Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Dresden in Saška Švica

Pozabljeni kotički narave 

Ko oblegane turistične točke zamenjaš za bolj nepoznane kraje, se vprašaš, zakaj nisi tega naredil že prej. Moja pot me je za dva meseca zanesla v vzhodni del Nemčije, v okolico mesta Dresden, kjer sem na obrobju Nacionalnega parka Saške Švice, opravljala prostovoljno delo v manjšem hostlu. 
Vsebina
Mednarodne izkušnje so vedno dobrodošle, če pa lahko na drugem koncu Evrope poletje preživiš skoraj brez stroškov, pa še toliko bolje. Preko spletnega portala Woraway,  si lahko posameznik v zameno za vsakodnevno pomoč, v obliki nekaj ur, prisluži zastonj bivanje in hrano.  
 
Saška Švica me je s svojo lepoto in razgibanostjo takoj pripravila do tega, da jo dodobra raziščem. Neobičajni kamniti bloki, reka Elba, ki se vije skozi hribe in privablja vse vrste rekreativcev. Kolesarje, pohodnike, ljubitelje vodnih športov. Prav posebno zgodovino pa so tu spisali prosti plezalci, saj so že v začetku 20. stoletja zapisali pravila prostega plezanja za to območje. Veliko virov trdi, da prosto plezanje izvira prav od tu. V razmeroma majhnem obsegu se tu nahaja okoli 14.000 plezalnih smeri, plezalci pa prihajajo sem z različnih koncev Evrope.
 
Za pohodnike se tu na dolžini 112 km razteza znana pešpot »Malerweg«. Vodi mimo manjših mest, vasi, večino časa pa pohodnik preživi v naravi. Je zelo priljubljena, sploh med prebivalci mesta Dresden, saj se lahko z vlakom na obrobje nacionalnega parka pripeljete v zgolj 30 minutah. 
 
Sama sem prehodila velik del poti. Vsak odsek je drugačen in poseben z različnimi elementi narave, ki se prepletajo v različnih zaporedjih skal, gozdov, travnikov, stezic in lepih naselij. Ena izmen etap vam ponudi pogleda na prečudovit kamnit most Bastei, ki že od nekdaj privablja množice turistov. Most je vpet med kamnite bloke in deluje nadvse pravljično. Če se tja odpravite dovolj zgodaj (beri ob 8. uri), tam najverjetneje ne bo še nikogar, vi pa se lahko v miru sprehajate po starih delih grada, ki se je nahajal na tem območju par stoletji nazaj. Na žalost so za njim ostale samo ruševine in napisi, ujeti v kamnitih stenah.  
 
Nedaleč stran je mizasta gora ponudila odlično območje za gradnjo mogočne grajske utrdbe Festung Königstein. Je ena največjih, na hribu ležečih, utrdb v Evropi. Obsega več kot 50 stavb, med katerimi nekatere beležijo starost tudi do 400 let. Možnost turističnega vlakca, ki vas z mesta Königstein pripelje do vznožja pečine ali pa krajši sprehod po gozdu daje obiskovalcem mnogo možnosti za oddih ali pa hiter turistični ogled. Vstopnina ni visoka, razgledi pa so nadvse čudoviti.
 
Ko pa ti v naravi postane nekoliko dolgčas, se lahko ljubitelji množic ljudi, mladi, željni zabave in radovedneži odpeljete v mesto Dresden. Živahno središče umetnosti, arhitekture in zgodovine. Mestno središče je bilo med drugo svetovno vojno skoraj popolnoma porušeno, tako so stavbe večinoma rekonstruirane.  A  Dresden je ponovno zaživel in tako ponuja staro in novo, ki se lepo prepleta in daje vtis močne volje ljudi, ki so mesto postavili nazaj na noge. Številni bari, prijetne soseske, znani muzeji in živa glasba popestrijo sprehod skozi mesto, kjer ti nikoli ni dolgčas.
 
Saška Švica, še se vrnem!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava