Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Planina pod Košuto in Dom na Kofcah

Odličen ter dokaj enostaven vzpon na kar več vrhov v enem mahu. Vrhovi se nahajajo v Karavankah nad znano kočo na Kofcah. Prav vsi izmed njih ponujajo izjemno lepe razglede in so vredni obiska.

Vsebina
 

Najlepša Planina pod Košuto

V vseh letnih časih je Planina pod Košuto, kjer se nahaja znana koča Kofce, ena najbolj obiskanih, enostavno dostopnih ter izredno lepih planin. V poletnih mesecih se neprestano sliši žvenketanje kravjih zvoncev, rezgetanje konj, ki se sproščeno pasejo na živo zelenih pašnikih. Pomladi planina preseneča, saj med zelenjem vzklije tudi nekaj cvetlic, medtem ko jesen preseneti s pisanimi barvami. Umirjeno in tiho je pozimi, le glas kavk tu in tam preseka tišino. Kavke so prisotne vso leto in kot je značilno zanje, planincem jedo tudi iz rok.  

Dom na Kofcah

Dom na Kofcah je enostavno dostopen, saj je po najbližji poti do njega le približno pol ure ne preveč naporne hoje. Dom se nahaja na lepi razgledni točki na Planini pod Košuto, nad katerim se dviga mnogo vrhov. Najbližji vrhovi Doma na Kofcah so Kofce gore, Toplar in Veliki vrh. Nekoliko nižje od današnjega doma je nekoč stal prvi Dom na Kofcah, ki so ga odprli leta 1927. Žal pa je bil dom že leta 1944 požgan s strani partizanov. Leta 1948 so odprli novo planinsko postojanko. Med leti 1982 in 1983 pa so jo prenovili in dogradili nekaj dodatnih prostorov. V Domu na Kofcah lahko v poletnih mesecih prav vsak dan dobite odlično domačo hrano, medtem ko imajo preostali del leta odprto le med vikendi.
 
 

Razgled

Razgled sega daleč naokoli. Od Doma na Kofcah se lepo vidi na pobočja 10-kilometrskega grebena Košute. Dobro se vidi tudi del Kamniško-Savinjskih Alp, pogled na jugu sega vse do Snežnika in vrhov v Gorskem Kotarju. Kot na dlani pa so nam Julijske Alpe z izstopajočim Triglavom. Na grebenu nad domom se odpre nova paleta razgledov, na sosednjo Avstrijo. Razgled seže vse do najvišjega avstrijskega vrha Grossglockner.  

Dostopi 

Do Doma na Kofcah, od koder je na voljo mnogo planinskih poti na okoliške vrhove, je prav tako več poti. Najpogosteje pohodniki uporabijo poti iz Tržiča, kjer se lahko sami odločijo, koliko časa si bodo vzeli za hojo. Lahko parkirajo že v Tržiču in se podajo peš skozi Dovžanovo sotesko ali pa se zapeljejo višje in tako skrajšajo čas hoje. Na voljo pa je tudi pot iz Podljubelja.
 
 

Planinske poti od Doma na Kofcah

Bližnji vrhovi nad Domom na Kofcah so dostopni v dokaj kratkem času. Najbližji vrh je Kofce gora (1967 m), ki se nahaja skoraj natanko nad Domom na Kofcah. Do nje potrebujete približno eno uro hoje. Če se podate na Kofce goro, lahko naredite lepo razgledno krožno turo. Po grebenu levo se povzpnete še na vrh Toplar, ki je visok točno 2000 metrov in nedaleč naprej je še Veliki vrh z 2088 metri. Krožno pot pa lahko še podaljšate, če zajamete še vrhove desno po grebenu in sicer Škrbino z 1869 metri višine in Kladivo z 2094 metri višine. Daljši krog traja približno pet ur hoje, krajši približno tri ure. Vse poti pa so izredno lepo razgledne, dobro označene in vredne, da si privoščite takšno planinsko turo po Karavankah.
 
 
Za popotnike, ki bi ob potovanju po Sloveniji želeli obiskati čudovito neokrnjeno naravo Karavank, priporočam hostel Radovljici ter hostel na Bledu.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava