Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Galerije in muzeji po Evropi – 1. del

Evropa je znana po bogati kulturi in lepoti v vsaki obliki, zato so galerije in muzeji kraj, ki jih med potovanjem preprosto ne moremo izpustiti. V njih hranijo umetnine najvišjih vrednosti na svetu iz časa, o katerem smo se do zdaj samo učili, nikoli pa nismo predmetov videli v živo. Katere galerije si je vredno ogledati in katere so prijazne za omejen popotniški žep? Katere so bile v letu 2013 najbolje obiskane? 

Vsebina

Louvre

Louvre je narodni muzej Francije in je najbolj obiskan muzej na svetu s kar 9,7 milijona obiskovalcev na leto ter zgodovinski spomenik. V 12. stoletju ga je zgradil Filip II. kot rezidenco francoskih kraljev, skozi srednji vek pa so zgradbo velikokrat nadgrajevali, muzej pa je ostal nepopoln do francoske revolucije, ko je bil spremenjen v muzej za javnost. Muzej hrani več kot 380000 predmetov in razstavlja 35000 umetniških del v osmih predelih, med njimi je tudi Da Vincijeva Mona Lisa, dela Raphaela in Michelangela, na voljo pa so tudi posebne tematske razstave. Pomembna je tudi informacija, da je Louvre za študente Evropske Unije do 26. leta zastonj, od oktobra do marca pa je vstop v Louvre ob prvih nedeljah v mesecu. Več o muzeju na: www.louvre.fr/en.

Britanski narodni muzej

Britanski narodni muzej v Londonu je posvečen človeški zgodovini in kulturi in je eden izmed največjih muzejev na svetu. V njem si lahko ogledamo kar 8000000 del iz vseh kontinentov, nekatera so ena izmed najpomembnejših in največjih na svetu, s tem pa pripoveduje zgodbo sveta skozi 2000000 let. Ustanovljen je bil leta 1753, šest let kasneje se je odprl za javnost, do leta 1997 pa je v njem bila še britanska knjižnica, prav tako je v njem bil tudi muzej naravne zgodovine. Ogledamo si lahko čelado iz Pompejev, iz prvega stoletja, kamen iz Rozete in egipčanske mumije. V letu 2013 je imel rekordno število obiskovalcev – 6,7 milijonov, vstopnine pa, kot v vsak narodni muzej v Veliki Britaniji, ni.

Tate Modern in Tate Britain

Tate Britain in Tate Modern sta eni izmed najbolj znanih britanskih galerij, nahajata se v Londonu. Tate Modern je galerije moderne umetnosti in je najbolj obiskana galerija moderne umetnosti na svetu z umetninami, ki sežejo v leto 1900 pa vse do danes. V njej si lahko ogledamo tudi inštalacije, interaktivne razstave in razstave, kjer so glavna atrakcija ljudje. Na voljo so tudi brezplačna vodenja, kjer vodiči umetnine tudi razložijo. V Tate Britain najdemo predvsem dela britanskih umetnikov, vsaka tri leta pa galerija priredi tudi razstavo Triennial, kjer izbrani kustos pripravi razstavo sodobnih britanskih umetnikov. Vsako leto tam najdemo tudi razstavo običajno kontroverzne Turnerjeve nagrade štirih umetnikov pod petdeset let, ki jih izbere predsednik galerije. Štiri nominirance izberejo maja, razstava se odpre oktobra, nagrado pa podelijo v decembru.  Tate Britain se trudi, da bi bil zanimiv tudi za mlajšo publiko, zato vsak prvi petek v mesecu prireja večer žive glasbe in uprizoritvene umetnosti. Vstop v obe galeriji je brezplačen.

Muzej Prado

Muzej Prado v Madridu je prav tako eden izmed krajev, ki jih med potepanjem po Madridu ne moremo izpustiti. V njem najdemo umetnine, ki segajo v 12. stoletje pa vse do 19. stoletja, v njem pa je med svetovnimi umetninami tudi obsežna in bogata zbirka španskih del, med njimi najdemo tudi dela Velazqueza, ki ni muzeju podaril le svojih del, temveč je muzej obogatil tudi z deli več italijanskih umetnikov. Umetnine si lahko ogledamo tudi od doma s pomočjo programa Google Earth, ki nam omogoča ogled in preučevanje najbolj znanih umetnin.   Muzej je brezplačen za mlade do 18. leta in za študente od 18. do 25. leta. 

Narodna galerija Praga

V praški narodni galeriji najdemo največjo zbirko umetnin na Češkem, posebnost te galerije pa je, da je ne najdemo le v eni stavbi, temveč si razstave lahko ogledamo po več zgodovinskih zgradbah po mestu. Največja zbirka umetnin je v Veletržnem Palácu, kjer najdemo moderno umetnost. Posebnost je umetnina Pravljica Jana Preislerja, ki je eden izmed najbolj znanih čeških slikarjev. Več informacij najdete na www.ngprague.cz/en.  

Muzej Van Gogh in Rijksmuseum

Muzej Van Gogh v Amsterdamu na Nizozemskem je že na pogled atraktiven za oko. Ustanovljen je bil leta 1973, v njem pa najdemo največjo zbirko del Van Gogha na svetu – ogledamo si lahko slike, risbe in pisma enega največjih svetovnih umetnikov, veliko pa lahko izvemo tudi o njegovem življenju. Je najbolj obiskan muzej na Nizozemskem in eden izmed najbolj obiskanih na svetu. Rijksmuseum je prav tako paša za oči v Amsterdamu, ustanovljen pa je bil leta 1808, v njem pa si lahko ogledamo več kot milijon predmetov zgodovine in umetnosti, med njimi tudi dela Rembrandta in Vermeerja, na voljo pa je tudi majhna azijska zbirka umetnin, zanimiva pa so tudi dela, ki so nastala s pomočjo računalnika.
 
Ker je obisk galerij in muzejev včasih kar precejšnji strošek, je izbira HI hostla prava odločitev, saj boste spali po ugodnih cenah in mogoče pridobili kakšen nasvet za ogled mesta od drugih popotnikov ali pa od zaposlenih. Imetniki HI kartice imajo v hostlih, označenih s kratico HI tudi 10 % popust, kar pomeni več denarja za ogled muzejev. Več o kartici in o hostlih najdeš tukaj: www.hihostels.com.

Sorodni članki

Prijava