Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Obala vabi

Kje unovčiti turistične bone ob morju?

Slovenska obala meri le nekaj več kot štirideset kilometrov, a z raznolikimi tipi obale ponuja vse od klifov do solin. Z vabljivim morjem, poletnim utripom obmorskih mest in skrivnostnim zaledjem predstavlja idealni kraj za preživljanje počitnic. Pomembno je, v kakšni namestitvi preživljaš svoje počitnice, zato ti v naslednjem članku predstavljamo mladinske hostle, kjer je prenočevanje zares udobno in ugodno. Še posebej letos, ko lahko počitnikuješ s turističnimi boni.

Kje prespati na severu Obale?

Na Obali se nahaja šest mladinskih hostlov. Najbolj na severu je Hostel Debeli Rtič, ki se nahaja na polotoku z istim imenom v bližini italijanske meje. Hostel je obdan z borovim gozdičkom in po polotoku se raztezajo vinogradi, medtem pa te vsepovsod spremlja pogled na morje. Ima več kot 600 postelj. Na voljo imaš odbojkarsko in košarkarsko igrišče ter notranji bazen. Hostel je obdan z vinogradi in seveda s pogledom na morje.

Coast_of_Ankaran_from_the_air_-_Photographer_-_Jaka_Ivancic_-_Source_-_www-slovenia-info_3.jpg

Kaj početi v občini Koper?

V stari istrski hiši v središču Kopra se nahaja Hostel Histria. Ob prihodu te pričaka zvonec v obliki trte, ki deluje kot znak receptorju, da ti ponudi informacije in nasvete za kar se da lepo bivanje. Hiša ohranja istrsko dušo in istrsko hrano, ki jo dobiš v sosednjem baru. Prespiš lahko v sobanah različnih velikosti, vse od zakonskih sob do osemposteljnih. V največjem slovenskem mestu je veliko možnosti za raziskovanje znamenitosti. Podaj se do ostankov mestnega obzidja ali pa se izgubi med raziskovanjem svetlih trgov starega dela mesta, kjer kar mrgoli mestnih palač. Ob morju se nahaja skladišče soli Taverna Koper iz 17. stoletja. Ne pozabi pa na ogled srednjeveških vasic med vinogradi, sadnim drevjem in oljčnimi nasadi. Na treh skalah, ki zagotavljajo odličen razgled, leži vas Krkavče s slovitim Krkavčanskim kamnom, na katerem izstopa obris človeka neznanega nastanka. V Hrastovljah stoji znamenita kamnita taborska cerkev, v kateri se nahaja slavna freska Mrtvaški ples. Vabi tudi grad Socerb, ki stoji visoko nad obalo in očara s svojim razgledom, kamnito arhitekturo in okoliškimi jamami.

Couple_on_a_city_tour_of_Koper_-_Photographer_-_Vid_Ponikvar_arhiv_Sportida_d-o-o-_-_Source_-_www-slovenia-info.jpg

Kje prespati v Izoli?

Izola je bila nekoč otok, kar se danes vidi v njeni navezanosti na morje in ribištvo. Za to staro mesto so značilne čudovite plaže, oranžno vino in številne prireditve. Mesto se ponaša z visokim cerkvenim zvonikom, kamor se preprosto moraš povzpeti, če te zanima več o zgodovini, pa se podaj v Izolano – hišo morja. Morje predstavlja neomejeno veliko možnosti za aktivnosti, vse od plavanja do jadranja, in to skozi vse leto. V Izoli te po vseh izletih pričakuje udobna postelja v Hostlu Alieti, ki se nahaja v starem mestnem jedru. Ima modro fasado, tako se ga zlahka najde med čudovitimi starimi mestnimi hišami. V hostlu vsako jutro dobiš okusen zajtrk.

Izola_harbour_-__Photographer_-_Nea_Culpa_foto_Jure_Kravanja_-_Source_-_www-slovenia-info.jpg

Najboljše prenočevanje nad Portorožem in izleti v okolico

Včasih je treba pobegniti od mestnega vrveža in občudovati morje z varne razdalje. Hostel Panorama nad Portorožem ti ponuja prav to. Ponaša se z velikim travnikom z vrtom, pergolami in teraso. Prespiš lahko v enem izmed sedemdesetih popolnoma opremljenih apartmajih s kuhinjo, kopalnico in čudovitim pogledom na morje. Lahko pa se odločiš za spanje v velikih skupinskih sobah, iz katerih se pride na tlakovano dvorišče, kjer te že pričakujeta zunanji tuš in žar. Ko se sprostiš, se podaj na sprehod v Portorož po živahni promenadi, kjer so na eni strani bari, na drugi pa plaže. Malo stran se nahaja Forma Viva Portorož, kjer svetovni kiparji že od leta 1961 ustvarjajo kamnite skulpture na prostem s čudovitim pogledom na morje. Posebno zanimivo je za popotnike raziskovanje Paranzane, poti zdravja in prijateljstva, ki poteka po nekdanji železnici od Trsta do Poreča. Ohranjeni so še vsi predori, najbolj znan je 555 metrov dolg predor med Strunjanom in Portorožem. V Strunjanu ne pozabi na raziskovanje plaž pod 80 metrom visokim Strunjanskim klifom. Prepadne stene in prodna obala so prepuščene naravnim procesom. Ne pozabi Strunjanskih solin, najmanjših sredozemskih solin, kjer sol pridelujejo že več kot 700 let. So edinstven preplet morja in kopnega. Druge znane soline so Sečoveljske soline, ki so znane predvsem po ročnem pobiranju soli. Najzanimivejši del kanalov in solnih polj je za popotnike opuščeni del solin – Fontanigge – s številnimi pticami, slanušami in več kot sto opuščenimi solinskimi hišami.

Saltpans_in_Piran_in_summer_-_Photographer_-_Drazen_Stader_Produkcija_Studio_-_Source_-_www-slovenia-info.jpg

Kaj si ogledati v Piranu?

Nekoč so za trgovanje soli z Benetkami skrbeli piranski trgovci. Piran je mesto, za katerega pravijo, da je zraslo na soli. V Piranu se podaj na raziskovanje ozkih mestnih uličic, ki te vsake toliko pripeljejo do ostanka zgodovine, naj bodo to srednjeveška vrata, obzidje ali pa beneški lev v pročelju vrat. Mesto varujeta cerkev svetega Jurija in trdnjava. Oglej si minoritski samostan, ki slovi po odlični akustiki, in opazuj življenje na Tartinijevem trgu, na katerem stoji Benečanka, čudovita hiša iz beneškega obdobja. Piran si lahko ogledaš tudi v vodenem ogledu iz Kopra, v katerem ti še natančneje razkažejo vse znamenitosti. V mestu se nahajata kar dva mladinska hostla, ki imata še zelo podobni imeni. Hostel Piran se nahaja tik pod cerkvijo svetega Jurija, kar pomeni, da ti bo, vsaj podnevi, vedno jasno, koliko je ura. Ima triposteljni in dvoposteljni sobi, eno z lastno teraso. V novejšem delu Pirana, malo bolj na griču, se v hiši z začetka 19. stoletja nahaja Hostel Pirano. Ponuja dvoposteljni sobi in dva apartmaja.

Piran_with_Triglav_and_Julian_Alps_-_Photographer_-_Jost_Gantar_-_Source_-_www-slovenia-info.jpg

Podaj se na slovensko obalo in letošnje leto preživi med vreščanjem galebov in poslušanjem šumenja morja. Po namakanju v modrem morju si vzemi čas za raziskovanje skritih znamenitosti. Ne pozabi, da te za modrino pričakuje zeleno istrsko podeželje z zgovornimi domačini in čudovitimi znamenitostmi.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje