Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Čas je za Kanado

Predstavitev HI Kanada in super popustov

HI Kanada je neprofitna organizacija s člani, ki so njena duša in srce. Vizija društva je zgraditi skupnost popotnikov, ki bi jih povezovalo medsebojno razumevanje do ljudi, različnih krajev in kultur.

HI Kanada ima že kar dolgo zgodovino. Leta 1933 sta sestri Mary Belle in Catherine Barclay iz Alberte postavili prvi hostel kar v šotorih. Postavili sta ga s pomočjo konja, dveh avtov in šotorov. Nočitev je stala 25 centov. Nedolgo za tem so hostel preselili v stalno zgradbo, nato pa sta sestri ustanovili Kanadsko zvezo mladinskih hostlov, predhodnico HI Kanada. Danes je HI Kanada razdeljena na tri regije: regijo Tihomorsko gorovje, atlantsko regijo in regijo Ontario in Quebec. Sedež HI Kanada je v Ottawi.

HI Kanada se zelo posveča trajnostnemu turizmu, ki organizacijo spodbuja k družbeni odgovornosti, zmanjševanju negativnih vplivov na okolje in izkoriščenju podjetniških potencialov v dobro vseh. To dosega s pomočjo treh ciljev, ki govorijo o sprejemanju trajnosti kot delu odgovornosti, o merjenju uspešnosti ukrepov ter o vključitvi vseh elementov trajnostnega razvoja pri upravljanju HI Kanade in njenih hostlov.

V Kanadi je 53 hostlov HI, ki so enakomerno razporejeni po desetih provincah in treh teritorijih. Opis hostlov začnimo kar pri tako imenovanih Wilderness hostels ali divjih hostlih. To so hostli brez elektrike in tekoče vode, saj ju pridobivajo na trajnosten način. Nahajajo se v divjini, v Skalnem gorovju, kar pomeni, da imaš možnosti za dogodivščine v naravi na dosegu roke. Popeljejo te naravnost v naročje narave, daleč stran od stresa in hitrega življenja.

Eden takšnih hostlov je HI Rampart Creek Wilderness v Alberti v Narodnem parku Banff. Tam so nekaj posebnega zime, saj je v okolici hostla veliko plezalnih poti, ki potekajo čez zaledenele slapove. V hostlu imajo celo svojo savno. Zanimivo je njihovo recikliranje zamrzovalnih skrinj v hibridne hladilnike, ki za hlajenje uporabljajo hladni kanadski zrak. Zaradi tega hostel na leto porabi 1400 litrov propana manj. Še bolj divji je HI Athabasca Falls Wilderness Hostel v Narodnem parku Jasper, kjer so namestili 15 sončnih celic, ki proizvedejo vso elektriko, ki jo hostel rabi v poletnih mesecih. S tem so zmanjšali izpuste CO2 za 88 %. Nekateri divji hostli so še bolj posebni. Hostli, kot je HI hostel Edith Cavell, so pozimi zaprti, a naj te to ne ustavi, saj ga lahko s kodo, ki jo dobiš pri rezervaciji, sam odpreš in v njem gospodariš. Najzanimivejši v tej skupini pa je HI Hilda Creek v Narodnem parku Banff, ki je vse leto brez članov osebja, a ga lahko prav tako kadarkoli odpreš s kodo in prespiš v eni izmed šestih postelj. Je odlično izhodišče za pohode in visokogorski alpinizem ali preprosto za uživanje v razgledu na okoliške ledenike. Seveda pa trajnostnih hostlov ne najdemo samo visokogorju.

Hostel Hi Bonavista se nahaja v Novi Fundlandiji. V hostlu s pomočjo 15-metrskih vetrnic, ki lahko proizvedejo do 400 kilovatov elektrike na mesec, izkoriščajo močne vetrove. Hostel se nahaja ob rtu Bonavista, kjer lahko s sipin uživamo ob pogledu na svetilnik in neskončni ocean, posut z ledenimi gorami, kiti in mormoni.

Trajnostni hostli pa so tudi v mestih. HI Montréal ima svoj lasten čebelnjak s 4500 čebelami, ki v radiju petih kilometrov nabirajo nektar s cvetov in dreves. Gostje hostla lahko poskusijo domači med. Hostel stoji v samem centru mesta, zraven muzejev in nakupovalnih ulic. V parku Jericho ob Vancouvru se nahaja hostel HI Vancouver Jericho Beach. Park Jericho je prepoln redkih rastlin in živali. Gostje lahko pomagajo pri njihovi zaščiti in v parka sodelujejo pri odstranjevanju invazivnih rastlin. Poseben hostel je HI Rossburn v Manitobi, ki se nahaja na kravjem ranču s 60 kravami, 30 konji in dvema psoma. Tam lahko podrobneje spoznaš življenje na ranču, se s konjem podaš v neznano ali pa se sprostiš v jacuzziju.

Treba je poudariti, da HI Kanada za bivanje v hostlih ponuja skupinski popust, in sicer vsem skupinam, ki imajo vsaj 10 članov, ne glede na starostno sestavo skupine.

V Kanadi ste vsi člani HI upravičeni do odličnih popustov. Najprej seveda do 10-odstotnega popusta pri prenočevanju v katerem koli izmed hostlov. Popust pa dobiš tudi pri vseh aktivnostih, ki jih rezerviraš na Get Your Guide. Privošči si 20-minutni izlet z ladjico pod Niagarskimi slapovi. Če si želiš po divjih slapovih ogledati še divje živali, je prava ponudba zate v Narodnem parku Jasper, kjer ti ponujajo triurno večerno iskanje divjih živali. Srečaš lahko medvede, lose, vapitije in še in še. Za ogled sosednjega Narodnega parka Banff ti priporočamo nakup dnevne avtobusne vozovnice Hop-On-Hop-Off, ki te popelje do pet najznamenitejših lokacij v parku, kjer ti ne bo treba iskati parkirišča. Pojdimo še malo v mesta. V Vancouvru si privošči jutranji ogled mesta s kajaki po kratkem potoku False, ki loči središče mesta od ostalega dela. To je odličen način za spoznavanje zgodovine mesta in njegovih znamenitih točk. V Halifaxu pa odpluj na srečanje z jastogi in si oglej tri najstarejše svetilnike v Severni Ameriki.

7-odstoten popust pa ti zagotavlja tudi platforma Tiqets. V Torontu si privošči ogled prave srednjeveške bitke vitezov in uživaj v srednjeveški večerji s štirimi hodi. Za pravo kavbojsko pustolovščino pa se podaj v Banff, kjer boš lahko s konjem ali s kočijo po slikoviti pokrajini odšel BBQ-ju in pripovedovanju legend naproti.

Za najboljšo pripravo na potovanje po Kanadi priporočam vodnike Lonely Planet, pri katerih imate naši člani 20-odstoten popust. In za Kanado je knjig res ogromno, vse od velikega vodnika za celotno državo do posameznih vodnikov po mestih, pokrajinah in narodnih parkih.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava