Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Izlet v mesto Sirmione

Sirmione, mestece ob znanem jezeru Lago di Garda, ki je za večino bolj poznano po zabaviščnem parku Gardaland. 

Sirmione je bilo naseljeno že v kameni dobi, za kar se predvideva, da so se takratni prebivalci ukvarjali z ribištvom. Živeli naj bi v majhnih hiškah na kolih na obrežju jezera. Znan samostan, grad, cerkve in utrdbe so posledica več vodilnih, ki so živeli in vladali temu področju. Danes je mesto izredno turistično razvito in nudi na ogled turistom vso svojo pestro zgodovino.

Priljubljeno letovišče za bogate

»Salve, o, venusta Sirmio ...«, so že rimski cesarji častili Sirmione ob Gardskem jezeru. V svoji zgodovini je polotok doživel nemalo vzponov in padcev, vendar pa nikoli ni izgubil svojega sijaja, ki se dotakne vsakega obiskovalca. Sirmione je zaradi svoje lege in zgodovine skozi čas postalo priljubljeno letovišče, a danes predvsem za bogate družine. Največ teh prihaja iz Verone in okolice. Lepo urejene ulice v starem mestnem jedru, drage restavracije, lokali, trgovine in seveda hoteli že navzven kažejo, da je to mestece za večdnevno bivanje primerno predvsem za bogate. Že samo obisk lokala in pijača tam stane precej več kot drugje. V mestu je promet načeloma dovoljen, a je omejen le na petične goste modernih hotelov. Za vse ostale so urejena parkirišča pred vstopom v mesto. V neposredni bližini je tudi manjše pristanišče, kjer so zasidrane tako elitne jadrnice kot tudi običajne ribiške ladjice, s katerimi domačini še danes lovijo ribe v jezeru. 

Atraktivnosti, ki privabljajo gruče turistov

Sirmione je ena izmed največjih atraktivnosti na znanem Gardskem jezeru s kar več kot tisoč obiskovalci dnevno. Ko skozi mogočno trdnjavo Rocca Scaligera vstopimo v sam center mesta, nam to daje občutek, kot da se je tam čas že zdavnaj ustavil. Slikovitost polotoka, kjer leži znano mestece, je predvsem v poletnih mesecih vso poplavljeno z mnogimi obiskovalci. Rimske ruševine, grad in ostalo privabljajo mnoge obiskovalce. Na koncu polotoka se nahajajo ruševine, ki jih Italijani imenujejo "Grotte di Catullo". A ne gre za jamo, kot pravi prevod, temveč je tukaj nekoč stala vila, kjer naj bi po nekaterih zgodbah živel znan pesnik Catullus Roman. A to vsekakor ne drži, saj so se utrdbe pojavile mnogo let po njegovi smrti. Tam je danes tudi manjši muzej. Poleg omenjenega je tukaj tudi zanimiv grad iz 12. stoletja, njegova posebnost pa je srednjeveška utrdba v pristanišču. Iz opazovalnega stolpa se lepo vidi dolga ozka oblika polotoka. Tudi cerkev San Pietro Mavino z znamenitimi freskami iz 12.–16. stoletja je vredna ogleda. Na koncu rta je zanimiva skalna obala s strmimi klifi. Voda je zelo plitva, na kar opozarja tudi tamkajšnji svetilnik. Takoj za plitvino pa se dno jezera strmo spušča. Ravno na koncu rta med ruševinami so našli nekdanje rimske terme, ki so privedle do tega, da so nedolgo nazaj, ponovno s pomočjo potapljačev, prišli do termalne vode. Temperatura termalne vode sega vse do 70 °C. 
 
Sirmione so mesto, ki je staro in novo, zapleteno in preprosto, pa tudi izjemno živahno in kdaj tudi umirjeno, je mesto, kjer si roke podajajo nasprotja. Če potujete po Italiji, se vam definitivno splača obiskati Sirmione. Sobo pa si lahko rezervirate v hostlu Riva del Garda – Benacus.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava