Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Dovška Baba

Gora Dovška Baba je za mnoge ena izmed najlepših razglednih točk. Takoj, ko pot preide iz gozda na travnata pobočja, se razpre čudovit razgled po sosednjih vrhovih in v doline.

Vsebina
Dovška Baba velja za enostavno dostopen vrh Karavank, priljubljen v vseh letnih časih. Zaradi strmih golih pobočij, goro še posebej obožujemo turni smučarji, saj je spust v idealnih pogojih več kot odličen. 

Avstrijsko-slovenska gora

Dovško Babo ali Frauenkogel si delimo z našimi severnimi sosedi, saj na vrhu poteka meja med Slovenijo in Avstrijo. S svojimi, skoraj tisoč devetstotimi metri in ne prezahtevnim dostopom velja za priljubljeno goro med obema narodoma. Najbolj priljubljena izhodišča na goro so iz smeri Mojstrane, oziroma Dovja, od koder poteka tudi največ poti. Dovje velja za najbolj priljubljeno izhodiščno točko, tako za Dovško Babo, kot tudi Kepo, ki je za Vrtačo in Stolom tretja najvišja Karavanška gora. Pod njo potekata kar dva predora, ki povezujeta državi in sicer avtocestni in železniški predor. 

Raj za turne smučarje

Zaradi nezahtevnosti in relativno nizke nevarnosti pred plazovi, velja Dovška Baba za eno izmed najbolj priljubljenih smučarskih prog. V primeru plazov je njena prednost, da obstaja veliko različnih možnosti, kako se podati do vrha, zato se lahko rizičnim predelom običajno umaknemo. Turni smučarji najbolj uživamo ob spustu po golem vrhnjem delu, kjer se prav tako običajno da umakniti morebitnim plazovitim predelom. Te priljubljene gore nad Zgornjesavsko dolino pa vkljub vsemu ne smemo jemati preveč zlahka, saj višinska razlika (okoli 800 metrov) le ni zanemarljiva. 

Čudoviti razgledi

Ravno razgled je tisti, ki privablja vse vrste ljubiteljev gora. Po različnih vzponih, krajših in daljših, pridemo na gola pobočja, imenovana Dovška Rožca, od koder se odpre čudovit razgled. Poti do tja so različne, od krajših ter strmejših do daljših in položnejših. Iz Dovške Rožce je še posebej lep razgled na preostale Karavanke ter vrhove nad Dolino Vrat. Do vrha gore nas vodijo leseni kažipoti, ki so v zimskih mesecih pogosto slabo ali pa celo neopazni. Zaradi enostavne orientacije proti vrhu to za večino ne predstavlja velike ovire. Smerokazi se začnejo že pred vasico Dovje, a kljub temu večina parkira nad vasjo, kjer se asfaltirana cesta spremeni v makadamsko. Kmalu za tem je tudi odcep, ena pot zavije proti Kepi, druga pa v smeri Dovške Babe. Pot kmalu preide v gosto zarasel gozd, vendar nekajkrat preide tudi na travnata pobočja. V zimskih mesecih so pobočja običajno pokrita z debelo snežno odejo, poleti pa obiskovalce med potjo spremljajo žvrgolenja ptic ter cvetenje mnogih travniških in gorskih cvetlic. Večina ima prvi postanek na planini Goreljše, kjer stoji opustela pastirska koča. Kljub temu, da se iz doline še nekaj časa sliši zvok prometa, predvsem iz avtoceste, to v tej naravi ni moteče. Zvoki iz doline na Dovški Rožci že pojenjajo, še posebej poleti, ko ta zvok preglasijo zvonci krav, ki se pasejo na travnatih pobočjih. Pastirska koča na Dovški Rožci, 250 metrov višinske razlike pod vrhom, se v čudovit ambient narave odlično zliva. 
 
Dovška Baba je zelo razgledna gora, iz katere je čudovit razgled tudi na njene sosede, od Kepe, Golice, Vajneža itd. Najprivlačnejši pa je seveda razgled na gore onkraj doline, na Julijske Alpe z imenitnim Triglavom. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava