Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pohodniški Hvar

Hvar je prav gotovo eden najbolj poznanih otokov srednjedalmatinskega arhipelaga. Priljubljen tako pri Slovencih in ostalih Evropejcih, kakor tudi med Azijci. Slednji se odpravijo na večtedensko potovanje, da si ogledajo ta otok in bližnje Peklenske otoke. Slovencem pa je Hvar skorajda pred vrati; le nekaj ur vožnje po udobni avtocesti nas loči do tako imenovanega 'sunčanega Hvara'.

Vsebina
Najdaljši hrvaški otok je z mnogimi turističnimi kapacitetami, vključno s hostli. Za večino turistov je zanimiv zahodnejši del otoka, kjer so tudi naselja Hvar, Stari grad, Jelsa, Vrboska in podobno. Vzhodno od Jelse pa je redko poseljen del, imenovan Plume vse do svetilnika v Sućuraju.
 
Kako potovati na Hvar? Najudobneje je sicer z osebnim avtomobilom, sicer pa vozijo tudi redne linije iz Zagreba do Splita. Če pa si želimo misli dati čisto na pašo, pa se prijavimo pri turistični agenciji. Hvar je s trajektom povezan na relaciji Split–Stari grad in Drvenik–Sućuraj. Trajekt vozi nekajkrat dnevno, v pristanišču pa je zaželeno biti vsaj eno uro prej, ker se pogosto dogodi, da se trajekt hitro zapolni. 
 
Otok je poligon za številne aktivnosti od potapljanja, kolesarjenja, planinarjenja do izletov z ladjico na bližnje Peklenske otoke ali na Bol na Braču. Otoška mesteca vas ne bodo pustila ravnodušne. Stari grad oz. nekoč Faros vas bo navdušil s svojo 2400 letno preteklostjo. V neposredni bližini pa se nahaja tudi UNESCO znamenitost Starogradsko polje, kjer je še do danes ohranjena antična parcelacija. V sprehodu skozi polja naletimo na (ne)obdelana polja in nasade številnih oljk ali maslin. Onstran polja se nahaja Vrboska, ki jo imenujemo tudi hvarske Benetke zaradi številnih idiličnih mostičkov vzdolž naselja do otočka s palmo. Le streljaj stran pa se nahaja priljubljena lokacija za družinsko letovanje – to je Jelsa, polna apartmajev in druge turistične ponudbe. Na drugi strani otoka se nahaja Novi Hvar oz. v novejšem času le mesto Hvar. Na bližnjih vrhovih kraljujeta utrdbi Napoleon in Španjola. Trg Svetega Štefana pa je odlična lokacija za razvajanje in pregrehe. 
 
Planinci s Hvara ne bodo odšli ravnodušni, saj je veliko planinskih poti označenih in s pomočjo planinskega zemljevida se pohodnik hitro znajde. 

Nekaj predlogov za aktivni dopust na Hvaru:

  • Sveti Nikola je s 628 metri najvišji vrh otoka Hvar in tretji najvišji med jadranskimi otoki. Na vrhu vas bo pričakal križ in čudovit razgled na Lastovo, Vis, Biševo, Peklenske otoke, Korčulo, Pelješac, Brač in še bi lahko naštevali. Na pot se lahko opravite tudi s kolesom iz Viternice, vasi Dol ali Svirče. Za ljubitelje pohodništva pa je najlepša krožna pot iz naselja Sveta Nedjelja mimo špilje Sv. Nedjelje. Planinarjenje lahko pričnete tudi na Viternici, v vasi Dol, Svirče ali Dubovica. Poti na goro je veliko – predstavljene so le najpogostejše. Okrepčevalnica pod vrhom vam bo zagotovo dala sveže energije za pot. 
  • Motokit je visok 334 metrov in je razgledni vrh nad Milno. Nanj se lahko povzpnemo iz vasi Milna preko naselja Malo Grablje ali iz vasi Velo Grablje. Iz slednje vasi lahko preko Apnenice nadaljujemo kar v Stari grad. Velo Grablje je zibelka 'lavande' oz. sivke. Nekoč so tukaj bili nasadi sivke, ki pa jih je požar uničil. Potrebna bi bila ponovna zasaditev, da bi vijolično pravljico zopet vrnili. 
  • Napoleon, z 227 metri nadmorske višine in Španjola s 102 metri sta majhna vrhova nad mestom Hvar in sta odlična priložnost za dopoldanski ali popoldanski pobeg iz mesta v naravo. Na Napoleonu si lahko na zunaj pogledate astronomski observatorij; s Španjole pa boste imeli staro mestno jedro Hvara. Peklenski otoki pa kar kličejo na izlet z ladjico do Palmižane. 
  • Peklenski otoki ponujajo preštevilne poti za sprehode ali lažje planinarjenje. Iz Momića se lahko povzpnete na najvišji vrh Vela glava, ki meri 93 metrov. Nadaljujete pa preko Vlake do vsem dobro poznane Palmižane, kjer sledi zasluženo kopanje in okrepčilo. 
  • Grapčeva špilja meri 239 metrov in je eno najbolj znanih prazgodovinskih nahajališč in je kot kapniška jama na voljo tudi za ogled. Do nje lahko pripešačite preko trdnjave Tor ali iz Humaca. Tako kot zahodni del Hvara tako tudi Plume ponujajo številne poti za planinarjenje ali kolesarjenje. Mnoge med njimi niso markirane, a so v dobrem stanju. Ne pozabite obiskati Pokrivenika, kjer so snemali slovenski film Bratovščina sinjega galeba. V kolikor pa boste v Sućuraju pa obvezno na sprehod do svetilnika. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava