Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Odgovoren kupec za pravičnejši svet

Žal smo navajeni, da ko si nekaj zaželimo, odkorakamo do trgovine in običajno to tudi kupimo. Ne govorim o zelo posebnih in eksotičnih stvareh, pač pa o čokoladi, kavi, čaju, rižu in še nekaterih vsakdanjih stvareh, ki pa lahko zelo hitro postanejo nevsakdanje. Na svojem balkonu lahko uspešno vzgojimo papriko ali paradižnik, vendar bi zelo težko vzgojili kavna zrna do te mere, da bi zadovoljili svoje povprečne potrebe po tej opojni in za marsikoga zlata vredni substanci. Ampak če za hip odmislimo vrečko kave v trgovini in se zamislimo nazaj v prst, iz katere raste rastlina, nato pa naprej do vsakega člena v verigi, obdelovalca, pobiralca in vse naprej, dokler končni izdelek ne pride lično zapakiran do naših polic. Žal je ravno pri teh tako močno uporabljenih surovinah plačilo za proizvajalce zelo nizko.

Nekaj lahko prispevamo tudi sami in poskušamo v večji meri, kadar je to mogoče, kupovati izdelke, ki nakazujejo, da so vsi v pridelovalni verigi za svoje delo tudi primerno in pošteno plačani. Takšne izdelke prepoznano po oznaki, ki nakazuje na tak proizvod. Žal so takšni proizvodi večinoma dobavljivi v mestih, v manjših krajih z manjšimi trgovinami, ki niso tako založene, pa žal običajno takšnih izdelkov še nimajo.

Vseeno pa se da marsikaj narediti. V Sloveniji imamo nekaj prodajaln, kjer lahko kupimo ali naročimo »pravične« izdelke, so se pa ti začeli pojavljati tudi v večjih trgovskih verigah. Če imamo možnost kupovati izdelke brez embalaže, je tudi to krasen način, da prispevamo še z druge plati, in sicer z okoljskega vidika.

To navado, ki jo lahko vnesemo v svoj vsakdan, lahko prenesemo tudi na čas, ki ga preživimo na počitnicah ali potovanju. Res je, da so ti izdelki na prvi pogled tudi zaradi navedenih razlogov nekoliko dražji, a če kupujemo odgovorno ter premislimo, kaj in koliko zares potrebujemo, se na koncu izkaže, da nam za dober namen ni treba zapraviti bistveno več ali pa so stroški celo primerljivi.

Velikokrat in še posebno v zdajšnjem času je že bilo govora o nakupu izdelkov in pridelkov lokalnih proizvajalcev, kar je po mojem mnenju vsekakor prioriteta, tako na domačih tleh kot kjerkoli se nahajamo. Vendar pa nekaterih izdelkov ne moremo dobiti lokalno. Takrat posezimo po izdelkih, ki so pravično pridelani in ustvarjeni. Poleg dejstva, da je vsak v verigi za svoje delo tudi pravično plačan, pa so standardi za pridobitev oznake Fairtrade strogi tudi po ekoloških merilih. Izdelki morajo namreč biti narejeni na način, ki je prijazen do okolja.

Poleg prehranskih izdelkov, ki so najsplošnejša stvar, lahko najdemo tudi veliko pripomočkov za dom, posodo, dekoracijo, kozmetiko, nakit, modne dodatke in oblačila. Sploh slednja so zelo problematično področje, saj je potrošnja s hitro modo zelo velika, zavrže se velike količine le nekajkrat uporabljenega ali celo novega tekstila, ki pa ga večinoma proizvaja poceni delovna sila, ki za svoje delo seveda ne dobi primernega plačila. Če ozavestimo nekaj teh načel in jih uporabljamo v praksi, lahko pripomoremo k trajnostnemu razvoju in omogočimo lepšo bodočnost.

Trgovinice, ki ponujajo izdelke pravične pridelave, niso vedno v vsakem turističnem vodniku, vendar si lahko dopust popestrimo in si zastavimo izziv poiskati vsaj kakšno in morda še spominek, posladek ali špagete, ki bi jih sicer kupili v bližnji trgovini, kupimo tam. Morda odkrijemo del mesta, ki ga drugače ne bi videli, spoznamo in se naučimo česa novega ter tako naredimo nekaj dobrega.

Sorodni članki

Prijava