Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Tajska, dežela nasmehov – 2. del

Ayutthaya, Kanchanaburi in Pattaya 

Oba mesta sta povezana z zgodovino, pri čemer pripada Ayutthayi obdobje od 14. do 18. Stoletja, Kanchanaburi pa se je v zgodovino zapisal v prvi polovici 20. stoletja.
Vsebina
Ayutthaya je bila tajska prestolnica, oziroma prestolnica Siama, od leta 1351 pa vse do leta 1767, ko je pripadla Burmi, prestolnica Tajske pa se je preselila v Bangkok. Ayutthaya je bila izjemno odprta do tujcev, ki so lahko izven mestnega obzidja postavili svoje trgovske postojanke in tako so bili v Ayuthayi prisotni tako Kitajci, Vietnamci, Indijci, Japonci in perzijci, kasneje pa še Portugalci, Španci, Nizozemci in Francozi. Ta odprtost je Ayutthayi pomagala da je postala eno najbogatejših in največjih mest na vzhodu v 16. Stoletju. Posebej v času Kralja Narai-ja so se okrepili prijateljski odnosi s Francijo oziroma s kraljem Louisom XIV., katerega veleposlaniki so mesto primerjali s Parizom tako po velikosti, kot bogastvu. 
 
V sredini 16. stoletja je kraljestvo vključevalo tudi nekatera mesta na Malajskem polotoku, ozemlju današnje Tajske ter v nekaterih delih Kambodže. 
 
Čeprav so prebivalci Ayutthaye sami sebe imenovali Tai, kraljestvo pa Krung Tai, je v svetu obveljalo ime Siam. 
 
Ayutthaya je od Bangkoka oddaljena vsega 80 km in lahko predstavlja sproščen enodnevni izlet z javnim prevozom. Turistične agencije za Ayutthayo ne potrebujete, saj je zgodovinski del odlično urejen, na voljo pa so tudi avdio vodniki po starem delu mesta, ki ga lahko opišemo kot zelo dobro ohranjene ruševine. Ne glede na izraz ruševine, pa le-te še zmeraj pričajo o mogočnosti mesta in njegovem bogastvu. 
 
Glede na to, da je Ayutthaja velika tudi za današnje razmere, se lahko odločite za ogled mesta na način, ki je za mnoge nenavaden – po mestu se lahko odpravite s sloni, ki vas v košari na hrbtu popeljejo med mestnimi znamenitostmi. 
 
Ob obisku Ayutthaye ne smete izpustiti kipa ležečega Bude ter drevesa z obrazom. 
 
Ayutthaya je od Bangkoka oddaljena vsega 80 kilometrov, povezana pa je tako z vlakom, kot avtobusom. V kolikor se v Ayutthayo odpravljate z avtobusom, bodite pozorni, da izberete najbolj severno avtobusno postajo, do katere lahko pridete z nadzemnim vlakom, saj boste lahko v nasprotnem primeru tudi več kot eno uro ujeti v prometnih zamaških v mestu.
 
V primeru, da se odločite za uporabo najetega avta, ki ga lahko najamete že za 20 EUR na dan, svetujem, da Ayutthajo povežete z obiskom bližnjega nacionalnega in kakšnega izmed slapov, ki se tam nahajajo in kjer se je možno tudi osvežiti, zato ne pozabite na kopalke! 
 
Muang Kanchanaburi je prestolnica province Kanchanaburi in je mesto, ki se nahaja ob zlitju rek Kwai Noi in Kwai Yai v Mekong. Gre za strateško točko, ki je bila še posebej pomembna v času druge svetovne vojne. Tajska je bila namreč pod japonsko okupacijo, ki je potrebovala oskrbovalno pot med Malajskim polotokom in Burmo na zahodu. Mesto Kanchanaburi, ki je bilo zgrajeno v 18. stoletju nedaleč od meje z Burmo v obrambne namene, je v drugi svetovni vojni zopet odigralo pomembno vlogo. Za železniško povezavo z Burmo je bilo treba premostiti reko Kwai. Ta želja je seveda obstajala že pred drugo svetovno vojno, vendar projekt ni bil izvedljiv, saj so bile razmere za gradnjo železnice nemogoče (teren, vročina, vlaga…) brez suženjske delovne sile. V strogi tajnosti so Japonci začeli graditi to povezavo, saj so imeli na voljo dovolj suženjske delovne sile in sicer vojne ujetnike; predvsem ameriške in angleške. Zahtevnost proge najbolje opišejo številke, saj je pri gradnji umrlo preko 100.000 vojnih ujetnikov, ki so jih večinoma pokopali ob progi, kjer so umrli in prav zato je železniška povezava dobila ime »železnica smrti« ali »Death railway«. Največja ovira je bila reka Kwai, ki jo železnica smrti prečka na mostu v mestu Kanchanaburi. Projekt je bil zanimiv tudi za Hollywoodske ustvarjalce in tako je nastal znamenit, z oskarji nagrajen film, Most na reki Kwai. 
 
Most je postal glavna znamenitost mesta; čezenj se lahko sprehodite ali zapeljete z vlakom, poleg mosta pa je tudi muzej, nedaleč stran pa pokopališče, saj so veliko število trupel, ki so bila zakopana ob progi po vojni spoštljivo pokopali na tem pokopališču. 
 
Vsekakor je Kanchanaburi vreden ogleda. Seveda je najbolj primeren obisk z vlakom, saj ta pelje prav po železnici smrti, tajske železnice pa organizirajo tudi celodnevni izlet s postanki ob reki. Kanchanaburi je oddaljen 140 km od Bangkoka. 
 
A vojaška zgodovina ni edina stvar, zaradi katere je vredno obiskati Kanchanaburi. Kakšnih 40 kilometrov naprej se nahaja zavetišče za tigre in druge divje živali, ki nosi ime TIGER TEMPLE.
 
Tiger temple ali tempelj tigrov je nastal tako, da so menihi  v budističnem samostanu sprejeli nekaj tigrov, ki v naravi ne bi preživeli. Budistični menihi so tigre vzeli za svoje in zaživeli v sožitju z njimi. Zgodba je prišla v medije in tako se je število tigrov povečevalo, menihi pa so odprli vrata tistim, ki so želeli videti sožitje tigrov in ljudi. Večina tigrov so pripeljali iz ujetništva, saj so jih želeli nekateri udomačiti kot domače živali v hiši ali celo stanovanju. Zaradi vedno večjih stroškov so se odločili odpreti vrata turistom in z vstopnino pomagati tigrom, ki jih je v templju preko sto, poleg tega pa še nekaj deset drugih živali, med drugim tudi medvedov.
 
Posebnost templja je v tem, da so tigri odraščali z menihi in prostovoljci, ki delajo v templju in zato sprejemajo ljudi za svoje. Ob osnovni vstopnini lahko doplačate še za dodatna nepopisna doživetja, kot je hranjenje medvedov in igranje s tigri. Da prav ste prebrali. Ob spremstvu osebja vas popeljejo med tigre, vas pa opremijo s palicami, ki imajo privezane »igrače« in potem se v bazenu, kjer ste skupaj s tigri igrate z njimi, kot bi se z domačimi hišnimi mačkami, le da so nekoliko večji, tehtajo okrog 150-200 kg in skočijo nekaj metrov visoko. Po tej izkušnji lahko tigre tudi nahranite, jih umijete s šamponom in se z njimi fotografirate. 
 
Za vse, ki vas bi morda zanimalo prostovoljno delo v templju tigrov pa vam svetujem, da preberete naslednji prispevek LINK, kjer boste dobili več informacij o tem, kako lahko s tigri kot prostovoljci preživite od enega do šest mesecev.
 
V kolikor želite v  en dan združiti tempelj tigrov, Kanchanaburi z mostom na reki Kwai, morda pa še plavajočo tržnico, svetujem ali najem avtomobila, ali pa izlet z eno izmed mnogih agencij v Bangkoku, ki ponujajo prav tak paket. 

Pattaya - mnogo več, kot prestolnica zabave 

Pattaya je mesto, ki se nahaja 160 kilometrov južno od tajske prestolnice Bangkoka in je v zadnjih letih znano predvsem po zabavi in nočnem življenju, a Pattaya je mnogo več.
 
V Pattayi se nahaja Zavetišče resnice, ki je gigantska lesena konstrukcija visoka preko 100 metrov in s spoštovanjem in v sožitju izraža kmersko, budistično in hindujsko kulturo. Začetki projekta spadajo v zgodnja osemdeseta leta kot odgovor na hladno vojno in prav s tem je povezano njegovo ime. Hladna vojna med ZDA in Sovjetsko Zvezo je imela velik vpliv na področje JV Azije in kar nekaj vojn v tem delu sveta lahko pripišemo napetostim in merjenjem moči med velikima silama. 
 
Glede na to, da gre za projekt tajskega poslovneža, je tudi vstopnina relativno visoka; 500 THB ali 12 EUR, a vsekakor je Zavetišče resnice vredno ogleda, saj gre za edinstveno stavbo na svetu. Lahko bi celo povlekli paralele z Gaudijevo Sveto družino v Barceloni, ki ni bila nikdar dokončana z majhno razliko, da je v primeru Zavetišča resnice predviden datum dokončanja v letu 2025. A to naj vas ne zmoti pri odločitvi, da se podate na ogled te edinstvene lesene konstrukcije. 
 
Sicer nekoliko bolj turistična, a vseeno zanimiva je tudi plavajoča tržnica, ki je posebnost tega dela sveta. Na plavajočih tržnicah namreč branjevke v čolnih prodajajo svoje pridelke mimoidočim, a v Pattayi so v veliki večini prav turisti tisti, ki to tržnico obiskujejo in zato se je avtentičnost izgubila, tradicionalne izdelke pa so zamenjali spominki namenjeni turistom.
 
Pattaya ponuja tudi poseben kraj, ki je rapsodija lepote, barv in vonjev in ponuja prav posebno, edinstveno doživetje. Kraj se imenuje Nong Nooch - tropski botanični vrt, ki se razprostira na več, kot dveh kvadratnih kilometrih. Lastnika sta zemljišče kupila za ureditev plantaže, a sta se kasneje odločila za zasaditev tropskih rastlin in cvetja v okviru projekta ohranitve teh vrst. Še posebej veliko pozornost namenjajo Sagovcem, katere tudi znanstveno proučujejo v botaničnem vrtu. Sicer pa lepoto zaokrožijo tematski vrtovi, kot so francoski vrt, vrt orhidej, vrt kaktusov in še nekateri. 
 
Navkljub vsem zanimivostim, ki so naštete, pa je Pattaya še zmerom znana samo ali predvsem kot prestolnica zabave. Trume turistov so spodbudile odpiranje restavracij, barov, klubov in diskotek, na plažah pa je začutiti duh plavajočih tržnic, saj prodajalci in natakarji iz bližnjih trgovin in restavracij prinašajo k ležalnikom na plaži vse, kar si turisti zaželijo. Seveda je tudi tajska masaža razširjena in masažnih salonov nikakor ne primanjkuje. Prav posebni užitek je popiti kakšno (seveda brezalkoholno) pijačo ob masaži stopal. Pattaya pa slovi tudi po razraščene najstarejši obrti, ki je nasploh zelo razvejana na tajskem, a v Pattayi na tak način, da je moteča za mimoidoče turiste. 
 
Pattaya ima sicer tudi ogromno plažo, ki pa ni tisto, kar je na tajskih razglednicah. Najlepše plaže na tajskem se namreč nahajajo na jugu, kot na primer na otoku Phi Phi. Pattaya je torej kraj, ki ima nekaj atrakcij, zaradi katerih se je vredno odpraviti a morda zgolj kot enodnevni ali največ dvodnevni izlet iz Bangkoka.
 
Za konec pa dovolite le nekaj nasvetov, kje lahko na Tajskem ugodno in varno prenočite. Prav gotovo ste že slišali za film Bangkok Hilton, v katerem spremljamo pot od odkritja droge pa do bridkega konca. K sreči v realnem življenju takšnih statistika skoraj ne beleži, a kljub temu previdnost ni odveč. Prav zato svetujemo, da Tajsko spoznavate s pomočjo kakovostne mreže youth hostlov, ki jih najdete na spletni strani www.youth-hostel.si ali pa neposredno na strani tajskih hostlov: www.tyha.org. A do Tajske je potrebno priti in tudi to je umetnost, saj lahko z malo znanja in dobrim nasvetom najdemo bistveno ugodnejše letalske vozovnice z eno izmed številnih letalskih družb, ki letijo v Bangkok. Za začetnike pri iskanju letalskih vozovnic svetujem, da preberejo članek "Umetnost iskanja ugodnih letalskih kart".
 
Pa srečno pot in veliko lepih doživetij!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava