Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

5 priložnosti za mladino in mlade profesionalce, ki želijo prepotovati svet

Želiš prepotovati svet, a obenem študirati, pridobiti delovne izkušnje ali preprosto živeti z domačini? Predstavljamo 5 idej v navdih za prihodnje potovanje v tujino.

Vsebina

Naši prostovoljci, ki prav dolgo ne zdržijo pri miru, mnogokrat potujejo po svetu v sklopu prostovoljstva, dela ali študija v tujini. Predstavljamo ti 5 čudovitih priložnosti, ki te bodo zagotovo oplemenitile in ti pomagale rasti skozi nepozabljive popotne izkušnje.

5 načinov, kako do potovanja z delom v tujini

Morda želiš potovati in hkrati opravljati študijske obveznosti. Morda si med srednjo šolo in študijem nisi vzel/-a prostega leta za potovanje. Naslednjih 5 priložnosti ti omogoča primerljive, če ne še boljše izkušnje:

1. Workaway
2. Študij v tujini: Erasmus+
3. Au Pair
4. Program HI Connect
5. Evropska solidarnostna enota

Podrobnejši opis vseh petih priložnosti in izkušnje naših prostovoljcev si preberi spodaj.

Prostovoljstvo v okviru platforme Workaway
V okviru platforme Workaway lahko stopiš v stik z gostitelji z vsega sveta, ki potrebujejo tvoje izkušnje in talente v zameno za brezplačno nastanitev, hrano in včasih tudi druge ugodnosti. Morda si želiš delati z otroki, skrbeti za živali v zavetišču, graditi hiške na plaži ali pa poslikati stene v hostlu; zagotovo boš našel/-a projekt, ki te bo pritegnil.

Kakor je omenila tudi Tina v svojemu opisu izkušnje Workaway, gostitelji velikokrat ne potrebujejo tvoje pomoči, temveč uživajo ob deljenju svojega znanja z drugimi kulturami.

Študij v tujini v okviru programa Erasmus+
Obstajajo neštete priložnosti za študente, učitelje, osebje in pripravnike, ki želijo del svojega študija preživeti v eni izmed evropskih institucij ali organizacij. Prav tako pa so priložnosti na voljo tudi posameznikom, ki prihajajo iz držav, ki niso članice EU.

Če si študent/-ka, se pozanimaj, ali ti tvoja fakulteta omogoča študij v tujini v okviru programa Erasmus+. Ob koncu izmenjave boš imel prijatelje po vsem svetu in boš odgovornejši/-a, izboljšal/-a boš znanje tujega jezika in imel/-a mednarodno delovno/prostovoljsko izkušnjo. Več o študiju in praksi v okviru programa Erasmus+ si lahko prebereš v Aninemu zapisu: 1. del, 2. del ali pa na uradni spletni strani Erasmus+.

Au Pair
Mnoge spletne strani Au Pair ti omogočajo, da si poiščeš družino, ki ustreza tvojim interesom, in z njo živiš za dogovorjeno obdobje. Odgovornosti in priložnosti se razlikujejo glede na vsako posamično družino in državo, vendar ti družina navadno nudi nastanitev, hrano in velikokrat tudi nekaj žepnine. V zameno postaneš del družine, pomagaš pri vsakdanjih opravilih, se igraš ali poučuješ otroke. Ali ni to odličen način, da iz prve roke spoznaš kulturo, jezik in ljudi v tujini?

Več o izkušnji Au Pair si lahko prebereš v zapisu Nikine izkušnje, ki je 7 mesecev kot Au Pair živela z nemško družino s 4 otroki, ali pa v zapisu Emine izkušnje, ki je živela v Madridu, poučevala otroke angleščino in obenem nadaljevala svojo plesno kariero.

Program HI Connect
Hostelling International je široka mreža hostlov po celemu svetu, ki so skupaj ustvarili HI Connect Program, preko katerega se lahko odpravite v eno izmed 13 evropskih držav, Kanado, Južno Korejo ali ZDA.

Torej, kako poteka? Za dogovorjeno obdobje ostaneš v hostlu po svoji izbiri, kjer dobiš mentorja, ki ti pomaga pri integraciji v novo okolje, kulturo in jezik. Nekateri izmed preteklih prostovoljcev so želeli izboljšati svoje znanje tujih jezikov, se naučiti več o medkulturnih razlikah, izboljšati svoj življenjepis z dragocenimi mednarodnimi delovnimi izkušnjami ali pa preprosto skočiti iz svoje cone ugodja. Več o preteklih izkušnjah naših prostovoljcev preko HI Connect Programa si preberi tukaj.

Evropska solidarnostna enota
Evropska solidarnostna enota (angl. European Solidarity Corps), program, ki ga podpira Evropska unija, ponuja mnogo priložnosti za prostovoljstvo, prakso ali delo, ki pokrivajo različna področja, npr. vključenost v družbo, varovanje okolja, spoznavanje kulture itd. V sklopu projekta, ki lahko traja od 2 tednov pa do 12 mesecev, odpotuješ v tujino, kjer prispevaš svoje znanje in izkušnje. Stroške hrane in nastanitve krije gostiteljska organizacija, udeleženci pa mnogokrat dobijo tudi žepnino za osebne stroške.

Po izkušnjo, ki ti bo spremenila življenje, ti ni treba potovati na drugi konec sveta. Kot člani Evropske unije imamo velik privilegij mobilnosti med državami članicami. Zakaj ne bi učil/-a otrok več o zaščiti okolja na toplem Portugalskem, delal/-a s prikrajšanimi otroki v gorskemu delu Avstrije ali pa ozaveščal/-a o ekološkem življenjskem slogu v Nemčiji? Profil si lahko ustvariš brezplačno, zato si le poglej projekte na European Solidary Corpse.

… Kljub vsemu pa si zapomni, da priložnosti ne bodo padle v tvoje naročje.

Zelo malo verjetno je, da bodo priložnosti padle v tvoje naročje brez malo samoiniciativnosti. Načrtovanje dela in potovanja v tujino zahteva svoj čas, vztrajnost in veliko individualnega raziskovanja. Včasih sta načrtovanje in dogovarjanje »strašljiva« zaradi količine papirologije in logističnih usklajevanj. Kljub vsemu pa so na koncu tudi tovrstni »napori« vredni svojega časa, saj le z njimi rasteš in se učiš. Poišči projekt, ki te zanima, kupi vozovnico in se pripravi na življenje v tujini.

 

Ana Marija Udovič

Sorodni članki

Prijava