Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Otok Magdalena, Čile

Največja kolonija pingvinov v Južni Ameriki

Čilenci radi govorijo, da so Čile prva država, če zemljevid sveta obrneš na glavo. To pomeni, da so zelo južno v Južni Ameriki. Otok Magdalena se nahaja na skrajnem jugu te južne države, na polovici do Tierra del Fuego, največjega poseljenega otoka na tem skrajnem jugu in kontinentalnega dela države na ožini Magellan.
Vsebina
Otok Magdalena je majhen naravni rezervat, ki je poseljen le z divjimi živali. Na njem biva okoli 200000 Humboldtovih pingvinov, pa tudi morske ptice in morski levi. Tukaj je največja kolonija pingvinov v celotni Južni Ameriki in je naravno čudo, strogo zaščiteno pod CONAF (Narodno gozdno združenje – šp. Corporacion Nacional Forestal).
 
Do otoka Magdalene trikrat na dan od novembra do konca aprila iz mesta Punta Arenas pelje trajekt, iz Santiaga pa tudi letalo. Vožnja s trajektom traja pol ure, povratna vozovnica vas bo stala okoli 50 ameriških dolarjev. Med vožnjo lahko opazujemo vrsto delfinov maldivske kratkogobčne pliskavke, ki se igrajo v vodi. 
 
Obisk na otoku Magdalena traja okoli tri ure. Taborjenje in druge aktivnosti so strogo prepovedane. 
 
Ko prispeš na otok, je prva stvar, ki te osupi, število belo-črnih pik, ki so razdeljene po otoku (vsaka je pingvin), ki pridejo tudi do trajekta in poskušajo ugotoviti, kaj se dogaja. So zelo radovedna bitja in so navajena turistov, zato dovolijo tudi nekaj interakcije (in popolne slike).
 
Ko smo prispeli, je čuvaj CONAF-a razložil obiskovalcem, da je ustvarjena pot, kjer se lahko sprehajajo po otoku in obiščejo svetilnik, medtem ko pingvini svobodno hodijo. Zapustiti pot je strogo prepovedano, prav tako je prepovedano pristopiti k pingvinom, se jih dotakniti, jih hraniti ali smetiti okolico. 
 
Vrhunec obiska otoka Magdalena je opazovati veliko število pingvinov na enem kraju, tukaj boste lahko videli tudi majhne pingvine. Čas, ko lahko otok obiščemo, se križa s prihodom novih pingvinov, zato se lahko obiskovalci veliko naučijo o teh živalih. Pari pingvinov dobijo enega do dva mala pingvina. Zaradi močnega vetra na otoku, si ne zgradijo tradicionalnih gnezd, temveč jame, kjer jim je toplo in udobno.
 
Mali pingvini niso črno-beli kot odrasli, temveč sivi. Izgledajo, kot da imajo na sebi siv in kosmat pulover, ki skriva njihovo perje. Ko odrastejo, jim »pulover« začne odpadati in vidimo lahko nekaj pernatih mest. Čuvaji CONAF-a ocenijo, koliko so pingvini stari glede na velikost pernatih mest.
 
Pingvinji starši so zelo zaščitniški do svojih otrok. Eden izmed razlogov, zakaj morajo turisti ostati na poteh je, da lahko starši napadejo turiste, če se preveč približajo njihovi jami. Tudi mene je ugriznil pingvin (ja, vem, mogla bi slediti navodilom ...) in celo teden zatem sem imela grdo modrico na svoji desni nogi. Povedali so mi tudi, da je pingvin leta 2007 otroku odgriznil kazalec, ko se je želel dotakniti enega izmed malih pingvinov. Zato moramo biti previdni in razumni in slediti navodilom, da zaščitimo to naravno čudo, kjer lahko pingvini svobodno hodijo in vadijo neodvisnost na majhnem otoku Magdalena v Čilah.  

Zanimive povezave

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava