Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Mednarodna turistična borza v Berlinu

Vsebina
Kot vsako leto, v začetku marca poteka eden največjih mednarodnih turističnih borz na svetu ITB v Berlinu. To leto se organizatorji lahko pohvalijo z okroglo, častitljivo 50. obletnico delovanja. Letos je bila glavna partnerica sejma otoška državica Maldivi, kar pove, da želijo v prihodnosti privabiti čim več obiskovalcev. Otoška država Maldivi premore več kot 2000 otočkov, ki se nahajajo v Indijskem oceanu nedaleč stran od Indije. Najbolj so odvisni od turizma in ribolova. V zadnjih letih se obisk turistov povečuje, saj se obiskovalci, pa tudi domačini zavedajo, da je v naslednjih 100. letih velika možnost poplavljanja otokov zaradi globalnih podnebnih sprememb. Maldivi so prepoznavna destinacija za mladoporočence in preživljanje počitnic na rajskih plažah.
 
 
Zame je obisk turističnega sejma predstavljal doživetje kultur, pridobitev informacij o priljubljenih deželah ter sklepanje novih poslovnih priložnosti. Leta 2015 sem se prvič udeležil mednarodne turistične borze in sem bil več kot navdušen, imel sem občutek, da je celoten svet na moji dlani. V tem letu se je predstavilo kar 180 držav sveta iz vseh kontinentov. Prav tako je bil velik poudarek na promociji držav, seminarjih, razgovorih za službo ter na sklepanju novih poslovnih priložnosti. Po statističnih podatkih se petdnevnega sejma vsako leto udeleži več kot sto tisoč ljudi. 
 
 
Po osamosvojitvi smo na sejmu prisotni tudi Slovenci. Obiskovalci, ki želijo obiskati Slovenijo, lahko dobijo potrebne informacije v hali številka 17. Turistični delavci različnih lokalnih turističnih organizacij promovirajo Slovenijo na najlepši možni način. Stavijo na zeleni turizem, od koder tudi izhaja naziv Zelena Slovenija, po angleško Slovenia Green. Uspešna predstavitev in trženje slovenske ponudbe je pogojena z odličnim poznavanjem trga in predstavitvijo, ki je osredotočena na gosta. Zelena državica se že kar nekaj let predstavlja pod sloganom »I feel Slovenia« saj gostje lahko resnično začutijo njeno lepoto skozi vsa čutila. Poleg informacij o državi, dejavnostih, namestitvah, doživetij pa mimoidočim ponujajo tudi kulinarične dobrote in degustacijo vrhunskih vin. Že drugo leto zapored skrbi za kulinariko in strežbo vin Jurij Črnčec, ki si je pridobil s svojo strokovnostjo in bogatim znanjem naziv Ambasador gostoljubja. 
 
 
Vsaka država želi pustiti najlepši možen vtis na obiskovalca, saj se turistični delavci in voditelji zavedajo, da brez turizma v državi ni prave ekonomije. Organizatorji vsako leto razkrijejo, katera država bo postala glavna partnerica sejma za naslednje leto. To priložnost si je za leto 2017 pridobila afriška država Bocvana. Država se nahaja na jugu Afrike in je ena od redkih držav uspešnih afriških zgodb. Bocvana je poznana kot ena največjih izvoznic diamantov. Zaradi redke poseljenosti in neokrnjene narave je ena izmed pomembnejših vej gospodarstva tudi turizem, oblasti pa se s številnimi omejitvami in visokocenovnimi safariji trudijo, da ta ne bi prerasel v masovni turizem.  
 
 
Torej, vabljeni v Berlin naslednje leto marca 2017! Če se vam zdi obisk turistične borze v Berlinu predaleč, pa naj povem, da ni edini tovrstni sejem v Evropi. Slovencem je najbližji dostopni turistični sejem na Dunaju, v Zagrebu, Riminiju ter v Beogradu.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava