Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Tenerifi

Z malim otrokom na potovanje po Tenerifih 

Na največjega izmed Kanarskih otokov – Tenerife, sem se tokrat podala na potovanje s svojimi starši ter leto in pet mesecev staro hčerkico. Otok, ki po obliki celo malo spominja na Slovenijo, je od nje kar za desetkrat manjši, a ima polovico toliko prebivalcev kot Slovenija. Presenetljivo pa je to, da na leto sprejme kar pet milijonov turistov. Kanarski otoki spadajo pod državo Španijo. 
Vsebina
 

Z majhnim otrokom na potovanje

To je bilo prvo potovanje za mojo hčerkico. Vožnjo do letališča v Münchnu, nato dobre štiri ure leta do Tenerifov je prenesla mnogo bolje, kot bi lahko pričakovala. Tako na letališču kot tudi na letalu je kmalu spoznala svojo družbo, saj so Tenerifi destinacija, kamor potuje mnogo mladih družin. So pa vsekakor na takšnem potovanju potrebna mnoga prilagajanja, saj na določene točke z tako majhnim otrokom ni dovoljeno. Kot na primer na vrh Pico del Teide ter v jame itd.

Po otoku z avtom

Če potujete z otrokom, je najbolj priročno potovati z avtom. Tako si najbolj svoboden, otrok lahko vmes tudi spi in če želiš veliko prepotovati, je to tudi najbolj ugodna opcija potovanja. Sem pa avto rezervirala že pred odhodom in za osem dni odštela okoli 200 €, kar je vključevalo tudi maksimalno zavarovanje. Poleg tega je treba ob prevzemu avtomobila plačati tudi polni tank goriva, nazaj pa pripeljete praznega. Mi smo sicer porabili ves tank goriva, a verjamem, da ga mnogi ne. Otok je namreč dokaj majhen in kar kmalu se da prevoziti večino zanimivih cest. Otok je raj tudi za kolesarje. Ni čudno, da se mnogo kolesarjev podaja pozimi na treninge ravno na Tenerife. Ceste tam so tako lepo urejene, da je ta destinacija raj ne samo zaradi klime, temveč tudi zaradi urejenih cest. Pred odhodom sem najprej pomislila, le kaj početi na tem dokaj majhnem otoku. Nisem namreč tipične vrste dopustnik, ampak se vsakič podajam na pot zato, da doživim čim več, spoznam deželo takšno, kakršna je, ob tem spoznavam tudi ljudi, se podajam v naravo in v to vključim tudi kakšno športno aktivnost. A kmalu po prihodu na otok, sem kot ljubiteljica fotografije že kmalu spoznala, da mi ne bo dolgčas. Odpre se ti povsem nov svet. Potovanja z avtom po lepo urejenih cestah so mi kmalu dala občutek svobode in ugotovila sem, da bomo otok do dobra spoznali in prevozili večino atraktivnejših predelov. Ceste so speljane preko mnogih hribov in dolin, do povsem skalnatega obalnega predela s tuneli. Za mnoge so nekatere ceste strah vzbujajoče, saj prepadov ne manjka. 
 

Po Tenerifih v času naše zime

Kaj je lahko lepšega, kot iti iz turobnega hladnega vremena v sončne in tople kraje. Tam pa so nas presenetile temperature vse do trideset stopinj. Precej nenavadno je, ko stopiš iz letala, oblečen še po naših temperaturah in kar naenkrat te obsije sonce in ljudje okoli tebe hodijo v poletnih oblačili. Tenerifi imajo namreč odlično klimo, veliko sončnih dni in malo dežja. Sredi naše zime, plaže pa polne razgaljenih turistov, ki poležavajo na temni vulkanski mivki. Poleg rajskih plaž pa ima večina nastanitvenih objektov tudi svoje bazene, kjer se prav tako vali gneča turistov. Tenerifi privlačijo tudi mnogo ljubiteljev golfa ter kolesarje, ki v zimskih mesecih hodijo tja na treninge. Kanarski otoki so torej privlačni v vseh letnih časih, tako pozimi kot tudi poleti, ko želijo turisti ubežati premočni vročini. V toplih krajih se je odlično počutila tudi hčerkica, ki je še posebej uživala na plažah ter v hotelskem bazenu. 
 

Strah vzbujajoče prepadne ceste

Ceste na Tenerifih morda res niso za vsakogar. Tisti, ki se bojijo prepadnih ceste, se definitivno ne bodo želeli peljati po razgledni, lepo urejeni, dokaj ozki in zelo prepadni cesti mimo vasice Masca, kjer živi okoli 150 domačinov. Največja atrakcija tega predela je ravno cesta in posledično lep razgled na gore naokoli ter prepadne predele vse do morja. Seveda pa tam ne manjka niti prometa, od mini avtobusov do mnogih avtomobilov, motorjev in celo kolesarji se radi vozijo po tej znani cesti. Ko smo prevozili ta del ceste in sem mislila, da je to najbolj prepadna cesta, sem se motila. Nedaleč naprej smo opazili odcep levo, pogledali na zemljevid ter videli, da vodi ena cesta naravnost skozi klife. To je šele strah vzbujajoča cesta, ki je speljana na robu klifa, z nekaj tuneli, veliko zaščitne mreže in prepadi, ki vodijo naravnost v morje. Ponekod je cesta zaščitena celo tako, da daje občutek kot da se peljete v kletki. 
 

Vulkanski otok

Otok je vulkanskega izvora, zato je zelo gorat, ima izredno razgibano pokrajino, lepo in različno rastlinje, v osrčju otoka pa se dviga 3718 metrov visok vulkan Pico del Teide. Gre za tretji najvišji vulkan na svetu in najvišji na Atlantiku. Na vulkan neprestano vozi gondola in običajno je vsakič polna turistov. Od zgornje postaje do samega vrha vulkana pa je še dobre pol ure hoje. Za vzpon na sam vrh je  potrebna predhodna registracija, za katero pa je običajno zasedenost precej velika, saj je vzpon na vrh omejen. Tokrat je bilo za kar mesec in pol vnaprej zasedeno. A ker je razgled čudovit že od zgornje postaje gondole, se s samim vrhom nisem preveč obremenjevala. Poleg tega pa vzpon na vrh ni dovoljen za tako majhne otroke. Kot ljubiteljico jamarstva me je ves čas bolj zanimalo, kako je v podzemlju takšnega vulkanskega otoka. Zato sem se podala na organizirano turo v peto največjo vulkansko jamo na svetu (največje vulkanske jame se nahajajo na Havajih). Lepo je videti te vrste jam, saj so bistveno drugačne od nam poznanih, kraških jam. Vulkanske jame so za nas jamarje morda malce dolgočasne, saj so precej monotone. Ponekod višji, drugje nižji, širši ali ožji rovi, ki pa so bolj kot ne enaki. Lava je namreč naredile rove, ki pa so si med seboj zelo podobni. Je pa samo jamarstvo na Tenerifih precej razvito, saj imajo preko tisoč registriranih jam. Imajo več jamarskih društev, ki se ukvarjajo z raziskovanjem novih jam ter proučujejo njihove nastanke. V jame pa za otroke pod pet let ni dovoljeno, tako da je ta čas na hčerkico popazila moja mama. 
 
 

Luksuzni hotelski kompleksi

Predvsem na južni ter jugozahodni obali se nahaja ogromno hotelskih kompleksov. Nekatere je motil temni vulkanski pesek in so ga zato začeli prekrivat s saharskim peskom. Tako so nekatere predele preobrazili v počitniški raj, četudi tisti s temnim peskom ne izgledajo slabo. V večjih krajih se nahaja hotel ob hotelu, vmes pa lepo urejeni bazeni. Naokoli pa seveda ne manjka palm, še največ od vsega pa je bananovcev, saj imajo gromozanske nasade in kot pravijo domačini, jih običajno ne izvažajo, saj jih porabijo zase in za svoje goste. Na voljo pa so tudi štirje hostli, ki so prav tako odlično urejeni in primerni predvsem za spoznavanje popotnikov iz različnih koncev sveta. Gre za Hostel Casa Grande Surf, Hostel Albergue Juvenil Tiguerorte (Villa de Mazo), Hostel Bed & Breakfast La Laguna ter Hostel Finca los Geranios
 
 
Le okoli štiri ure leta od nas in že ste v toplem skoraj tropskem predelu, a še vedno ste v Evropi. Spektakularni vulkan na sredini otoka, bujna vegetacija, visoki klifi, strah vzbujajoče ceste, ob obalah pa rajske plaže. Tenerifi, ki še vedno veljajo za precej ugodno destinacijo, so več kot odlični za potovanje, še posebej v času naše zime. Je pa to otok, ki je zelo primeren tudi za potovanje za mlade družine.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava