Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Uršlja gora

Nedvomno je ena izmed najbolj obiskanih gora v Sloveniji Uršlja gora ali Plešivec. S svojimi tisoč sedemstotimi metri je najvzhodnejši vrh Karavank kot nekakšen osamelec v osrčju Koroške. Na videz deluje kot nekdanji vulkan, kar mnogi tudi menijo, da je nekoč ta gora bila. Zaradi izjemnega razgleda iz vrha je ta gora ena izmed najbolj priljubljenih.

Vsebina

Gora, primerna za večino ljubiteljev narave

Zaradi svoje popularnosti so skozi leta na goro samo nastajale nove in nove poti. Tako je teh danes mnogo, od najbolj popularne iz Naravskih ledin do brezpotij, ki si jih mnogi umislijo kar sami. S strani Ivarčkega jezera obstajajo tudi zahtevnejši vzponi, ki jih običajno izberejo ljubitelji adrenalina. Razgled iz vrha Uršlje gore, ki se razprostira daleč naokoli po Koroški, sega vse čez Pohorje, Kozjak, sosednjo Avstrijo, do preostalih vrhov Alp, v lepem vremenu se lahko vidi celo Triglav, je glavni razlog, da je obiskana v prav vseh letnih časih. Gora je priljubljena tudi za gorske kolesarje ter turne smučarje, saj jim nudi obilico užitkov. Ime Plešivec je dobila po sivem apnencu, ki se nahaja na vrhu in je dobro viden tudi med gozdnatim pobočjem, Uršlja gora pa je imenovana po najvišje ležeči cerkvi v Sloveniji. 

Organizirane aktivnosti

Preko Uršlje gore poteka slovenska planinska pot, pot Koroških štiriindvajset, na njo in preko nje potekajo razne tekme, od gorskega teka, duatlona itd. Niso pa vse aktivnosti povezane samo s športom, saj na vrhu poleg televizijskega oddajnika in planinske koče stoji še cerkev svete Uršule, kjer potekajo tudi maše. Organizirani pohodi raznih društev se čez leto kar vrstijo. Na vrhu poleg lepega razgleda, obiskovalci obiščejo spomenik koroškim borcem, ki so padli za Koroško v letih 1918 in 1919, Urškino stopinjo in se okrepčajo in lahko tudi prenočijo v planinski koči. Planinska koča je odprta večji del leta, pozimi med vikendi, za novo leto pa redno organizirajo tudi silvestrovanje. Prenočišča so na voljo tudi ob vznožju Uršlje gore in sicer v Slovenj Gradcu. Popotnikom priporočam Youth Hostel Slovenj Gradec, v Ravnah na Koroškem pa Youth Hostel Punkl. Iz obeh mest potekajo pohodne poti na Uršljo goro. 

Od legende do resnice

Že omenjena stopinja sv. Uršule prav tako velja za atraktivno točko postanka tik pod vrhom. Gre za vdolbino v skalo, kjer naj bi bil odtis njenega stopala. Legenda priča, da kdor stopi vanjo, naj ne bi nikoli več čutil bolečin v nogah. Kot otroci smo vedno stopali vanjo, saj je stopinja precej majhna in odrasli vanjo ne dobijo svoje noge. Je pa stopinja vidno označena ob poti, kjer je tudi napis o čemer priča legenda. Uršula naj bi pribežala s strani Pohorja, kjer ni imela obstanka in svoj dom našla prav na tem čudovitem osamelcu. Zaradi njegovih lepot se je tukaj naselila, a sreča ji ni bila naklonjena. Spoznala je povodnega moža, ki je ni maral in jo je vzel s seboj v Črno jezero na Pohorje, kjer domuje še danes. Pojavlja se tudi vprašanje, zakaj pa stoji na takšni nadmorski višini cerkev, zakaj so jo naši predniki postavili? Bilo naj bi davnega leta 1570, ko sta se dva sinova ter gospodarji zbrali na kmetiji Plešivnik, kjer so se dogovorili, da bodo tam zgoraj na vrhu gore sezidali najvišje ležeči božji hram. In tako so tudi storili ter ob tem trdili, da pod okriljem sv. Uršule nikoli ne bo manjkalo kruha, mošta, dobrote, volne in prave krščanske vere. Cerkev je bila s pomočjo ljubljanskega škofa Hrena leta 1602 uspešno končana. 
 
Sama sem ena izmed velikih ljubiteljic tega Karavanškega osamelca, saj je to zame najpogosteje obiskana gora. Na njej sem bila že v vseh letnih časih in v vseh vremenskih pogojih, tako podnevi kot ponoči, peš, s kolesom in s smučmi. Vedno znova me prevzame in četudi poznam že skoraj vsak ovinek do vrha, me pogled na to posebno goro še vedno vabi, da jo ponovno obiščem. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava