Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Izlet v Dolomite

Privlačni v vseh letnih časih

Dolomiti, del alpskega gorovja so raj za ljubitelje gora v prav vseh letnih časih. Nudijo aktivnosti od plezanja, pohodništva, smučanja in še mnogo več. Dolomiti se nahajajo na severnem delu Italije in so znana turistična točka tako pozimi z privlačnimi smučišči kot tudi v vseh ostalih letnih časih s ponudbo mnogih ostalih aktivnosti v gorah. Vedno so polni navdušenja. Za malo manj kondicijsko sposobne je mnogo lahkih urejenih poti, sprehajalnih poti, težje in večdnevne ture pa so primerne za bolj zahtevne obiskovalce. Tudi kolesarji lahko preizkusijo svoje moči in tempo, ki ga narekuje Giro d`Italia.

Vsebina

Gorovje iz ostankov morja

Zgodovina Dolomitov sega daleč nazaj in je povezana s koralami, apnenčastimi algami, glavonožci, s školjkami, saj je bilo takrat vso to ozemlje še pod morjem. Vse te živali so se prehranjevale, izločale svoje iztrebke, umirale, pri čemer se je posledično temo oblikovalo gorovje, katerega je švicarski arhitekt Le Corbusier poimenoval »najimpresivnejša zgradba sveta«. Trajalo je kar okoli 230 milijonov let, pri čemer so bile potrebne tudi mnoge titanske sile, da je na morskem dnu nastal ta čudež. Litosferska plošča je začela pred 30 milijoni let pritiskati iz strani Afrike na Evrazijo in nastal je močan pritisk, ki je nagubal zemljo, ocean pa se je umaknil. Ko se je morsko dno dvigovalo in se je voda umikala, je kamnino sonce neusmiljeno žgalo, zmrzal pa je ustvarila razpoke in brezna. 

Edinstvene ferate in police

V Dolomitih so poznane mnoge izjemne ferate, ki so pogosto razlog mnogih za obisk teh gora. Obstaja veliko vodnikov po urejenih in manj urejenih pohodnih poteh, feratah ter plezalnih smereh. Poznavalci trdijo, da so najlepše ferate v gorski skupini Brenta, kjer so značilni ostri vršaci. Območje med jezerom Lago di Garda in skupino Adamello ter Presanella velja za najlepše področje z gorskimi policami na svetu. Posledično čudovitih polic pa so lepe ferate, ki se vijejo po tem področju. Na splošno velja Brenta za eno najlepših dolomitskih skupin. Skupino Brenta, kot tudi vse ostale dolomitske špice, odlikujejo strme stene, trdna skala, visoki vrtoglavi stolpi, od ostalih pa se loči po večjem številu polic. In ravno te gorske police so njena posebnost, ki privabljajo še toliko več obiskovalcev. Tamkajšnje police so tako pravilne in zglajene, kot bi jih ustvarila človeška roka. 
 
Izrek, da je poličasti sistem skupine Brenta oče vseh ferat, popolnoma drži. Skupino odlikuje tudi nacionalni park, na področju katerega so včasih živeli medvedi, našli pa so tudi nekaj avtohtonih rastlin. 

Zimski raj

Alpsko in turno smučanje, tek na smučeh, gorništvo, ledno plezanje in še bi se našlo, so športi, ki privabljajo v znana in manj znana smučišča v Dolomitih mnoge obiskovalce iz vseh koncev sveta. Med njimi je najbolj obiskana vsekakor Cortina d'Ampezzo in Alta Badia. Turistična ponudba nastanitvenih obratov je izjemno pestra, predvsem v bolj znanih turističnih središčih. Tudi restavracij, barov, mnogih turističnih agencij, ki organizirajo vse mogoče in izposojevalnic opreme ne manjka. Smučišča nudijo na kilometre prog, a za tiste bolj adrenalinske tipe vrhovi nudijo mnogo pobočij, kamor se da podati s turnimi smučkami ali plezalno opremo. 
 
Nekaj, kar lahko koga kdaj odvrne od zimskega oddiha v Dolomitih so cene, ki so ponekod kar zajetne, še posebej smučarske karte. Je pa infrastruktura tako dobro urejena, da se vsaj ve, za kaj se plača.

Turizem

Turizem je v Dolomitih zelo razvit, saj se ob glavnih cestah na vsake nekaj kilometrov ponuja prenočišče, restavracija ali kakšne druge vrste objekt za turiste. Tako pridejo na svoj račun tudi gurmani, ki lahko uživajo v raznovrstni hrani in pijači. Za prenočišča pa je prav tako pestra izbira, od kempov,motelov, hotelov, mladinskih domov in še mnogo. Pestra ponudba le teh je dostopna preko spletnih strani, sicer pa si je prenočišče možno poiskat tudi na licu mesta. Večini obiskovalcev so najbolj prikupni domači nočitveni objekti v njihovem stilu, torej leseni manjši objekti, ki se odlično podajo v tamkajšnjo okolje. Eden izmed takšnih v osrčju neokrnjene narave je tudi Hostel Alla Rocca, ki se nahaja v Vareni. Z ugodno ceno ter odlično lego je več kot odličen za obisk prav v vseh letnih časih. 
 
Četudi ste Dolomite videli že večkrat, vas bodo vedno znova presenetili. Visoke gore, ki se dvigajo ned zelenimi planinam, temnimi gozdovi ali pozimi belo zasneženi vrhovi in zasneženi gozdovi dajejo tisti svoj edinstven izgled Dolomitov, kot nekakšne fontane, ki se dviga proti nebu.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava