Potovanje skozi delo

Kaj se zgodi, ko mlad mednarodni par, že tako vajen izzivov kulturnih razlik, odide na prostovoljno delo v osem milijonsko mesto v tujino?

Vse se je začelo pred dvema letoma v Lyonu v Franciji, kjer sva se spoznala. Danes sva par, Tjaša iz Slovenije in Hugo iz Francije. Oba sva že izkusila življenje v tujini. Kadar resnično živiš v tuji državi, se zlahka izgubiš (ali najdeš) v svetu novosti: ljudje, vrednote, življenjski stil itd. Včasih se moraš ponovno naučiti še tako preproste zadeve, od načina prehranjevanja do komuniciranje z ljudmi. Ker sva oba že poznala ta vznemirljiv občutek, sva si ga želela ponovno doživeti, tokrat skupaj. Hostelling International Slovenija nama je izpolnil to željo! Popotniško združenje Slovenije ali HI Slovenija je neprofitna mladinska organizacija, ki je del večje mreže hostlov Hostelling International (HI) in čigar cilj je promocija miru in strpnosti skozi mobilnost mladih. Kot prostovoljca pri Popotniškem združenju Slovenije sva odgovorna za širjenje te plemenite misije preko socialnih omrežij, spletnega časopisa in organizacije delavnic in drugih dogodkov. Združenje je odprto za vse strastne popotnike, ki so predani temeljnim vrednotam HI tako doma kot v tujini. Vsi so dobrodošli!

Odločila sva se za promocijo misije v tujini ter se prijavila na mednarodni program HI Connect, ki je namenjen vsem zaposlenim in prostovoljcem mreže HI, ki si želijo izkusiti življenje in delo v hostlih v več kot 15 državah. Najin cilj je bil ZDA in tako sva bila sprejeta v enem najbolj obiskanih mest na svetu, v New Yorku, hkrati pa tudi v enem največjih in najprijaznejših hostlov, v HI New York City. Najino bivanje v okviru programa HI Connect je bilo dogovorjeno za obdobje dveh tednov. Tekom tega sva bila dolžna pomagati v hostlu, spoznavati oddelke, delovno okolje in kulturo, obenem pa tudi vaditi angleščino in druge tehnične veščine ter širiti delovne prakse najinih domačih držav. V zameno sva dobila brezplačno prenočišče v hostlu kot tudi štipendijo za hrano in javni prevoz v mestu. Sliši se kot popolni dogovor!

Ob prihodu naju je toplo pozdravil najin mentor Erik Ruiz, vodja pisarne v HI NYC in nekdanji udeleženec programa HI Connect. Srečala sva se tudi z direktorjem hostla, George Finnom, ki naju je z navdušenjem sprejel v svojo delovno ekipo. Erik je bil odgovoren za izdelavo najinega delovnega urnika, s čimer sva bila zelo zadovoljna, saj sva imela dovolj časa za odmor, hkrati pa skoraj nič lukenj med obveznostmi. V povprečju sva delala pet ur na dan in 5 dni na teden s prostimi vikendi. Vsak dan je bil drugačen z raznolikimi aktivnostmi treh različnih tipov: teoretično delo, kjer sva spoznala zaposlene in se učila o delovanju hostla, praktično delo, kjer sva lahko preizkusila naučeno teorijo, in nazadnje še spremljanje gostov na oglede po mestu, kar je bila odlična priložnost za raziskovanje New Yorka.

Teoretično uvajanje z zaposlenimi v hostlu nama je bilo zelo všeč, saj sva se lahko veliko naučila o delovanju hostla kot tudi o ameriškem delovnem okolju, ki se nama je zdelo zelo sproščeno in pozitivno. Skozi pogovore z zaposlenimi sva veliko izvedela tudi o njihovem vsakdanu v New Yorku. Srečanje s posameznim oddelkom je trajalo približno eno uro, tekom česa nama je vodja oddelka predstavil svoje odgovornosti in naloge. Tako sva se srečala z vsemi oddelki, ki so prisotni v večjih hostlih (rezervacije, računovodstvo, vzdrževanje, itd.) in odkrila svet hostlov z notranje perspektive. Poleg standardnih oddelkov ima HI NYC tudi posebne oddelke, kot recimo oddelek za okolje, oddelek za izobrazbo, in oddelek za lokalno skupnost in dogodke, ki skrbi za povezavo med gosti hostla in okolico.

Poleg teoretičnega uvajanja sva bila vključena tudi v bolj praktične aktivnosti, od fizičnega dela do organizacije dogodkov za goste in lokalno skupnost. Na začetku najinega bivanja v hostlu sva pomagala na recepciji, ki je odprta 24 ur na dan – najina prva izmena je bila tako nočna. Začela sva z eno najtežjih nalog, saj sva morala preveriti, ali v hostlu bivajo nelegalni gostje in jih nato pospremiti iz hostla. Na srečo se niso preveč upirali. Poleg tega sva odgovarjala na telefonske klice, se učila uporabljati program za rezervacije in pomagala gostom pri njihovih vprašanjih. Na urniku sva imela tudi dvourno izmeno zlaganja sveže posteljnine. To je bilo veliko zahtevnejše, kot sva pričakovala, ker mora biti vsa posteljnina v hostlu zložena na določen način, ki sva ga le s težavo osvojila. Najina najljubša aktivnost na urniku je bilo vrtnarjenje. Hostel ima veliko dvorišče in na srečo sva bila tam ravno, ko je bilo potrebno presaditi cvetje za prihajajočo zimo. Pri tem naju je vodila multitalentirana Rosy, ki poleg urejanja vrta skrbi še za računovodski oddelek v hostlu. Kot Rosy, sva bila tudi midva navdušena, da vodstvo hostla ponuja toliko fleksibilnosti in raznolikega dela svoji ekipi, kar je nekaj vredno posnemanja tudi pri nas doma.

V okviru programa sva sodelovala pri organizaciji raznih delavnic, ki so del prej omenjenih oddelkov za izobrazbo in za lokalno skupnost in dogodke. Eden takšnih dogodkov je zabava “Welcome party”, ki je odlična priložnost za spoznavanje ostalih gostov ob dveh brezplačnih pijačah, ki jih ponuja HI NYC, in občasno tudi v spremstvu žive glasbe. Najina naloga je bila preverjanje starosti gostov (ne pozabite, v ZDA moraš biti star 21 za pitje alkoholnih pijač), točenje pijače, in ohranjanje pozitivnega vzdušja. Zahvaljujoč tej zabavi, ki je dvakrat na teden, sva lahko delila mnenja z ljudmi iz različnih koncev sveta, od Filipinov, Nemčije, Brazilije, Ukrajine, Avstralije itd. Raznolikost gostov pripomore k širjenju obzorij in lažjemu razumevanju drugačnih pogledov na aktualne dogodke, kar je definitivno neprecenljiva izkušnja, ki jo ponuja tako mednarodni hostel kot HI NYC.

Prispevala sva tudi k izobrazbeni misiji NYC hostla, saj sva organizirala kuharsko delavnico. Indigo, energična vodja oddelka za izobrazbo, organizira kuharske tečaje z namenom širjenja strpnosti do drugačnih kulinaričnih kultur. Enkrat na mesec prostovoljec predstavi tipično jed in prehranjevalne navade svoje države, čemur sledi diskusija, nato pa udeleženci pripravijo izbrano jed po navodilih prostovoljca. Midva sva predlagala peko slovanskih sladic in se odločila za pripravo gratiniranih palačink s skuto. Palačinke so francoska inovacija, skuta pa je nekaj tipično slovenskega! Tjaša je bila kuharski mojster, saj to sladico pozna že od malih nog, Hugo pa je nadziral peko palačink. Delavnica se je izkazala kot odlična ideja, saj smo se ob pripravi palačink veliko naučili, presmejali in ustvarili nekaj zelo sladkih spominov.

Del najinih obveznosti je bilo tudi spremljanje gostov na oglede po New Yorku. Čeprav je bilo to del najinega urnika, bi temu težko rekla delo. Veliko gostov v HI NYC potuje samih, zato so po navadi zelo družabni in se z njimi zlahka spoprijateljiš. Lokalni prostovoljci so naju skupaj z ostalimi udeleženci iz hostla popeljali na ogled najbolj obiskanega parka v ZDA, Central Park, visečega mosta Brooklyn Bridge ter manj znanih predelov New Yorka, ki bi jih brez njihove pomoči težje odkrili. Udeležila sva se tudi nekaj nočnih pub crawlov, ki so odličen način za spoznavanje Newyorčanov. Američani se radi zabavajo skozi igro in tako smo imeli priložnost igrati beer pong z domačini v enem izmed pubov v četrti Upper West Side.

Ob koncu najinega bivanja sva morala pripraviti predstavitev o najini izkušnji HI Connect pred vodstvom hostla, vključno z direktorjem, ki se nama je zahvalil za najino navdušenje in raznolikost, ki sva ju prispevala k NYC ekipi. Da bi se primerno poslovili, naju je Erik povabil na izlet v eno najbolj ekscentričnih mestnih četrti, East Village, in na okusno azijsko večerjo v Chinatown. Spet sva se lahko prepričala, da so domačini kot Erik najboljši vodiči po New Yorku.

S tem se končajo najine obveznosti v okviru programa HI Connect. Le redko sva jih občutila kot delo, saj so bile vse naloge zelo zanimive, poučne in hkrati zabavne. Kar sva dobila v zameno za najino delo, pa je bilo še toliko bolj velikodušno. V hostlu sva brezplačno bivala v 6-posteljni sobi s prelepim razgledom na notranje dvorišče. In ker si lahko popolnoma predan spoznavanju novih ljudi le s polnim želodcem, sva v okviru programa imela krito tudi prehrano. V pritličju hostla se nahaja ljubka kavarna, kjer sva si vsak dan postregla z obilnim ameriškim zajtrkom: jajca s slanino, ameriške palačinke z javorjevim sirupom, bagel s kremnim sirom, in vse, kar sodi zraven! Poleg tega nama je hostel dal tudi brezplačne tedenske vozovnice, tako da sva lahko maksimalno izkoristila najin prosti čas in si ogledala številne znamenitosti, ki jih ponuja New York.

Verjetno največja nagrada, ki sva jo prejela s programom HI Connect, pa je zadoščenje, ki sva ga občutila na koncu. Spoznala sva nekaj zelo prijaznih in bistrih ljudi, ki so naju naučili ogromno o svetu turizma in hostlov. Pridobila sva veliko znanja in kompetenc, hkrati pa sva uspela zaposlenim predstaviti najine lastne ideje, ki so jih z veseljem sprejeli in preizkusili. Sedaj veva, kaj je potrebno za vodenje tako velikega hostla kot je HI NYC, kako hostel promovira svoje vrednote, in kako zadovolji pričakovanja gostov. Gosti so še eden od pozitivnih vidikov te dragocene izkušnje. Spoznala sva toliko prijetnih ljudi z vseh koncev sveta, ki so uživali ob dogodkih, ki sva jih pomagala pripraviti. Slednje je še posebej zadovoljujoče. Goste sta zelo zanimali najini vlogi v hostlu in verjetno jih je ob koncu kar nekaj kontaktiralo njihovo domačo mrežo HI, da bi lahko tudi oni prispevali k razvoju programa.

Poleg učenja o samem delovanju hostla, sva pridobila veliko perspektive o tem, kako Newyorčani delajo, živijo in komunicirajo. Skozi vsakodnevne pogovore s sodelavci sva se uspela približati bistvu ameriške kulture ter hkrati bila ambasadorja najinih lastnih kultur. Tako sva predstavila domačo organizacijo HI s Popotniškim združenjem Slovenije, slovensko hrano, in jezik. Na ta način sva vzpostavila dialog med Slovenijo in ZDA in povabila vso newyorško ekipo na obisk slovenskih hostlov HI. Veseliva se novih skupnih mednarodnih projektov, ki jih bo obrodila ta izmenjava. Verjameva, da je bil cilj programa HI Connect skozi najino bivanje v HI NYC več kot dosežen. Dokaz je v znanju, prijateljstvih in spominih, ki so bili ustvarjeni zahvaljujoč temu programu. Ti omogočajo nadaljevanje takšnih projektov in spodbujajo ostale popotnike k širjenju misije HI – ustvariti mirnejši, pametnejši in strpnejši svet.

Tjaša in Hugo

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava