Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

9 razlogov za obisk Južne Koreje

Skoraj leto dni je minilo, odkar sem začela priprave na svoje prvo potovanje v Južno Korejo. Mislim, da sem bila v enaki meri prestrašena in vznemirjena, saj si nisem niti približno predstavljala, kaj me čaka. Na koncu sta dva meseca in pol minila, kot bi trenil, in še vedno pogosto sanjarim o lepih trenutkih, ki sem jih doživela, ter razmišljam, kako bi se čim prej spet odpravila nazaj. Zato sem se odločila, da spet malo pobrskam po spominu in s seznamom svojih najljubših stvari še vas prepričam, da je Južna Koreja odlična popotniška destinacija.

 

1. Templji, templji, templji

Prvi razlog se zdi povsem samoumeven. A zdi se mi, da ob omembi Južne Koreje vse prepogosto pomislimo na K-pop, najnovejšo tehnologijo in gnečo na seulskih ulicah, pozabimo pa na njeno bogato zgodovino in kulturno dediščino. Že kratek sprehod po Seulu pokaže, da temu ne bi smelo biti tako – tudi tiste ulice, kjer najbolj mrgoli ljudi, nas slej ko prej pripeljejo do kakšnega templja ali palače. Res je, da so nekateri izmed teh spomenikov na račun številnih nebotičnikov in križišč, ki jih obkrožajo, izgubili kanček nekdanje čarobnosti (in ozemlja), a še vedno se najde kar precej takšnih, kjer lahko uživate v tišini in zelenem, mirnem okolju.
 

2. K-pop, K-drama in karaoke

K-popa res ne morem izpustiti – prav tako, kot mu nikakor nisem mogla ubežati od trenutka, ko se je moje letalo dotaknilo korejskih tal. Priznam, da mi ta glasbena zvrst ni najbolj blizu, zato nisem bila preveč navdušena, ko je ves čas glasno odmevala iz zvočnikov prav vseh trgovin in restavracij. Sem se pa zato toliko bolj zabavala v priljubljenih sobah za karaoke, ki so namenjene druženju ob (glasnem) prepevanju, ko smo s prijatelji zaman skušali pravilno odpeti vsaj kakšno besedo Psyjeve uspešnice Gangnam Style (če kdo odpre norebang v Sloveniji, bom zagotovo prva stranka).

3. Ljubka ulična umetnost

Evropski grafiti so pogosto politično obarvani in precej cinični, v Koreji pa se zdi, da je pomembno le, da so čim bolj ljubki in pisani. Živali, rože ali risani junaki – videli boste prav vse. Te pravljične sličice se najpogosteje pojavijo brez kakršnegakoli opozorila, zato je najbolje, da hodite naokoli s široko odprtimi očmi in s prstom na sprožilcu.
 

4. Kimči

Za nekoga, ki si težko predstavlja obrok brez zelenjave, so bile vrtoglavo visoke cene svežih izdelkov v korejskih supermarketih pravi šok. Zato bi skoraj lahko rekla, da mi je kimči rešil življenje. To pekočo prilogo iz fermentirane zelenjave Korejci jedo ob skoraj vsakem obroku (vsaj tako se zdi), in če vprašate mene, je to povsem razumljivo, saj je res okusna.

5. Korejski žar

Ko sem se prve dni potovanja sprehajala po Seulu, sem se rahlo zgrožena spraševala, zakaj ima toliko restavracij na svojih pročeljih fotografije surovega mesa – da čudnih cevi nad prav vsako mizo sploh ne omenjam! Kar nekaj časa je trajalo, preden sem ugotovila, da gre za tradicionalno obliko pečenja mesa na žaru (plošča se nahaja na sredini vsake mize, cevi pa so tam zato, da posrkajo odvečen dim). Čeprav nisem ljubiteljica mesa, so mi na koncu tovrstne restavracije postale prav všeč, saj vsako še tako enostavno kosilo s prijatelji spremenijo v prav posebno dogodivščino (predstavljajte si, da morate sami speči svoje meso, ga razrezati s škarjami, posamezne koščke pomočiti v najrazličnejše pekoče omake, nato pa vse skupaj zaviti v list solate). Hrana je zelo okusna, opozarjam vas le, da je lahko celoten postopek – sploh za neizkušene – precej umazana zadeva.  
 

6. Nočno življenje

Južna Koreja res nikoli ne spi. In ker je soju, najbolj priljubljeno žganje, tako zelo poceni, je skoraj vsak razlog dovolj dober za zabavo. Najbolj mi je bilo všeč, kako enostavno je vse skupaj; samo poiščite najbližjo trgovino (enega izmed tistih supermarketov, ki so odprti 24 ur na dan – če ste v mestu, prvi skoraj zagotovo ni dlje kot za naslednjim vogalom), preverite, če imajo mize in stole (pred večino tovrstnih trgovin so postavljeni plastični stoli, da stranke lahko kar takoj uživajo v nakupljeni hrani in pijači), hitro kupite vse potrebno in naj se zabava začne. Samo ne pozabite na prigrizke! Korejci si namreč ne predstavljajo, da bi pili alkohol, ne da bi imeli zraven tudi kaj za pod zob, in če se ne boste zmenili za to navado, boste verjetno deležni precej začudenih pogledov. 

7. Pari v ujemajočih se oblačilih

Nisem povsem prepričana, kaj naj si mislim o tem trendu, sem se pa ob opazovanju parov, ki so bili od glave do pet oblečeni v popolnoma enake modele oblek, zelo zabavala. Težko si kaj podobnega predstavljam pri nas in mislim, da morajo biti korejska dekleta izjemno prepričljiva! Razen te zanimive posebnosti mi je južnokorejska moda zelo všeč, saj je ljubka, a vseeno elegantna. Poleg tega je v večjih mestih veliko trgovin z rabljenimi oblačili, kjer lahko najdete poceni kose »vintage« oblačil. Priznam pa, da obisk takšnih butikov ne vpliva vedno najbolje na vašo samozavest, saj se prav lahko zgodi, da je edino krilo, ki ga spravite čez boke, tisto z elastičnim pasom.
 

8. Ljudje

Ne vem, zakaj sem se nanje spomnila šele zdaj, saj bi v resnici morali biti na vrhu tega seznama. Pravzaprav so moje korejske prijateljice glavni razlog, da sem se sploh odločila za potovanje v deželo jutranjega miru (in se pred tem celo eno leto učila korejsko). Prepotovala sem že precej držav in prav povsod naletela na prijazne ljudi, ampak še vedno se ne morem načuditi, kako radodarni so bili do mene v Koreji popolni neznanci (najbolj simpatična je bila gospa, ki sem jo spoznala na vlaku iz Seula v Busan; kar na lepem se je odločila, da z mano deli zavojček čipsa, ker pa nobena izmed naju ni imela vrečke ali krožnika, mi je čips natresla kar v plastično rokavico).  
 

9. Korejska abeceda

Verjetno se sprašujete, kaj na tem seznamu dela abeceda. A ne morem iz svoje kože. Res imam rada jezike in prva stvar, ki jo opazim ob prihodu v tujo državo, so znaki in plakati – sploh, če so napisani v tako ljubki pisavi, kot je korejska. Ta ima poleg ljubkega videza tudi zelo zanimivo zgodovino: hangul, kot se imenuje, je leta 1443 ustvaril kralj Sedžong in je edina abeceda na svetu z znanim namenom, avtorjem in časom nastanka. Če ste v Seulu in tako kot jaz navdušeni nad črkami, vam priporočam, da za več informacij obiščete muzej hangula .
 
 
Ta seznam samo na kratko povzema stvari, ki so me v Južni Koreji najbolj navdušile, in še zdaleč ni popoln. Toda raje bom počakala, da ostale korejske posebnosti odkrijete sami. Pa srečno pot!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava