Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potuj, uči se in doživi Katar s HI Connect

Moje ime je Ana in tokrat sem na HI Connect že drugič, še bolj navdušena in ponosna na ta program. Rada bi vas povabila, da se pridružite tej neverjetni izkušnji. Lani sem bila v San Diegu v hostlu Point Loma, letos novembra pa sem se pridružila HI Connect v zelo posebnem hostlu v Katarju, Qatar Youth Hostels.

Vsebina

Katar je polotoška arabska država, katere teren pokrivata puščava in dolga perzijska (arabska) zalivska obala, polna plaž in sipin. Ob obali je tudi prestolnica Doha, znana po svojih futurističnih nebotičnikih in drugi ultramoderni arhitekturi, ki jo navdihuje starodavni islamski dizajn. Zelo lepa primera te arhitekture sta Muzej islamske umetnosti (MIA – Museum of Islamic Culture) in Narodni muzej (Qatar National Museum) v obliki puščavne rože. MIA je ob mestni promenadi Corniche, v bližini Narodnega muzeja. Doha pa nima le muzejev, ima tudi cel kup res lepih galerij in moja najljubša je Artstation Gallery, ki je med mojim bivanjem gostila razstavo priznanega umetnika, artivista KAWS. Zelo sem bila vesela, da sem imela priložnost videti dela tega navdihujočega umetnika (artivista).

Z ekipo in prostovoljci iz katarskega mladinskega hostla sem preživela dva tedna. Skupina mladih voditeljev je videla potrebo po ustanovitvi mladinskih domov v Katarju. Predlog je bil takoj predložen uradu za mlade, njegova visokost pa ga je odobrila že leta 1986. Hostel je v državni lasti, spada pod Ministrstvo za kulturo. Namen Qatar Youth Hostels je prispevati oziroma zagotavljati mladim popotnikom primerno nastanitev. Ustvarjen je bil tudi za spodbujanje mladih, da potujejo, študirajo v tujini, prispevajo k skupnosti in sodelujejo v različnih socialnih, kulturnih, rekreacijskih in umetniških programih. Vodja dejavnosti, gospod Abdullah, me je seznanil z vsemi dejavnostmi, ki jih organizirajo za mlade. Navdušena sem bila nad njihovimi aktivnostmi za mlade, resnično dejavni so pri vključevanju mladih v različne vrste dejavnosti in rezultati so navdihujoči. Dejavnosti, ki so se me resnično dotaknile, so mladinski tabor in dva natečaja – poziv mladim umetnikom, da naslikajo tradicionalne, a neznane kraje v Katarju; drugi je bil podoben, vendar je šlo za triminutni predstavitveni video. Rezultati so osupljiva umetniška dela in video posnetki, mladi umetniki so to naredili kot profesionalci. Vse gradivo je na voljo na njihovi FB strani in Instagramu. Oglejte si ga.

Imela sem tudi priložnost videti, kako se vodi in upravlja hostel. Nekaj časa sem preživela na recepciji, kjer so simpatični receptorji razložili še vse najmanjše podrobnosti o tem, kako se vodi sprejem in tudi vsa poročila, ki jih morajo pripraviti za poslovodstvo. Spet sem bila navdušena nad organizacijo dela na področju sprejemanja in vodenja nasploh. Popolne podrobnosti, ocene, letno in mesečno načrtovanje ... Odličen vpogled z zelo koristnimi informacijami.

Ne le da sem sodelovala pri njihovem delu, imela sem tudi priložnost, za kar sem jim resnično hvaležna, da sem spoznala pomembne znamenitosti Katarja. Aisha in druge prostovoljke so prevzele odgovornost, da so mi predstavile znamenitosti Katarja. Z njimi sem obiskala Souk Waqif, muzej Merhaib, Al Wakhrah, MIA, Narodni muzej, kulturno vas Katarja.

Souk Waqif je nedvomno eden najbolj atmosferskih krajev za raziskovanje. Zgrajeno na starodavnem trgu, območje ostaja srce Dohe. Od Souka po sproščujoči promenadi Corniche do pristanišča Dhow, spomenika Pearl Monument, MIA in Narodnega muzeja. Souk al Wakrah se nahaja neposredno na obali s čudovito plažo. Stare hiše so prenovili in zdaj gostijo markete (zelišča, parfumi, nakit, oblačila), restavracije in kavarne. Vse te znamenitosti so res vredne ogleda.

Rada bi poudarila, da tudi hostel opravlja veliko delo s promocijo Katarja kot turistične destinacije. Razvijajo in izvajajo projekt, imenovan Qatar Tourism Tours. Pripravili so brošuro, kako v 144 urah odkriti Katar. Vse omenjene znamenitosti so opisane v tej brošuri. Ogledi so na voljo skupinam popotnikov in gostov katere koli organizacije HI. Brošura je na voljo na njihovi spletni strani. Tudi če nameravate obiskati Katar v manj kot 144 urah, priporočam, da brošuro pregledate, saj je vir koristnih informacij o Katarju in njegovih znamenitostih.

Izkušnja je bila neverjetna, naučila sem se ogromno. Zelo priporočam prostovoljcem, sploh tistim, ki nameravajo delati v turistični panogi, da se pridružijo HI Connect Qatar, saj bodo lahko do podrobnosti spoznali, kako upravljajo mladinske hotele in kako deluje promocija turizma v katarskem kulturnem okviru.

Vabim vas, da se pridružite HI Connect, še posebej, če ste na kakršenkoli način povezani s turistično panogo. To je odlična priložnost, da preživite čas z domačini, spoznate njihovo kulturo, tradicijo, zgodovino in hrano ter odlična priložnost, da se naučite, kako delujejo mladinski hoteli v drugih državah, kako razvijajo turizem, kako ga promovirajo. Delite ideje in jih implementirajte v lokalnem okolju. Gre torej tudi za izmenjavo dobrih praks, priložnosti in ustvarjanje partnerstev.

Qatar Youth Hostel, najlepše se vam zahvaljujem, da ste me gostili in mi dali priložnost, da sem lahko preživela ta poučna dva tedna z vami. Hvala.

P.S. Tudi če se v Katar odpravite v času njihove zime, je vreme zelo poletno.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje