Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Zmagovalci trajnostnega sklada HISF

Vsebina
Znani so zmagovalci trajnostnega projekta HI Sustainability Fund 2016

Aprila 2012 je združenje HI ustanovilo sklad Hostelling International Sustainability Fund s kratico HISF, ki popotnikom omogoča, da ob rezervaciji nočitve preko HI rezervacijske platforme donirajo manjšo vsoto denarja in s tem pomagajo pri zmanjševanju CO₂ izpustov. HISF tako vsako leto organizira natečaj, na katerega se s svojimi trajnostnimi projekti prijavljajo hostli z vsega sveta. 


V sklopu zadnjega razpisa se je za sredstva potegoval tudi ljubljanski hostel Tresor s svojim projektom ECO TRESORT, ki pa se žal ni uvrstil med zmagovalne projekte. Med temi je prvo mesto zasedel projekt, ki ga je zasnoval Bettmar Ecohostel iz Španije. Ta bo tako prejel subvencijo v vrednosti 10,000 funtov, s katerimi bodo snovalci namestili prosojne solarne panele in s tem skušali zmanjšati svoj doprinos k potrošnji energije. 

Drugo mesto je zasedel projekt hostla HI Point Montara Lighthouse iz Združenih držav Amerike, ki si prizadeva za zmanjšanje trošenja vode. Hostel bo s pridobljenimi sredstvi pričel s projektom, ki 100 % vode, ostale ob pranju perila, porabi za zalivanje vrtičkov in zelenih površin v svoji okolic, s tem pa kljubuje posledicam, ki jih prinašajo podnebne spremembe. 


Na tretje mesto se je uvrstil hostel HI-Rampart Creek iz Kanade, ki bo subvencijo porabil za izgradnjo hibridnega hladilnika. Ta bo deloval v sožitju z lokalnimi temperaturami in za hlajenje porabljal zrak, ko se bo zunanja temperatura spustila pod štiri stopinje Celzija. 

Četrto mesto pa je zasedla nizozemska veriga hostlov Stayokay, ki bo svoj delež subvencije porabila za 3-letni projekt. Ta bo aktivno vključeval tudi goste hostlov, ki bodo lahko kupili rabljene plastenke, prav tako pa bo poudarek na pitju neustekleničene vode ter na zbiranju plastenk in plastike v hostlih. 

 

Prav malo je potrebno, da so vidne spremembe. Začnemo lahko najprej vsak zase, dobre trajnostne navade pa lahko postanejo tudi del naše popotniške identitete. Tudi izbira hostla, ki sledi takšnim prepričanjem, je lahko že prvi korak do zavednega, trajnostnega popotništva. Začnimo torej že danes, za boljši jutri.

Sorodni članki

Prijava