Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Učenje novih jezikov

Učenje jezikov na zabaven, brezplačen in »lokalni« način

Se želiš spoznati z določenim tujim jezikom in obvladati vsaj njegove osnove? Ne veš, kje in kako začeti? Potrebuješ znanje, da se boš na potovanju lažje sporazumeval/a in se približal/a domačinom ali pa ti učenje določenega tujega jezika predstavlja izziv? Potem je spletna stran Duolingo pravi odgovor zate, najdete jo na www.duolingo.com. Možno si je tudi na pametni telefon brezplačno prenesti aplikacijo Duolingo in tam vaditi izbran jezik.
Vsebina

Za začetek ne rabiš veliko

Učenje je brezplačno, vse, kar rabiš je računalnik, dostop do interneta ter dobro znanje angleščine, preko katere spoznavaš tuj jezik. Stvar deluje takole. Registriraš se z uporabniškim imenom in geslom, ki si ju sam/a izbereš. S tema podatkoma se potem tudi prijavljaš. Izbereš si jezik, ki se ga želiš naučiti ali izpopolniti in učenje se lahko začne. Vsekakor začneš z osnovami in potem napreduješ do težavnejših stopenj. Ko opraviš določeno raven, dobiš nagrado, ki jo lahko unovčiš in si z njo priboriš nadgradnjo določene stopnje (kakšne pregovore ali posebnosti oziroma zanimivosti jezika, ki se ga učiš na tisti stopnji). Preverja se govor, branje, slušno razumevanje in pisanje.  Po določenem času, ko vadiš svoj izbran jezik in imaš občutek, da rabiš pavzo, se ti samodejno shrani tvoj napredek. In ko se boš naslednjič prijavil/a, se ti ni treba bati, da bo treba iti spet vse od začetka.

Duolingo

Na voljo je dokaj široka paleta jezikov. Skandinavski, korejski, indonezijski, hebrejski, hindi (prisoten je predvsem v Indiji), svahili (uporablja se ga v vzhodni in centralni Afriki). Vsekakor so nam bližje in nam pridejo bolj prav v praksi evropski. 
 
Pri ustvarjanju vprašanj in testov sodelujejo naravni govorci določenega jezika. Za tiste najbolj navdušene, ki želijo znati več jezikov in postati poligloti ni problema, saj število jezikov, ki se jih želiš naučiti ni omejeno. Je pa res mogoče bolje, da si jih na začetku izbereš manj ali samo enega, sploh če boš začel brez znanja in se lahko jeziku tako bolj posvetiš. Kasneje, ko ti gre pa že bolje, lahko povabiš tudi svoje prijatelje in se med sabo preizkusite, koliko obvladate določen jezik.

Tuj jezik vsak dan 

Hkrati poskušaj tuj jezik vnesti v svoje vsakdanje življenje, da si torej res vsak dan na nek način v stiku z njim. Lahko spremljaš določene kanale na televiziji, bereš knjige, članke, si pogledaš še kakšne krajše filmčke na Youtube-u. Lahko pa si preneseš dol kakšen zanimiv film s podnapisi tujega jezika in imej pri sebi kakšen slovar, spletni ali s trdimi platnicami, v primeru, ko se boš na začetku še malo lovil/a in ugotavljal/a kaj je pa oni rekel.

My Language Exchange

Dobro je, da še omenim, da obstaja tudi kar nekaj drugih strani za učenje tujih jezikov. Zelo zanimiva je vsekakor My Language Exchange, oziroma moja jezikovna izmenjava, ki jo uporablja preko 3 milijone uporabnikov po celem svetu, ki se učijo več kot 100 različnih jezikov. Najdete jo na www.mylanguageexchange.com. Na njej se zopet registriraš, se potem prijaviš, se na kratko predstaviš, poveš, katere jezike znaš in katere bi se želel/a naučiti. Našel boš tudi druge prijavljene uporabnike s svojimi opisi, nekatere celo s slikami, ki povedo, katere jezike znajo in katerih se želijo naučiti. Tako se lahko dva z vzajemnimi interesi povežeta in se učita določen jezik z govorcem, ki mu je to materni jezik. To lahko poteka kot pogovor preko spletne kamere ali kako drugače. Tako se lahko med njima splete pristno prijateljstvo, kjer drug drugega tudi obiščeta in se učita jezika v lokalnem okolju. Tako, pa sem zopet prišla do koristnih učinkov učenja tujega jezika. 

Facebook skupine za učenje jezikov

Na socialnem omrežju Facebook pa sem prav tako zasledila, da obstajajo skupine za izmenjevanje jezikovnih znanj, kot so skupine Language Exchange Club. Klikneš na prošnjo za sprejem v skupino in prepričana sem, da se bo našel nekdo, s katerim boš lahko vadil/a svojo konverzacijo in učenje bo tako steklo še hitreje, samozavest bo pa le še rasla. Lahko se pa te skupine tudi dobivajo nekajkrat na teden in pilijo svoje jezikovne veščine ter se ob tem zabavajo.
 
Morda pa ti bodo koristili nasveti Italijana, ki pri svojih 35 letih govori 11 jezikov. Torej, vse se da, če se hoče. Prepričajte se sami na www.thepolyglotdream.com.

Kjer je volja, tam je pot

Sama sem mnenja, da učenje tujega jezika nikoli ni prepozno, če ima človek voljo in ga to veseli. Običajno poslušamo, da so otroci bolj dojemljivi in jezik hitreje usvojijo kot odrasli. Jaz bi takšno mišljenje pripisala temu, da so otroci še neobremenjeni s skrbmi, ki si jih večinoma sami prinesemo v življenje, odrasli pa si radi postavljamo ovire in izgovore, da to pa res ni možno pri naših letih in da bo to trajalo, preden bomo nekaj znali. Tako se predamo še preden sploh kaj naredimo v smeri učenja. Očitno bi se res morali zgledovati po otrocih v tem vidiku. 
 
Ob tem bi rada povedala resnično zgodbo, ki se mi je pripetila pred nekaj leti na vlaku. Na poti v Ljubljano opazim, da zraven mene sedi dekle, ki bere nekakšne zapiske in članke v časopisu, kjer so bile pismenke. Takoj se mi posveti, da bo to najbrž nek jezik z naše sosednje celine Azije. Ko jo povprašam, mi pove, da je to sinologija (kitajski jezik) in da ponavlja snov za zadnji izpit na fakulteti. Zaželim ji srečo, takrat pa najin pogovor pritegne tudi gospoda zraven, ki je bil že upokojenec. Sam se pozanima pri punci, kako dolgo bi trajalo pri njem, da bi se lahko naučil vsaj osnove kitajščine in če je to pri njegovih letih sploh možno. Študentka mu odgovori, da bi tudi šlo, le, da mora imeti trdno voljo in zanimanje. Gospod je odvrnil, da morda bo pa le poskusil, saj bi mu to bilo v izziv. Seveda nikoli nisem izvedela, če se je sinologije sploh lotil in če je bil pri tem uspešen, a s tem hočem povedati, da se je osnov jezika sposoben naučiti vsak, najbrž tudi gospod v častitljivih letih na vlaku, samo, da imaš v sebi neko iskrico, ki zaneti nadaljnje srkanje znanja kot goba vpija vodo. Seveda mora biti pri tem prisotna zabava in občutek, da se imaš »fajn«. Predvsem pa so v zadnjem času zlasti zanimivi jeziki, ki jih govori velik del ljudi na našem planetu in so lahko zelo koristni, kot je na primer sinologija, hindi, arabščina. 

Učim se, ker…

Kakršenkoli cilj že imaš pred sabo pri učenju tujih jezikov, ti lahko njihovo znanje ogromno da. Lahko se ti odprejo vrata za boljše delo, za bolj sproščeno potovanje, pa tudi marsikaj ti jezik pove o samem narodu in njegovi kulturi. Tuj jezik tako naenkrat ne postane več tako »tuj«. Morda boš z uporabo tujega jezika izvedel/a, videl/a in doživel/a več, kot bi sicer in tudi ljudje se ti bodo lahko bolj odprli že zato, ker si proti njim naredil/a določen korak; s tem, da bi jih bolje razumel/a in se »vklopil/a« mednje znaš povedati nekaj besed po njihovo. Tebi se pa tudi zdi super, ker z vsakim dnem počasi napreduješ popolnoma zastonj in z lokalnimi ljudmi. Kaj še čakaš, kar pogumno si izberi eno od zgornjih metod ali kakšno svojo, ob kateri uživaš in dodaj v svoj življenjepis eno ali več novih vrlin. Pa srečno!

Koristne povezave

Sorodni članki

Prijava