Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potepanje po Cipru

Vroči otok Sredozemlja

Za otok Ciper bi lahko rekli, da je »od poštarja«, saj je tako drugačen od ostalih otokov v Sredozemlju in je najvzhodnejši otok v tem delu Evrope. Večina obiskovalcev prileti na eno od dveh mednarodnih letališč grškega dela otoka v mesti Larnako ali v Pafos, ki leži na jugozahodni obali otoka.

S predsednikom Popotniškega združenja Slovenije, Igorjem Jurišičem, sva se odločila, da bova najprej raziskala grški del Cipra in nato turški del, in sicer z najetim avtomobilom, saj lahko na ta način obiščeš najodročnejše in najzanimivejše značilnosti otoka. Pot naju je vodila skozi številne ostanke prazgodovinskih nahajališč, vključevala pa je tudi obvezni postanek na farmi oslov. Ciprski osel danes velja za prepoznaven simbol otoka in na tamkajšnji farmi sva se na lastne oči prepričala, kako pomembna žival je osel za ta otok, in videla, da v tam skrbijo za tri različne vrste te živali. Te vrste oslov je najlažje razlikovati po barvi in dolžini dlake.

Ker otok Ciper ne predstavlja samo poležavanja na plaži, ampak ponuja tudi veliko drugih različnih možnosti za preživljanje prostega časa, sva se odpeljala na najvišji vrh gorovja Troodos, vse do gore Olimp. Ste vedeli, da se lahko na otoku tudi smučate? Pod najvišjo goro otoka, ki sega nekaj manj kot 2000 metrov nad morjem, premorejo tudi smučišče s štirimi progami. Zraven smučanja je gorovje Troodos primerno tudi za ljubitelje gorskega kolesarjenja in pohodništva. V zimski sezoni je gorovje velikokrat prekrito s snežno odejo.

Popotniski_nasveti_za_Ciper_-_Travel_tips_for_Cyprus_6.JPG

Obisk vinskih vasic in degustacija vin

Če ste ljubitelji vina, se zapeljite vsaj v eno od štirih slikovitih vinskih vasic, ki se nahajajo pod vznožjem gorovja, in obiščite katero izmed vinskih kleti. Prijazni domačini vas bodo veseli in vam med sprehajanjem po ozkih ulicah tudi poskušali prodati kakšen doma narejen izdelek iz lesa. Največji vinorodni okoliš otoka se razprostira ravno v severnem delu drugega največjega mesta Limassola in je vstopna točka za raziskovanje največjega vinorodnega območja grškega dela otoka. Vreden postanek je tudi obisk vinskega muzeja, v katerem hranijo različne velikosti amfor za skladiščenje vina, obiskovalci pa si med drugim lahko ogledajo film o zgodovini vinarstva, v kletnih prostorih muzeja pa sledi degustacija ciprskih vin.

Rojstni kraj grške boginje Afrodite

Na zahodni obali, nedaleč stran od mesta Pafosa, se nahaja najbolj obiskana turistična točka grškega dela otoka, kjer naj bi se rodila Afrodita, grška boginja ljubezni in lepote. Po grški mitologiji naj bi se na tej točki rodila iz morske pene in je danes upodobljena kot odrasla ženska, kakršna naj bi že prišla iz morja kot devica oziroma naj bi iz pene nastala v svoji odrasli podobi. Je tudi boginja poželenja in plodnosti. Legenda pravi, da če plavaš gol okrog Afroditine skale, bo tvoje življenje plodno.

Popotniski_nasveti_za_Ciper_-_Travel_tips_for_Cyprus_2.JPG

Nekateri pravijo, da boš, če plavaš okrog nje trikrat, srečal svojo pravo ljubezen, drugi trdijo, da bo plavanje okrog skale prineslo srečo. Danes je to rojstni kraj Afrodite in najbolj znana ciprska znamenitost, turisti pa jo množično obiskujejo in zaplavajo okrog Afroditine skale. Če imate pri roki pametni telefon, si lahko naložite aplikacijo in se fotografirate skupaj z boginjo ljubezni in lepote.

Pafos, eno najlepših zgodovinskih mest otoka Cipra

Je eno najpomembnejših središč starodavnih kraljestev na otoku in mesto, ki je razdeljeno na dva dela, in sicer na stari Pafos, ki je trgovsko središče, in novi Pafos, ki leži na obali in ima prelepe plaže, zato je tudi najpomembnejša turistična destinacija na otoku.

Popotniski_nasveti_za_Ciper_-_Travel_tips_for_Cyprus_5.JPG

V mestu sva si ogledala arheološki park, ki je od leta 1980 na Unescovem seznamu svetovne dediščine, katerega cilj je bil v prvi vrsti ohraniti in zaščititi arheološko dediščino kot tudi zagotavljati informacije za obiskovalce. Stari del mesta Pafos zajema arheološki park, ki vključuje mesto in spomenike, ki segajo od prazgodovine do srednjega veka, medtem ko večina ostankov sega v rimsko obdobje.

Vredni ogleda so številni čudoviti mozaiki in drugi pomembni spomeniki, kot je Dionizova hiša. Ko je Pafos postal glavno mesto Cipra, je hiša bila dom rimskih guvernerjev. Za celotni arheološki park si je vredno vzeti vsaj nekaj ur zaradi njegove razsežnosti.

V času korone je bilo na otoku veliko manj obiskovalcev kot ponavadi, zato je bilo raziskovanje grškega dela otoka bolj pristno doživetje.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava