Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

7 razlogov, zakaj obiskati Novo Zelandijo

Nova Zelandija velja za eno izmed najlepših držav na svetu, in če na spletu samo malce pobrskaš za fotografijami, ti bo kar hitro jasno, zakaj je tako. Mogočni vulkani, katerih odsev se lesketa v kristalno čistih jezerih, svetleča mlečna cesta in živo zeleni hribčki so le nekatere izmed naravnih lepot, ki jih najdeš na tem oddaljenem koščku sveta. V tokratnem prispevku ti zato predstavljava 7 razlogov, zakaj obiskati Novo Zelandijo.

1. Športne počitnice v neokrnjeni naravi

Ne glede na to, ali si izkušen pohodnik, ki z užitkom osvaja najvišje vrhove, ali pa so ti pri srcu le nekoliko daljši sprehodi, lahko na Novi Zelandiji najdeš nekaj zase. Tudi za tiste, ki se raje premikajo po dveh kolesih, je poskrbljeno – država je namreč prepletena z gorsko-kolesarskimi potmi. V vsakem primeru te bodo ves čas spremljali neverjetni razgledi (in pogledi tisočih ovčk, ki mirno prežvekujejo svoje kosilo).

2. Gejzirji in termalni vrelci

Nova Zelandija je prepredena s puhajočimi oblaki pare in termalnimi vrelci. Slednji so v veliki večini smrdljive mlakuže brbotajočega blata, nekaj pa je naravnih bazenčkov, v katerih se lahko pogreješ. Največje območje z geotermalno aktivnostjo se nahaja na Severnem otoku v okolici Rotorue. Četudi te lahko tu in tam zmoti močan vonj po gnilih jajcih, je pokrajina fantastična in ob obisku Nove Zelandije vsekakor obišči vsaj en geotermalni park!

3. Raj za adrenalinske odvisnike

Toliko aktivnosti na kupu, ki poženejo kri po žilah, težko najdeš kjerkoli drugje na svetu. Lahko se odpraviš na rafting z najvišjim navpičnim spustom (pri komercialnem raftingu) na svetu ali pa na rafting skozi jame na napihljivih obročih. Sprehod po robu znamenitega SkyTowerja (ali pa kar skok s stolpa) v Aucklandu ti bo zagotovo pospešil srčni utrip.

Potem so tukaj še skydiving (skok iz letala), zorbing (spust v ogromni prozorni žogi), zip-lining (spust po »zajli«), ture canopy (med drevesnimi krošnjami), pa soteskanje, kajakaštvo, potapljanje in smučanje z vulkana … Izbira je res skoraj neskončna.

4. Nepozabni roadtrip

Na kaj pomisliš, ko zaslišiš besedo roadtrip? Morda na zavite ceste, ki se vijejo skozi neverjetno pokrajino, na zabavne dogodivščine in na občutek neskončne svobode? Roadtrip po Novi Zelandiji bo prav to! Lastno prevozno sredstvo ti daje svobodo, da raziščeš vse tiste manj obljudene kotičke, ki jih je tukaj na pretek. Roadtrip po Novi Zelandiji z razlogom velja za enega izmed najlepših na svetu.

5. Tukaj živijo hobiti

Le kdo ne pozna knjig in filmov Gospodar prstanov ter Hobit? Pa vsi veste, da je prav Nova Zelandija domovina hobitov? No, ne veva, ali prav zares živijo tu. Vsekakor pa se lahko sprehodiš med njihovimi hišicami na kraju, kjer je potekalo snemanje prizorov v Šajerski, ali pa obiščeš studie Weta, kjer so izdelali maske za filme in poskrbeli za posebne učinke.

In ne le to, snemanje je potekalo tudi na mnogih drugih edinstvenih lokacijah na Novi Zelandiji – kamnite tvorbe Putangirua Pinnacles (pot mrtvih v 3. delu filma Gospodar Prstanov) in Regionalni park Kaitoke (lokacija Razendela, Gospodar Prstanov) ter gora Mount Cook (Hobit) so le nekatere izmed mnogih! Tisti ta pravi navdušenci si torej lahko celotno potepanje po Novi Zelandiji načrtujejo tako, da obiščejo vse lokacije snemanj.

6. Svetleči se črvi

Kresničke so običajno tisti bolj znani žužki s svetlečimi ritkami, na Novi Zelandiji pa najdeš črvičke, ki se v temi močno svetijo. Pravzaprav to niso pravi črvi, ampak ličinke komarju podobne muhe. In še zanimivost: pri proizvajanju svetlobe sodeluje encim po imenu luciferaza, črvički pa s svetlobo privabljajo jamske mušice, da jih potem pomalicajo. Kako prikladno, črvički so žleht! Običajno so prilepljeni na stene jam ali rečnih sotesk in v trdi temi dobiš občutek, kot da se nahajaš nekje v vesolju! Najbolj znan kraj za opazovanje svetlečih se črvov je v jami Waitomo in njeni okolici.

7. Kivi!

Ne tisti z zeleno sočno sredico, ampak tisti na dveh nogah in z dolgim kljunčkom. Te prikupne puhaste kepice brez kril živijo le na Novi Zelandiji in so pravi nacionalni ponos. Aktivni so ponoči, ko kopljejo za hrano, in z malo sreče je ponekod mogoče nanje naleteti tudi v naravi.

Če ti sreča ni naklonjena, pa lahko kivije obiščeš v različnih centrih za divje živali, ki med drugim skrbijo za ohranitev vrst. V enem izmed njih (v kraju Pukaha) domuje tudi primerek izredno redkega belega kivija, ki je najbrž ena izmed najbolj prikupnih živali na svetu.

To je le nekaj razlogov, zakaj obiskati Novo Zelandijo, in če še ne pakiraš, si državo vsaj hitro zapiši na svoj bucket list, zagotovo ti ne bo žal.

Če te zanima še kaj več, lahko prispevke o Novi Zelandiji najdeš tudi na najinem blogu

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava