Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Romantična vožnja po Donavi

Potovanje po ali ob reki Donavi je zaradi pestre zgodovine, ki je vidna ob njej, izredno zanimivo doživetje. 

Donava je za reko Volgo druga najdaljša reka v Evropi. Teče vse od Schwarzwalda v Nemčiji do izliva v Črno morje. Za deželo ob njej predstavlja več kot samo reko, je kulturni prostor in vodna pot, mentalna in gospodarska povezava med Srednjo in Vzhodno Evropo ter privlačna regija v vseh svojih desetih deželah. Ob njej so skozi zgodovino nastali mnogi kraji, zanimivi objekti, ki so danes turistično zelo oblegani. Tako sta nastali tudi mesti Passau in Linz, med katerima danes poteka znana vožnja s turističnimi ladjicami, vedno bolj pa se razvija tudi kolesarjenje po lepo urejenih poteh na obrežju reke. 
Vsebina
 
 

Lepa modra Donava

Donava je bila že v zgodovini povezana s številnimi evropskimi narodi in posledično temu tudi navdih mnogim umetnikom. Ob njej se danes odvijajo mnogi pomembni dogodki, saj so se skozi leta tam razvili pomembni kraji, dvorci, samostani, tudi samostojne cerkve, kar priča o slavni preteklosti. Zgodovina je bila še posebej pestra v neposredni bližini Linza, kjer so druga ob drugo trčile nemška, avstrijska in češka država. Mogočne Bruchnerjeve simfonije odzvanjajo v baroku tamkajšnjih cerkva. Donavo opevajo številne pesmi in nešteti verzi. Nekateri so reko obravnavali kot edino pot za potovanje kraljev in cesarjev, katerih sledovi danes so samostani in gradovi ter tudi srednjeveška mesta ob njenih bregovih. Vse čudeže ob reki, ki so delo človeških rok, lahko mirno opazujemo z rečne struge ali urejenih cest ob njej.  
 

Passau

Mesto leži na skrajnem južnem delu Nemčije, kjer se stekajo tri reke. Zato so mu domačini nadeli tudi ime Dreiflüssestadt oziroma »mesto treh rek«. Te reke so Ilz, Donava in Inn. Zanimivost rek je v tem, da četudi je največja Ilz, se od zlitja naprej imenujejo Donava. Passau je poznan tudi po velikem številu študentov, saj naj bi jih bilo v povprečju na lokalni univerzi kar okoli 10.000. V mestu je od leta 1892 do 1894 živel tudi Adolf Hitler. V njegovi neposredni bližini pa so v drugi svetovni vojni bila tudi tri znana taborišča imenovana Passau I (Oberilzmühle), Passau II (Waldwerke Passau-Ilzstadt) in Passau III (Jandelsbrunn). Danes je mesto turistično zelo razvito, vso njegovo pestro zgodovino pa z pridom izkoriščajo. Glavni razlogi za turizem so sicer stičišče treh rek, staro mestno jedro in znana katedrala. 
 

Linz

Mesto velja za glavno v avstrijski zvezdni deželi Gornja Avstrija. Že od samega nastanka, ko so ga zgradili Rimljani, je mesto močno povezano z Donavo. Tako kot Passau je tudi Linz povezan s Hitlerjem, in sicer sta v kraju Leonding v bližini Linza pokopana njegova starša. Danes je Linz živahno mesto, polno kulture, kjer prevladujeta predvsem umetnost in glasba. V mestu se izvajajo mnogi festivali ter ostali dogodki, zelo popularen pa je tudi mestni park, kjer je v poletnih mesecih zbirališče mladih. Linz je bil Evropska prestolnica kulture v letu 2009. Sodobna umetniška galerija predstavlja moderno umetnost iz 20. in 21. stoletja in se nahaja na bregovih Donave, kakor tudi premnogi ostali muzeji ter kulturni in zgodovinski objekti. Ravno na teh obrežjih pa poteka tudi prireditev "Klangwolke" in festival "Ars Electronica".

Od Passaua do Linza s panoramsko ladjico

Najbolj poznana pot od Passau-a do Linza je sicer z ladjico, a vedno bolj popularno jo je tudi prekolesariti. Passau je dobro izhodišče za kolesarsko popotovanje ob reki Donavi. Pot je lepo urejena, ob njej pa ne manjka penzionov, kjer se da prenočiti. A še vedno pa se mnogo več turistov podaja na ogled te čudovite pokrajine s panoramsko ladjico, kjer postrežejo tudi z odlično hrano. Plovba po veliki reki, ki se počasi in lenobno vije skozi idilično pokrajino je prava sprostitev za vsakogar in traja okoli pet ur. Na poti navdušuje lepa pokrajina s številnimi gradovi, dvorci in cerkvami. Da pa je vožnja še malce bolj popestrena, poskrbijo vmesne elektrarne, preko katerih spustijo ladje tako, da se voda postopno znižuje.
 
 
Ob vseh čudesih, ki jih je možno videti na poti med Passauom in Linzom se lahko zamislimo o tej pestri zgodovini in o lepotah tega delčka Evrope. 
 
Za večdnevno turo priporočam prenočišča Hostellinga International. V Passau je odličen hostel, katerega podrobnosti si lahko pogledate na spletni strani. V Linzu pa priporočam Linz Stanglhofweg hostel.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava