Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Majhna država z veliko zgodovino

Luksemburg je najbogatejša država v Evropi in ima le okoli pol milijona prebivalcev. Uradni jeziki so luksemburščina, ki je dialekt visoke nemščine in je materinščina večini Luksemburžanov, nemščina in francoščina. Kar 40 odstotkov vseh prebivalcev je priseljencev, od tega jih je tretjina Portugalcev. To je le nekaj zanimivih podatkov o Luksemburgu, sama pa sem šla odkrivat še njegove lepote, ki mogoče niso tako znane, vendar so vseeno vredne omembe.

Vsebina

Schengen

Prva znamenitost me je čakala že ob prihodu v Luksemburg, ko sem obiskala kraj Schengen, ki se nahaja blizu tromeje med Francijo, Nemčijo in Luksemburgom, obkrožajo pa ga vinogradi. Kraj je poznan predvsem zaradi Schengenskega sporazuma, ki je bil prav tam podpisan. Obiščemo lahko tudi Schengenski muzej, kjer spoznamo podrobnosti tega sporazuma. Podpisan je bil l4. junija 1985 med Belgijo, Nemčijo, Francijo, Nizozemsko in Luksemburgom, original pa se nahaja v muzeju. Pred muzejem najdemo trg s spomenikom na katerem najdemo 31 zvezd, ki simbolizirajo države v Schengenskem sporazumu in tiste, ki se še bodo pridružile. Zraven spomenika je del berlinskega zidu, ki simbolizira odprtje in odstranitev evropskih meja. Celoten trg je resnično vreden ogleda, nedaleč proč pa lahko opazimo še Schengenski grad, ki je bil prvič omenjen v 14. stoletju, krasi pa tudi sliko Victorja Hugoja, ki ga je naslikal med svojim obiskom leta 1871.

Glavno mesto Luksemburg

Po obisku Schengna sem se odpravila v glavno mesto Luksemburga – Luksemburg. Že na poti lahko opazimo urejenost države, ko pa pridemo v mesto, pa resnično vidimo urejenost in lepoto Luksemburga. Presenetilo me je dejstvo, da so vse oznake večinoma v francoščini in takoj sem pomislila, da bom tukaj lahko preizkusila, koliko tega romantičnega jezika sem se naučila v dveh semestrih. Ugotovila, sem, da ne kaj veliko, vendar me to ni ustavilo pri raziskovanju mesta. Mesto obdaja obzidje, zgrajeno v 16. stoletju, ki iz Luksemburga naredi eno veliko trdnjavo. Večina tega obzidja je porušenega, kar pa je še ostalo, pa je danes pod varstvom Unesca. Ob mestu teče reka Alzette, ki je danes zelo majhna, saj jo omejuje obzidje. Čez reko je speljan tudi Adolphov obokani most, znan tudi kot Novi most, ki ponuja res čudovit pogled na Luksemburg. Mestno jedro, kot samo mesto ni veliko, vidimo lahko predvsem banke in trgovine višjega cenovnega razreda, ki si nas večina študentov boji že pogledati. Cene so višje, kot v Sloveniji, kar je za pričakovati, če vemo, da je Luksemburg najbogatejša država v Evropi. Mesto je dom tudi številnih institucij Evropske unije. Tukaj se nahaja Evropsko sodišče, sekretariat Evropskega parlamenta, sedež Komisije evropskih skupnosti in Evropska banka, v Luksemburgu pa domujejo tudi slovenski prevajalci, ki prevajajo za Evropsko unijo. Zanimivo si je ogledati tudi bančni muzej, ki je privlačen na oko od zunaj in od znotraj in je poleg muzeja tudi sedež ene največjih luksemburških bank. Ogledala sem si tudi Ustavni trg, ki ga krasi kip Zlate gospe in je posvečen tisočim Luksemburžanom, ki so prostovoljno služili v I. svetovni vojni. Spomenik straži obelisk, ob njem pa sta dve figuri, ki predstavljata vojake, ki so služili za Francijo. Postavljen je bil leta 1923, vendar so ga v drugi svetovni vojni porušili nacisti, v osemdesetih letih pa je bil ponovno zgrajen. Danes simbolizira svobodo in upor Luksemburžanov. Prelep je tudi park Petrusse, ki se imenuje po reki, v katero se izliva reka Alzette in ga lahko občudujemo iz ustavnega trga, ob njem pa stoji dobro znano obzidje. Mesto je zelo čisto, kljub bančni usmerjenosti polno kulture, ljudje pa so prijazni in topli.

Beaufort

Po ogledu prelepega mesta Luksemburg, sem si ogledala še majhno, a očarljivo vasico Beaufort, nedaleč stran od mesta Luksemburg, od koder vodi več poti do slikovitih dolin do katerih se lahko sprehodimo, ali pa v Beaufortu najamemo kolo. To območje pa imenujejo tudi 'mala Švica Luksemburga' zaradi gostih gozdov, neštetih potočkov in slapov, najdemo pa lahko celo nekaj jam. V Beaufortu se nahaja srednjeveški grad, postavljen v 11. stoletju, gradili pa so ga kar štiri stoletja in je danes največja turistična atrakcija vasice. V kraju se tako lahko lotimo številnih aktivnosti, atraktivna je tudi ledena dvorana za drsalce.
 
Tukaj sem bila priča tudi odprtju čisto novega hostla v tej simpatični vasici. Nahaja se v samem centru Beauforta in je hostel, ki ima praktično vse. V njem se nahaja vrtec, veliko igrišče za otroke, bowling, bilijard, sejne sobe, multifunkcijska soba, restavracija, bistro. V hostlu je kar 62 postelj, ki so razdeljene v dvo- do pet-posteljne sobe, ki so opremljene minimalistično, vendar zelo uporabno, v vsaki sobi pa je tudi kopalnica. Hostel je energetsko varčen, gradnjo te arhitekturne mojstrovine pa je podprlo Ministrstvo za turizem in Ministrstvo za družino in mladino. Hostel so postavili z namenom, da bi združili kraj za otroke, mladino in družine ter za poslovneže v eno samo zgradbo in tako ustvarili miren prostor in izhodišče za raziskovanje Luksemburga. Odprtja hostla se je udeležilo tudi nekaj luksemburških ministrov, ki so pohvalili razvoj Beauforta in pohvalili genialnost arhitekta. Izpostavili so, da je hostel še posebej primeren za družine in za skupine otrok prav zaradi velikega igrišča in vrtca v isti stavbi. Predsednica International Youth Hostel Federation (IYHF, znan tudi kot Hostelling International) Edith Arnoult-Brill je izpostavila, da je to projekt, ki bo koristil družbi, kulturi in turizmu Luksemburga in tako izpostavila pomen projekta in izjemen dosežek, ki so ga naredili z odprtjem tega hostla. O hostlu je predsednik Popotniškega društva Slovenije in Podpredsednik IYHF Igor Jurišič povedal: "Luksemburg je šolski primer uspešnega sodelovanja med nacionalno youth hostelsko organizacijo, lokalno skupnostjo in pristojnimi ministrstvi. Objekt, ki je nastal v Beaufortu je izvrsten dokaz tega sodelovanja, saj bo trajno povezoval mlade popotnike z lokalnim prebivalstvom. Sam hostel, ki je tudi primer odličnosti okolju prijazne gradnje, pa lahko postane svetilnik trajnostnega razvoja za okoliške prebivalce." Projekt je vreden kar 13 milijonov evrov, ne bi pa ga mogli izpolniti, če med seboj ne bi sodelovale organizacije in država. Skupaj so ustvarili nekaj funkcionalnega in novega, s tem pa pripomogli k razvijanju kraja, države in ustvarili nova delovna mesta in postojanko za popotnike, ki je ne moreš izpustiti. Čeprav je Luksemburg najbogatejša država v Evropi in bi temu primerne lahko bile tudi cene, pa nas Luksemburg spet preseneti s hostlom, ki ni le čist, nov in z vsem, kar bi si sploh lahko zaželel, temveč tudi cenovno ugoden. Beaufort je kraj, ki ga lahko obiščemo za pobeg v naravo, ne moremo pa pozabiti, da ima dobre povezave tudi z glavnim mestom, ki je le pol ure stran, ko si zaželimo malo impresivne arhitekture ali pa samo nakupovanja. 
 
Luksemburg je očarljiva država, ki jo zaznamuje prijaznost ljudi, urejenost in čistost. Čeprav je majhna, ima veliko zgodovino in zagotovo veliko prihodnost. Je državica, ki se ti vtisne v spomin zaradi njene zelenosti, simpatičnih mostičkov in urejenih peš-poti za domačine ter turiste. Luksemburg bom, upam, spet obiskala, saj je kljub njegovi majhnosti še veliko stvari, ki so vredne ogleda.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava