Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje po Gvatemali

Za potovanje po Gvatemali je Bojan imel nekaj pomislekov. »Jo bova res obiskala? V medijih ni predstavljena v najlepši luči, pa najbrž je kakšno zrno resnice v tem?« Skrbi so bile odveč, saj je že po mesecu in pol potepanja po Mehiki ugotovil, da je slika s televizije prav zares popačena in tako sva (sedaj že predlani) dan pred novim letom polna pričakovanja prečkala belizejsko-gvatemalsko mejo.

Vsebina

Otoček sredi jezera ter skrivnostne ruševine Tikal

Najina prva postojanka v Gvatemali je bila majcena vasica Flores, ki se nahaja v severnem delu Gvatemale. Del Floresa, kjer sva prebivala, se pravzaprav nahaja na majcenem otočku sredi jezera Petén Itzá in je z obalo povezan le s cesto. Prikupne barvite hiške se v vrstah stiskajo ena ob drugi, na vrhu hribčka pa se nahaja glavni trg s cerkvico. Flores je priljubljena počitniška destinacija za domačine, zato je bila gneča v času najinega obiska precejšnja, zabave pa so trajale vse tja do jutra. Nič zato, vzdušje je bilo res praznično in restavracije so bile za spremembo napolnjene z domačini, kar nama je res ugajalo.

A ko so se 1. januarja zgodaj zjutraj žuri šele dobro končali, sva bila midva že na poti do slavnih ruševin majevskega kompleksa Tikal. Zvoki prebujajočega se pragozda, skrivnostne meglice okoli piramid ter opice, ki so se mirno sprehajale naokoli, ne bi mogle predstavljati boljšega pričetka novega leta. Pravijo, da tisto, kar počneš 1. januarja, počneš vse leto, kajne? V letu 2019 je to za naju vsekakor držalo.

Prikupna Antigua

Po nekaj dneh v Floresu sva se z nočnim avtobusom odpravila do Antigue. Popotovanje je bila cela dogodivščina, saj sva sredi noči pristala na napačni avtobusni postaji »sredi ničesar«, v okolici glavnega mesta Ciudada de Guatemale. Po spletu srečnih naključij sva uspela najti taksista, ki sva ga sicer močno preplačala, a je bil v tistem trenutku edina rešitev.

V Antigui pa … V mestece sva se zaljubila na prvi pogled. Antigua leži v kotlini in skoraj z vseh strani jo obkrožajo silhuete mogočnih ognjenikov. Živobarvne hišice, tlakovane ceste in mnoge veličastne, na pol porušene kolonialne stavbe dajejo kraju poseben pridih. Barve se ne končajo le pri hišicah, tukaj najdeš mnogo tržnic z ročnimi izdelki vseh velikosti in barv, domače gospe pa hodijo mimo s pisanimi širokimi krili.

Antigua nama je bila tako všeč, da sva se pozneje še enkrat vrnila tja in skupno tam preživela več kot deset dni. Prebivala sva v hišici, ki jo je upravljal mlad in zgovoren par, tako da je bila vadba španščine na dnevnem urniku. Ob jutranji zarji sva se sprehajala po ulicah in spoznavala mesto, se nato ustavila na lokalni tržnici in nakupila sadje ter zelenjavo za kosilo in dopoldneve preživela – malce za računalnikom ob pisanju kakšnega prispevka – predvsem pa ob poskušanju te in one kave v številnih kavarnah. Povzpela sva se na aktivni vulkan Pacaya, kjer lahko spečeš penice v nekaj tednov stari lavi in sončni zahod običajno pričakala na hribčku nad mestom – za malce dnevne telovadbe. Ali pa, še boljše, na terasi pivovarne, ob srkanju odličnega butičnega piva in ob pogledu na puhajoči vulkan Fuego.

Čarobno jezero Atitlán

Pravijo, da ima jezero Atitlán čarobne lastnosti. Tega z gotovostjo ne morem trditi, je pa res, da sva takoj ob prihodu začutila neko posebno energijo. Tako sva se tudi midva »dala na relax mode«. Nastanila sva se v eni izmed mnogih vasic ob jezeru, San Pedro de Atitlán, ki sicer velja za bolj živahno in polno »backpackerjev«, a midva sva bila malce odmaknjena od središča. Sva pa zato imela vrhunsko teraso s 360-stopinjskim razgledom na jezero in okoliške vulkane, ki je prišla skrajno prav za jutranje razvajanje ob sveže zmleti gvatemalski kavici. Lastnika, ki sta prebivala v nadstropju pod nama, sta bila nadvse prijazna, njuna dva kužka pa sta se z veseljem pustila čohljati.

Oh, če boš kdaj v Gvatemali, moraš obiskati tamkajšnje tržnice – tako sladkega sadja še nikoli nisva jedla! Smuti iz papaje, lubenice in manga je bil na dnevnem meniju. Prav zelo aktivna z izjemo veslanja po jezeru nisva bila, sva pa zato obiskala terme, kjer se v kamnitih bazenčkih namakaš v izjemno vroči vodi, in vasice prehodila po dolgem in počez. Okoli jezera je sicer kar nekaj hribov in vulkanov, na vrh katerih se lahko odpraviš, številne jezikovne šole za učenje španščine ter studii za vadbo joge in meditativni centri, kjer se pogosto izvajajo raznovrstni duhovni obredi. Nekaj bo očitno že moralo držati o magičnosti tega jezera.

Gvatemala naju je resnično navdušila s svojo posebnostjo in prijaznostjo ljudi in je zagotovo ena izmed najinih najljubših obiskanih držav. Prav mogoče je, da se tja še vrneva kdaj v prihodnosti.
Kaj pa ti, te mika potovanje po Gvatemali?

Za več popotniških informacij ter stroške in načrt potovanja pa lahko pokukaš tudi na najin blog BlueMarble Vagabonds (Potepuha na frnikoli), vabiva pa te tudi, da se nama pridružiš na Facebooku ali Instagramu, kjer lahko spremljaš najine pretekle in trenutne dogodivščine.

Želiva ti prijetna potepanja!

Pssst, ne pozabi – pri zgoraj omenjenih aktivnostih imaš ob rezervaciji na Get Your Guide kot član Hostelling International 10-odstoten popust.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava