Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ljubno ob Savinji – 1. del

Verjamem, da poznate tisti občutek, ko vas mravljinči po telesu in ščemi v želodcu, medtem ko mrzlično kopljete po omari in na kup zraven nahrbtnika mečete stvari, ki bi jih utegnili potrebovati. Tisto razburjenje, ko še zadnji trenutek preverite osnovne potovalne potrebščine, nato pa polni pričakovanja oddrvite dogodivščinam naproti. Zdi se, da so prej vsakdanja opravila, kot je čakanje na avtobus ali vlak ali pa vožnja avtomobila čisto drugače obarvani in okušeni ter se zdijo kot skorajda izven zemeljski. Ne glede na to, kolikokrat ste že potovali, je občutek vsakokrat enak. Val pričakovanja pretrese telo in nas pripravi na neznano in vsi vemo, da nas to nikoli ne pusti razočaranih.

Vsebina

Destinacija: raj

Nepravično bi bilo trditi, da je posameznik odkril en in edini raj na svetu. Vsi poznamo rek: 'Vsake oči 'majo svojega malarja' in vsi se zavedamo, da ima popolnost različne oblike in števila pojavnosti. Vendar lahko mirno trdim, da vsak, ki namerno ali po naključju zaide v ta slovenski biser, to izkušnjo postavi v zbirko rajskih popolnosti. Kaj je torej vaš naslednji cilj? Ljubno ob Savinji! Ali kakor ga lahko preimenujete po obisku: 'Ljubko ob Savinji'. Ena izmed številnih »must see« stvari v Zgornji Savinjski dolini obiskovalcev ne pušča ravnodušnih niti po enodnevnem obisku, kaj šele po večdnevnem raziskovanju. Ponuja raznovrstne aktivnosti in znamenitosti, s svojim bogatim kulturnim in zgodovinskim zaledjem pa poteši apetit še tako velikih, znanja željnih lakotnikov. Kaj so torej tiste osnovne stvari, ki vam začrtajo grobo podobo kraja: flosarji in flosarski bal, skakalnica, potice, nepozabni razgled, srčni ljudje in savinjski želodec. Vam je katera beseda neznana ali pa pravkar momljate kritiko stilističnega lektoriranja v primeru besede potice? Brez skrbi, množina je v tem primeru na mestu, ostale neznanke pa bodo kaj kmalu postale sestavni del vašega vsakodnevnega slovarčka (ja, ja, le pogumno, zapišite). 

Dediščina flosarjev ali Od Ljubnega do Črnega morja

Ena izmed najbolj izstopajočih posebnosti Ljubnega, ki jo lahko zasledite že s preprostim guglanjem, je dediščina flosarstva. Zdaj pa le zapišite v svoj slovarček, da so flosarji bili splavarji, ki so posekani les zbili v splave in ga prevažali po reki. V primeru Ljubnega so za ta namen koristili reko Savinjo, les pa so tako splavljali po njej vse do Srbije ali celo do Črnega morja, v Romunijo. Ta dejavnost je preživljala cele družine in s tem postala ponos tamkaj živečih ljudi še danes. Njena prisotnost v zavesti prebivalcev je vidna tudi skozi vsakoletno organizacijo Flosarskega bala, ene najstarejši etnoloških prireditev v Sloveniji, kjer kulturne, športne in zabavne prireditve opominjajo na preteklost, obenem pa skrbijo za sproščeno doživljanje sedanjosti. Eden izmed primernih letnih časov za obisk Ljubnega je tako poletje, saj se bal odvija na prehodu iz julija v avgust. 

Svetovna slava

Če želite resnično izkusiti Ljubno, začutiti njegov utrip in razumeti ljudi, pa tja zajadrajte pozimi. Takrat namreč celoten kraj živi in diha s skakalnico in s prirejanjem svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. Ja, prav ste prebrali! Skakalnico za svetovni pokal v ženskih skokih. Seveda ste to že vedeli, če vas vsaj malo zanimajo zimski športi ali pa ste izurjeni v guglanju med branjem članka in obsedeni s preverjanjem dejstev, pa vendar. Ljubenska skakalnica je tako dandanašnji ponos tako krajanov kot vseh Slovencev, vsako leto pa privablja številne obiskovalce in polni nastanitvene kapacitete v bližnji in daljni okolici. Prebivalci se še kako zavedajo njenega pomena in tako zelo srčno in predano, s prostovoljnim delom skrbijo, da stvari potekajo brez težav. Že v fazi prihoda se ponosno pohvalijo s skakalnico in jo trmasto, brez izjeme obelodanijo v vsakem pogovoru. Pa naj bo to povpraševanje po navodilih za pot ali naročanje zajtrka. Ob njihovem zanosu je mogoče začutiti predanost in zavednost, kar daje kraju še poseben čar in verjetno ne bom brcnila v temo s trditvijo, da taista srčnost daje še večji pomen tudi sami skakalnici. Ljudje so tisti, ki ji dajejo zalet.
 
In ljudje so tudi tisti pomemben del sestavljanke o celotni podobi Ljubnega, ki obiskovalca neprestano vleče nazaj, ali pa se mu neprestano krade nazaj v spomin. V Ljubnem je ena izmed takšnih postojank definitivno Hostel Ljubno ob Savinji, ki je obenem tudi Gostilna Pevc. Njam, vam reče. Prste si boste oblizovali že samo ob branju ponudbe. Hostel je izredno domač, urejen, predvsem pa izžareva tisti toplino, po kateri človeška bitja hrepenimo – sprejetost. Vedno prijazni gostitelji si bodo za vas vzeli ogromno in še več časa, vam podali nasvet in s strastjo opisali bolj in tudi manj znane točke, ki jih v Ljubnem prav morate videti. Ponudili vam bodo tudi izposojo kolesa, ki je, ne boste verjeli, zastonj. Gotovo vas na tej točki že neznosno grize črv radovednosti, kam lahko svojega novega jeklenega prijateljčka zapeljete, kaj si lahko še ogledate in česa se lahko še naučite. Pa naj se črv nauči malo strpnosti in skupaj z vami počaka na drugi del. Se beremo.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava