Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Nisem izbral Texela, ampak je Texel izbral mene

Prvega oktobra sem odpotovala na Texel, enega izmed Frizijskih otokov. Texel, ki je dostopen s trajektom, se nahaja le tri kilometre severno od nizozemskega kopnega. Glavno mesto na otoku je Den Burg. Tam se je nahajal tudi moj hostel za izmenjavo HI ConnectStayokay Texel. Stayokay ima 22 hostlov na različnih lokacijah po vsej Nizozemski. Vsak hostel ima svoje lastnosti in sovpada z okoljem, v katerem se nahaja.

Vsebina

Ob prihodu me je toplo pozdravila Inge, moja »HI Buddy«. Razkazala mi je hostel, me seznanila s programom izmenjave ter mi dala zemljevide z nasveti za raziskovanje otoka. Na Texelu nisem bila prvič, zato sem otok že malo poznala, vendar sem resnično cenila vsa lokalna priporočila (predvsem Lokaal 16!). Čeprav vreme ni bilo najboljše in je bilo večino časa deževno in vetrovno, sem se zares veselila učenja in dela v novem okolju. Takoj sem se počutila kot doma!

Moj prvi delovni dan se je začel ob 10. uri ob kavi in spoznavanju mojih kolegov za naslednje dni. Inge mi je predstavila hostel, mi pokazala vse vidike dela na recepciji ter me seznanila z vsemi trajnostnimi projekti, ki jih izvajajo v hostlu, in načrti za prihodnost. Bila sem zelo vesela, da sva si ideje nenehno izmenjevali. Pozno popoldne smo imeli ekipno druženje, nizozemski večer, kar je bila odlična priložnost za druženje in spoznavanje ekipe. Z zabavnimi igrami, aktivnostmi in okusnimi nizozemskimi prigrizki smo se imeli odlično!

V prvih dneh izmenjave sem obiskala tudi Amsterdam, kjer se nahaja glavni sedež organizacije Stayokay. Skupaj z Marijo iz Pousadasa de Juventude (Portugalska) in Marijo iz HI Canada smo se v Stayokay Amsterdam Oost srečali z Yvonne Kok in Yvonne Littooij iz Stayokaya. Predstavili sta nam celotno organizacijo in delili trajnostne prakse. S kolesom smo se odpravili tudi do Stayokay Vondelpark in si ogledali hostel. Takoj sem opazila razliko med mestnim in otoškim hostlom. Stayokay Vondelpark je moderno opremljen z živahnim barom in celo rastlinjakom sredi restavracije! Po drugi strani ima Stayokay Texel bolj umirjeno in družinam prijazno vzdušje in notranjost z bolj naravnimi materiali.

Med izmenjavo sem delala tudi v kuhinji, kjer sem pomagala pri pripravi zajtrkov, kosil in večerij. Poznavanje vseh vidikov dela v hostlu je ključnega pomena za razumevanje celotne delovne operacije.

Da bi se seznanila z lokalnimi aktivnostmi in okoljem na otoku, sem šla z ladjo na ogled ribolova kozic, obiskala Ecomare, kjer sem videla mlade tjulnje, in izvedela veliko novega o svetovni dediščini Frizijskih otokov, Severnega morja ter narave na Texelu.

Glavni dogodek med mojo izmenjavo je bil vsakoletni otoški blues festival – vikend Texel Blues. Celoten hostel se je vsak večer odel v blues vzdušje z lepimi okraski, tematskimi majicami in blues koncerti. Ob tej priložnosti sem pomagala tudi v baru, vadila nizozemščino in se zagotovo naučila veliko različnih besed, ki jih Nizozemci uporabljajo za pivo.

Rad bi se zahvalila organizaciji Stayokay, ki mi je dala to priložnost in delila z mano svoje najboljše delovne prakse. Velika in neverjetna zahvala gre Inge, ki me je že pred samo izmenjavo dodobra informirala o vsem in bila v veliko podporo med mojim bivanjem. Stayokay Texel vodi čudovita ekipa in vesel sem, da me je »izbral« otok. Velika zahvala gre tudi Anji Žepič, ki nas je povezala in omogočila to srečanje.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje