Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Mondeni St. Moritz

Majhno, a tako znano mestece se nahaja v dolini Engadin, ki se lahko pohvali v povprečju s kar 322 sončnimi dni na leto

Mondeno mestece St. Moritz je raj tako za bogataše kot tudi za ostale, ki si zaželijo čistega zraka in počitka v enem izmed gorskih mestec. Pozimi obdano s smučarskimi progami na strmih pobočjih, tekaško smučarskimi progami v dolini, poleti pohodnimi potmi na zelenih pobočjih pod visokimi vršaci, urejenimi plezalnimi stenami in še mnogo več aktivnosti, ki jih nudi St. Moritz.
Vsebina
 
 

Engadin

Po koncu ledene dobe se je oblikovala dolina, ki se razprostira na višini od 1800 m. Dolžina doline je 80 km in velja za eno najvišje naseljenih dolin v Evropi. Včasih so v dolino lahko prišli le peš ali pa z mulami in konji, danes pa ima dolina odlično razvito infrastrukturo. Tako je obisk doline možen po cesti, železnici, premore pa tudi nekaj manjših letališč. V dolini daje poseben čar macesnov in borov gozd ter premnoga jezera, ki pozimi povsem zaledenijo in se spremenijo v tekaške smučarske steze. Gore pa poleg ledenikov in mogočnih vršacev krasijo prav tako jezera, katera so sicer bistveno manjša. V regiji se nahaja trinajst smučarskih središč (St. Moritz, Pontresina, Celerina, Sils, Silvaplana, Maloja, Samedan, Bever, La Punt Chamues-ch, Madulain, Zuoz, S-chanf in Zernez).  Dolina se lahko za piko na i pohvali predvsem s kar 322 sončnimi dni na leto. 
 

Zibelka zimskega turizma

Poleg vseh aktivnosti, ki jih nudi St. Moritz pa se je širom sveta najbolj razvedelo za zimske športe, v prvi vrsti za alpsko smučanje. Svetovno znano smučarsko središče je in ostaja sinonim za stil, tradicijo in kakovost. Smučarske proge vse skupaj zajemajo devet območij, katere skupaj ponujajo okoli 350 km strmin. Na izbiro je nekaj manj kot devetdeset prog, od nezahtevnih vse do tistih zelo zahtevnih. Sinonim za dih jemajoče in nepozabne smučarske užitke so predvsem smučišča Corvatsch, Corviglia in Diavolezza. Na omenjenih smučiščih je na voljo tudi veliko restavracij, smučarskih koč in snežnih barov, kjer se da okrepčati z pogledom na gore kar iz ležalnika. Za tiste, ki niso ljubitelji velikih smučišč, pa je na voljo še precej manjših. Te so primerna predvsem za družine z manjšimi otroki ter tiste, ki obnavljajo svoje smučarsko znanje. Poleg smučanja pa tudi v zimskem času poskrbijo za pestro dogajanje s številnimi sprostitvenimi možnostmi in kulturnimi dogodki. 
 

Vrtoglave cene

Rang hotelov v St. Moritzu se uvršča v najvišje kakovosti, kar pa velja tudi za restavracije. Največji ugled med hoteli ima nedvomno hotel Kempinski, ki daje izgled pravljičnega gradu in se nahaja v srcu St. Moritza. Sicer je izbira nastanitvenih možnosti velika, od luksuznih hotelov do planinskih koč pa celo hostel se najde med samo ponudbo. A tudi cena hostla v več posteljni sobi se vrti okoli 50 € na noč na osebo. Cene hrane in pijače v samem centru in pa tudi na smučišču Corviglia, ki se nahaja tik nad mestecem presegajo vse meje. Povsem običajno je, da se za eno pivo odšteje 10 €, lahko pa tudi kaj več. Vsa okoliška smučišča imajo bistveno nižje cene, saj so zaradi že majhne odmaknjenosti od St. Moritza manj poznana. Glede prenočišč pa lahko dokaj ugodno prespite v hostlu St. Moritz
 

Gostitelj za svetovno znane športne atrakcije

St. Moritz je bil gostitelj zimskih olimpijskih iger leta 1982 in 1948, nakar so sledila še svetovna prvenstva v alpskem smučanju. Velja za eno od treh mest, ki so gostila zimske olimpijske igre dvakrat. Poleg St. Moritza sta to še mesti Innsbruck in New York. Poleg omenjenega se je tam odvijalo še svetovno prvenstvo v snežnih bobih. Leta 1904 so odprli kar 1722 metrov dolg ledeni kanal. Sicer pa St. Moritz gosti tudi mnoge preostale manj znane športne dogodke, od teka na smučeh, gorskega kolesarstva, gorskega teka, turnega smučanja, deskanja na snegu, hokeja na ledu, jadranja itd. Morda nenavadno je predvsem jadranje, a tam vsako leto poteka znano tekmovanje imenovano Match Race St. Moritz. 
 
St. Moritz je izredno prijetno mestece z lepo pokrajino ter odlično urejenimi smučarskimi progami in je to, kar si želi doživeti večina vseh ljubiteljev alpskega smučanja.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava