesti v majhnih, lokalnih restavracijah, kamor zahajajo domačini. Tam najdeš prijazne natakarje in nepoznane jedi. Za pravo kulinarično izkušnjo ni treba zahajati v restavracije z Michelinovo zvezdico, dovolj je že, da se podaš v majhno gostilno na vogalu, v kateri sedi veliko ljudi. Lahko da bo taka hrana dražja od tiste, ki jo dobiš v Woku ali v prodajalni kebaba in pice, ampak bo bolj zdrava in ti bo približala nek delček kulture. Jaz v menijih najraje izberem jed, za katero nimam pojma, kaj je. Zato dobivam lepa (in tudi malo manj lepa) presenečenja na krožnikih. Ponavadi imajo jedi za s sabo zgodbo. Tako ima tradicionalna jed iz nemške pokrajine Hessen ime Käse mit Musik (sir z glasbo) zaradi velike vsebnosti čebule, kar lahko kasneje pripelje do različnih zvokov. A pri poizkušanju lokalne hrane in pijače velja nekaj previdnosti. V državah, kjer nimajo kakovostne pitne vode, moraš še posebej paziti, da nikoli ne vzameš pijače z ledom, saj to lahko pripelje do neprijetnih nočnih dogodivščin. Načini prehranjevanja so povezani s tradicijo in te je vedno zabavno spoznavati. Zato ne bodi presenečen, ko te bodo tvoji kurdski gostitelji posedli na blazino na tleh. Zelo priporočljivo je kupovanje hrane na tržnici, kjer kupiš hrano od lokalnega prebivalstva. Najpomembneje je, da na potovanjih ne izgubljaš časa s hrano, ki jo lahko ješ doma.

Popotniski_nasveti_in_inspiracije_-_Travel_tips_and_inspirations_-_Photo_by_Levent_Simsek_from_Pexels_1.jpg

Kam iti po nakupih?

V realnosti na potovanjih nimamo ne časa ne denarja vedno jesti zunaj, zato si hrano in pijačo kupimo. Priporočljivo je, da ne zaideš v veliki trgovski center, ki se največkrat nahaja nekje na obrobju mesta, ampak se odpraviš v majhne prikupne prodajalne. Tako prispevaš k ohranjanju živahnosti lokalne skupnosti. Če želiš nov kos oblačila, se ne odpravi v Primark, ki ga morda nimaš doma, ampak se podaj v trgovine, kjer prodajajo oblačila iz druge roke. Tam te zagotovo pričaka kakšna tradicionalna tunika ali pa volnen pulover. V teh trgovinah dobiš bolj poceni kose oblačil kot v malih lokalnih prodajalnah, a tako pripomoreš k zmanjšanju oblačil na tem svetu. Oblačilna industrija je namreč eden največjih onesnaževalcev okolja. S potovanj popotniki radi prinašamo spominke za nam ljube ljudi in tudi zase. Tu je treba paziti, da ne kupujemo spominkov, ki jih masovno izdelujejo v različnih državah sveta, ampak da jih kupujemo pri lokalnih umetnikih. Tam postopek izdelave poteka pred našimi očmi. Še posebno je zaželeno, da s svojimi nakupi podpiraš ženske, saj bolje razporejajo družinski denar kot njihovi moški kolegi.

Kaj narediti s smetmi?

Pomembno je, da se na potovanjih obnašaš kot doma oziroma še boljše. Kar pomeni, da če doma ne puščaš smeti povsod in se trudiš reciklirati, to počneš tudi na potovanjih. Še posebej če se ti zdi, da se tako obnašaš samo ti. Narava ti bo hvaležna, že če boš samoiniciativno pobral smeti ob poti in jih nesel v še tako oddaljeni koš.

Popotniski_nasveti_in_inspiracije_-_Travel_tips_and_inspirations_-_Photo_by_Tim_Douglas__from_Pexels_1.jpg

Kje rezervirati vodeni ogled?

Pri rezervaciji vodenega ogleda mesta ali vožnje na safariju je pomembno, da izberemo lokalno turistično agencijo. S tem si zagotovimo lokalnega vodiča, kar pomeni informacije iz prve roke. Velikokrat ti ogledi vključujejo postanke pri lokalnih obrtnikih in gostincih. Obstajajo še posebni ogledi, ki te popeljejo naravnost v osrčje lokalne skupnosti in ti prikažejo točke, kamor popotniki običajno ne zahajajo. To omogoča spoznavanje različnih plati neke države. Odlične ekskurzije ponuja Urban Adventures, ki te s posebnim programom Focus popelje direktno do domačinov in ti predstavi njihove zgodbe. Ti izleti potekajo v partnerstvu z lokalnimi nevladnimi organizacijami in socialnimi podjetji, ki se ukvarjajo z resničnimi lokalnimi vprašanji, in ti omogočajo, da slišiš resnične zgodbe resničnih ljudi. Tako lahko spoznaš kmetijo v Keniji ali pa ljudi, ki na Kubi skozi umetnost poskušajo oživeti lokalne skupnosti. Člani HI prejmete 25-odstoten popust.

Popotniski_nasveti_in_inspiracije_-_Travel_tips_and_inspirations_-_Photo_by_Taryn_Elliott_from_Pexels_1.jpg

Kako se približati ljudem?

Na potovanju si vzemi čas za razumevanje tuje kulture. Vse se začne že s pripravami doma. Vzemi si nekaj časa in si vnaprej preberi, kaj je za videti, in nato še nekaj o ljudeh. Tako ti bodo takoj jasni morda na prvi pogled nenavadni dogodki. Poglej, če bo med tvojim bivanjem kakšen zanimiv dogodek, ki te bo zbližal z lokalnim prebivalstvom, ali pa se udeleži kakšne dobrodelne ali čistilne akcije.

Sorodni članki