Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Dobrodošli v Danhostlih

Potovanje po Danski in odkrivanje Danhostlov

Danska je raznolika skandinavska dežela, česar morda ne bi sklepali po reliefu, ki je ena sama velika ravnina. A vendarle ni dolgočasna, menjavajo se namreč vikinške vasice, veličastni gradovi in njivske površine. Je dežela enega polotoka in številnih otokov. Na enem izmed njih leži danska prestolnica, Kopenhagen. Za spanje se priporoča izbira Danhostla, ki je del mednarodnega združenja Hostelling International in kjer imate člani HI deset odstoten popust.

Kakšne so osnovne informacije o Danhostlu?

Cilj organizacije je delovanje v dobro svojih gostov in hostlov, ogromno pa se dela tudi na izboljševanju namestitev. Lastniki hostlov so lokalne oblasti, neodvisne institucije in zasebni lastniki. Financiranje združenja v celoti izhaja iz članarine, saj organizacija ne prejema javnih sredstev. Vsak Danhostel upravlja gostitelj, gostiteljski par ali celotna družina, ki ima veliko informacij o lokalnem območju. Ne odlašaj in se pozanimaj o idejah in nasvetih za vznemirljive izlete, aktivnosti, najboljšo hrano in še kaj.

Prvi Danhostel se je odprl leta 1930, v več kot šestdesetih hostlih po vsej državi pa na leto prenočuje skoraj milijon popotnikov. Hostli so moderni in primerni za različne številčne skupine. Skozi leta so postali priljubljeno prizorišče za šolske tabore, prireditve in razna srečanja. Ponujajo možnost organiziranja učne ure ali pa zanimivih delavnic. V hostlih je sistem ocenjevanja s petimi zvezdicami, ki temelji na podlagi dvaintridesetih objektivnih meril za ocenjevanje zgradb, skupnih prostorov, sob, osnovnih storitev in notranje opreme.

Kateri so najzanimivejši hostli?

Za spomin na šolske dni si privošči spanje v nekdanji šoli v Danhostlu Flensborg Fjord, ki si ga Danska deli z Nemčijo. Okoli hostla te čakajo čudovita narava, kolesarske poti in vikinške vasice. Kaj je še lepšega od počitnic na morju? Te si lahko privoščiš na majhnem otoku Mors, kjer te čakata tišina in sprostitev. Danhostel Nykøbing Mors se nahaja na sipinah tik ob gozdu. Danhostel Kalundborg Vandrerhjem je hostel certifikatov, obdan z zelenjem, na zahodnem delu največjega danskega otoka Zealand. Hostel je ena izmed prvih namestitvenih objektov, nagrajenih z znakom za okolje Ecolabel oz. okoljsko marjetico, pomemben pa je tudi certifikat, ki dokazuje prijaznost do invalidov. V bližini se nahajajo kolesarske poti in igrišča za golf. Danhostel Rømø se nahaja v hiši kapitana iz 18. stoletja. Že ob prihodu te gostitelja pričakata s kavo in čajem. Stene so polne slik umetnikov, zunaj pa se razprostira narodni park Waddenzee (Vatensko morje). Hostel se osredotoča na trajnost, zato tu ponujajo lokalno hrano in pijačo. Na robu modrih jezer največjega apnenčastega kamnoloma v Evropi se nahaja Danhostel Faxe. Opazuj jezera, kjer so nekoč plavali morski psi, krokodili in lignji ter poišči njihove fosile. Hostel se nahaja v tipičnih ljubkih rdečih hiškah, v njem pa postrežejo z odličnim domačim sladoledom.

Danska je raj za kolesarje in temu so prilagojeni tudi njeni hostli, ki ti ponujajo vse od izposoje koles do praktičnih nasvetov. Veliko hostlov ima znak bed + bike, kar pomeni, da so zagotovljeni prostor za tvoje kolo, orodja za popravilo in zemljevidi kolesarskih poti. Eden takšnih hostlov je Danhostel Blåvandshuk, kjer kar mrgoli različnih aktivnosti. Zastonj ti je omogočena uporaba gimnastičnega centra, fitnesa, vodnega parka in teniških igrišč. Lahko si sposodiš kolo in se zapelješ do Severnega morja ali pa si ogledaš slavno gorsko dirko s kolesi. Mestni vrvež danskega glavnega mesta lahko doživiš v Danhostlu Copenhagen City, ki ima kar 192 sob v 16 nadstropjih. Hostel je lep primer elegantne danske arhitekture.

Kje so na Danskem na voljo najboljši popusti?

Danska popotnikom ponuja ogromno doživetij. Get Your Guide članom HI zagotavlja desetodstoten popust pri vsaki rezervaciji na njihovi spletni strani. Ne spreglej barvite prestolnice Kopenhagen. Podaj se na sprehod ob številnih kanalih in občuduj barvite hiške in zasidrane barke. Najboljše si je kanale ogledati kar z vode, zato si privošči plutje po najslavnejših kanalih Nyhavna, vse do kipa morske deklice. Za sprostitev pa se podaj v park Tivoli, kjer te čakajo vrtovi in zabaviščno vzdušje. S posebno vstopnico si v enem dnevu privošči neomejene vožnje z različnimi vlakci. Posebna izkušnja pa je ogled barvite četrti Nørrebro, dom hipijev in več kot petdeset različnih narodov. Splača se ti tudi podati na ogled še drugih velikih točk danske zgodovine na otoku Zealand, kjer leži Kopenhagen. V sklopu vodenega ogleda boš spoznal kraljevo mesto Roskilde s slavnim vikinškim muzejem, ki prikazuje modele vikinških ladij. Sledita ogleda dveh veličastnih renesančnih gradov, Frederiksborga in Kronborga, zadnji pa je poznan tudi kot Hamletov grad. Edini del Danske, ki se drži evropske celine, je polotok Jutlandija, kjer boš spoznal drugo največje mesto Aarhus, in sicer v ogledu, ki ga vodijo domačini. Tiqets ponuja vstopnice in sedemodstoten popust pri bolj kulturnih zadevah. V Kopenhagnu se podaj v narodno galerijo, kjer si lahko ogledaš največja dela danskih umetnikov iz različnih časovnih obdobij.

Če te zanima še več, na spletni strani organizacije najdeš vodnik za vsako regijo, ki ti bo pomagal načrtovati tvoje potovanje po Danski.

Kateri vodnik Lonely Planet izbrati?

O potovanju po Danski so bili napisani že številni vodniki Lonely Planet, pri katerih imate člani 20- odstoten popust. Lahko si izbereš klasični vodnik po celi Danski ali tistega za glavno mesto, Kopenhagen. Lahko pa se pred potovanjem naučiš danščine s pomočjo priročnika.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava