Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Tudi kužki radi potujejo

Vsi popotniki s hišnimi ljubljenčki vemo, kako s težkim srcem jih pustimo doma. In če jih na nekatere popotniške podvige resnično ne moremo vzeti s seboj, pa se lahko naši štirinožni prijatelji z malce prilagajanja z nami potepajo marsikje. Pravzaprav kužki radi potujejo – po naravi so radovedni, zanimajo jih nove vonjave, poleg tega pa tako z lastniki preživijo več kakovostnega časa, kar je v njihovih očeh pravzaprav najpomembnejša stvar na svetu. Da bodo potepanja s tvojim kosmatincem prijetna za oba, s teboj delim nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati, ko se s psom odpraviš na pot.

Preveri, ali hostli in druge nastanitve sprejemajo domače živali

Kljub temu da so (vsaj manjši) psi že marsikje dobrodošli, vedno preveri vnaprej, ali so domače živali v nastanitvi dovoljene. Običajno te podatke najdeš že na spletni strani ob rezervaciji, sicer pa lahko pošlješ prijazno sporočilo in razložiš situacijo. Pozornost velja nameniti tudi temu, ali je za hišne ljubljenčke potrebno doplačilo – če želiš privarčevati nekaj denarja, potem raje na začetku posveti nekoliko več časa iskanju prenočišč in se izogni neprijetnim situacijam na poti.

Ne pozabi na kužkov potni list

Pri potepanju s psom v drugi državi potrebuješ potni list tudi zanj. V njem so podatki o psu in potrdila o cepljenjih, zato je to prva stvar, ki jo spakiraj, ko se odpravljaš na potovanje s svojim kužkom. Prav tako pa preveri, ali za vstop psa v državo (če je izven EU) veljajo kakšna posebna pravila.

Prilagodi svoj popotniški načrt

Ne glede na to, kako tvoj kuža uživa ob vohljanju mestnih vogalov ali opazovanju mimoidočih v kavarni, celodnevno pohajkovanje po muzejih na potovanju s psom ne pride v poštev. Ne le ker psi ne smejo v mnoge muzeje, ampak ker nima smisla, da tvoj kuža cel dan preživi v hostelski sobi. Pravzaprav je potovanje s psom precej podobno tistemu z otroki – treba se je nekoliko prilagoditi. V svoje popotniške aktivnosti zato vključi aktivnosti v naravi ali trekinge, naj urnik ne bo preveč natrpan in izberi psom prijazne restavracije.

Bodi pripravljen na spremembe

Na potovanju že tako ali tako nikoli ne gre vse po načrtih, če pa imaš s seboj kužka, se ti načrti običajno še večkrat spremenijo. Nemalokrat se namreč zgodi, da podatki na spletu niso ažurni in psom vstop v neko znamenitost ni več dovoljen (ali pa lastnik prenočišča po novem prepoveduje domače živali). Morda bo zaradi spremembe vremena potreben nov načrt potepanja ali pa se bo pes iznenada odločil, da je tuje okolje zanj preveč stresno, in bo žalostno tulil ves čas, ko te ne bo v sobi. In bolj pozitivno kot sprejmeš nepredvidene situacije, lažje in prijetneje bo – tako zate kot za psa.

Kuža naj se še vedno počuti kot doma

Psi se na neznane situacije in kraje odzovejo različno. Medtem ko nekateri sploh ne opazijo, da niso doma (torej pasje popotniške duše), je menjava okolja za nekatere pse lahko stresna. Na potovanje s psom tako ne pozabi vzeti najljubše odeje (ali ležišča) in igrač. Tako se bo kuža lažje sprostil in tudi tistih nekaj ur, ko bo počakal v sobi (medtem ko ti raziskuješ svoj najljubši muzej), bo hitreje minilo.

Nikamor brez vode in vrečk za kakce!

To sta dve najpomembnejši stvari na potepanju s hišnim ljubljenčkom, brez katerih se res ne odpravi nikamor. Pes lahko (sploh poleti v avtu) hitro dehidrira, zato s seboj vedno imej na voljo dovolj vode. Če ti vode zmanjka na potepu po mestu, se ustavi v najbližji kavarni – skoraj brez izjeme ti bodo z veseljem priskočili na pomoč. Zakaj so pomembne vrečke za pasje iztrebke, pa najbrž ni treba razlagati – četudi je tvoj kuža vzgojen, lahko pride do »nesreče«. Psi so v mnogih prenočiščih in muzejih prepovedani ravno zaradi neodgovornega ravnanja lastnikov. Zato vedno – in res vedno – pospravi za svojim ljubljenčkom.

Vsi nasveti so napisani iz prve roke oz. tačke, če smo natančni.

Želiva ti prijetna potepanja s tvojim kosmatincem!

Sorodni članki

Prijava