Kako se naučiti nemško? - 1. del

Samoumevno je že, da je dandanes govorjenje več jezikov skorajda obvezno. Ni le pogoj na trgu dela, temveč tudi super-moč, ki ti omogoča, da se pogovarjaš s tujci. Potovanja so ljudem vedno bolj dostopna in ljudje so nagnjeni k druženju in ustvarjanju multikulturne družbe. Kartice s ključnimi besedami in učbeniki so le povprečen način učenja jezika.

Poslušanje glasbe, radia in gledanje filmov s podnapisi so že stari triki. A kar spreminja način učenja jezikov, so naslednji triki.

Zakaj nemščina?
Ker sem z nemščino že imela nekaj izkušenj iz šole, nekaj dodatnih ur in učenja z EU projekta, je bila nemščina očitna izbira. Razmišljala sem tudi, kateri jezik bi bil dober par angleščini. Učila sem se že špansko, portugalsko, nizozemsko, estonsko in islandsko in spoznala, da mi je nemščina najbolj všeč. Izbrala sem jo zaradi osebne preference, pa tudi zaradi kariernih perspektiv, ki jih odpira. In tukaj sem, da vam predstavim, kako privlačen jezik je nemščina. Zanimivo je, da je struktura povedi zelo podobna angleščini, pa tudi poljščini (v svojem besedišču imamo tudi nekaj sposojenk iz nemščine).

Če naštejem le nekaj primerov: nemška beseda »Kartoffel« je v poljščini »kartofel«, »malen« je v poljščini »malować«, »Jahrmarkt« je v poljščini »jarmark« in tako dalje.

Nemščina je na »slabem glasu« zaradi več razlogov. Začnemo lahko z zgodovinsko konotacijo, nemščina pa lahko zveni tudi malce neprijetno zaradi njene togosti. Za mnoge je nemščina pretrda, sploh v primerjavi z mediteranskimi jeziki. Ne vedo pa, da ima nemščina veliko francoskih sposojenk in je odlično izhodišče za učenje skandinavskih jezikov. Seveda ni presenetljivo dejstvo, da je nemščina eden izmed uradnih jezikov v štirih državah: V Nemčiji, Avstriji, Švici in Lihtenštajnu. Ste vedeli, da vam nemščina lahko pride prav tudi v vzhodni belgijski regiji Valonija?

Če ste do nemščine še vedno ravnodušni, potem preberite, kaj o nemščini pravi najslavnejši inštitut za učenje nemščine - Goethe Institut: www.goethe.de/en/spr/wdl.html 

Mojih 10 tehnik za učenje nemščine
Naj vam povem nekaj o mojih najljubših tehnikah nemščine, ki kombinirajo učenje z zabavo:


1. Mobilne aplikacije

Lern Deutsch – vam pomaga do učenja stopenj A1 in A2. Skozi učenje zbirate točke in značke in vadite novo besedišče. Ko igro in izzive dokončate, vas spodbujajo, da se pogovarjate z drugimi učenci in tako nabirate nove točke. Aplikacija ima zelo prijazno podobo in grafiko, pa tudi zvok in zanimive aktivnosti.

Adventure German je alternativna aplikacija, ki jo priporoča Goethe Institut z zgodbo, ki se odvija skozi potovanje po Nemčiji Vincenta Morana. Glavni lik Vincent je poznavalec umetnosti. Najti želi 4000 let staro umetnino, nebeški disk, ki upodablja nebesa. Več informacij lahko najdete v tem videu: www.goethe.de/en/spr/ueb/him.html

Še ena odlična stran za učenje nemščine je DW Learn German ali Deutsche Welle, kratka spletna serija, s pomočjo katere se lahko učite jezika na telefonu ali na računalniku. Skozi Nicove pustolovščine spoznavate novo besedišče in slovnico. Vaje vključujejo različne video posnetke, slušno razumevanje in kvize po vsaki epizodi. 

Deustch Lernen je skupek člankov iz aplikacije Deutsche Welle, vendar članke bere lektor. Posnetek lahko kadarkoli ustavite in vsako besedo preberete ali pa še enkrat poslušate tako, da nanjo kliknete. 

Hello Talk je aplikacija, ki vas poveže z naravnimi govorci ali pa z drugimi, ki se tako kot vi učijo drug jezik. Lahko imate jezikovnega partnerja, se med seboj popravljate in ustvarjate kratka glasovna sporočila. 

Vredno je omeniti tudi, da so vse omenjene aplikacije brezplačne in si jih lahko prenesete na vaš telefon, ki deluje na operacijskem sistemu Android.

2. Spletne strani in platforme

Veliko spletnih strani in platform je brezplačnih. Verjetno ste jih za nekaj že slišali in če imate tudi vi kakšen predlog za odlično spletno stran za učenje jezikov, bomo veseli predlogov. Spletne strani, ki sem jih naštela, so sestavljene iz lekcij, kjer se lahko učite s pomočjo vmesnika in pridobivate točke, ki jih nato lahko unovčite, da pridobite še druge funkcije. Grafična vsebina in sistem nagrajevanja zares motivirata, da nadaljujete z učenjem.

Duolingo: www.duolingo.com 
Memrise: www.memrise.com 
Linguti: www.linguti.com 
Hellolingo: www.hellolingo.com 
Babadum: babadum.com – portal z igrami za besedišče v kar 22 jezikih. Odlična izbira za učenje jezika med malico ali na poti domov na vlaku.
Italki: je družbeno omrežje, kjer se zberejo tutorji, učitelji in učenci: www.italki.com/home 
Verbling: je še eno družbeno omrežje, ki povezuje učence in učitelje: www.verbling.com 
Kviz za vajo nemških predlogov: quizlet.com/229379766/rodzajniki-der-die-das-flash-cards/ 

3. Sledite blogerjem, vlogerjem in spletnim vplivnežem

Izbirate lahko med Nemci ali začnete s tistimi, ki živijo v nemščini ali obvladajo jezik.

Za začetek se naročite na Youtuberje, ki ustvarjajo tako v nemščini kot v angleščini. Lahko poiščete kanale, ki jih ustvarjajo Nemci za Nemce, kot na primer »Get Germanized« ali pa poiščete videe, ki jih ustvarjajo Nemci, da bi se drugi lahko naučili nemško, kot je na primer kanal »Deustch für Euch«: www.youtube.com/user/DeutschFuerEuch.

Ko boste imeli osnove, lahko sledite kanalu Easy German

Na tem kanalu najdete videe o življenju v Nemčiji, dogodke, ki se dogajajo po državi, prav tako pa govorijo o stereotipih in mitih Nemčije. Angleški podnapisi vam bodo pomagali pri razumevanju vsakodnevne nemščine.

Ne pozabite, da lahko gledate tudi TED predavanja v nemščini. Vsebine TED bodo prava poslastica za vaše besedišče in za vašo dušo, vendar so primerne za znanje od stopnje B2 naprej.

Moj zadnji predlog je nekoliko hladnejše narave – Vodič do Islandije ali Guide to Iceland. Islandski vodič ustvarja blog v nemščini, kjer upodablja dogodivščine iz dežele ledu in ognja. Kako to ne bi bilo zanimivo? Predstavljajte si, da hodite po ledeniku ali, da obiščete ledeno jamo. Ali pa da se sprehajate po vulkanu.

Vse to in še več se vam lahko zgodi na hladnem otoku Islandiji.

Jasno je, da bloge in vloge ustvarjajo Nemci in da ti ciljajo na nemško publiko, tako da boste prav skozi branje in gledanje nemških videov najbolje spoznali nemško kulturo. Prav tako boste tako spoznali tudi živ jezik mladih.

4. Nemški podcasti, radio postaje in serije

Ni najnovejša oblika učenje nemščine, vendar je zelo učinkovita pri spoznavanju jezika v svojem naravnem okolju. Tukaj sta dve spletni strani, kjer boste lahko poslušali nemščino s preprostim klikom:

Poslušajte izvirne nemške radijske oddaje. Razni regionalni radii in oddaje vam bodo dale vpogled v več različnih dialektov: tunein.com/radio/German-Music-g2773

Na »tunein« se lahko povežete na številne radijske postaje z vseh koncev države. Alternativa »Tunein« je »Streema«. Seveda lahko poiščete ogromno podobnih spletnih strani in poiščete tisto postajo, ki vam bo najbolj ustrezala: streema.com/radios/country/Germany 

Tisti, ki ste bolj navajeni na mobilne aplikacije, boste navdušeni nad »German radio online«, saj lahko poslušate oddaje na svojem telefonu: play.google.com/store/apps/details?id=an.RadioStream&hl=en 

Poleg živih oddaj, lahko poslušate tudi internetne oddaje ali podcaste. Ni presenečenje, da je moje prvo priporočilo podcast inštituta Goethe Institut, sledi pa mu Deutsche Welle Audios. Sta odlična in brezplačna pomoč pri učenju jezika.

»Radio D« je ena izmed internetnih oddaj, ki pomaga tako začetnikom kot nadaljevalnim učencem. Spremlja vas glavni lik Philip in skupaj odkrivata čudeže nemščine. 

Še en predlog je »Misija Berlin ali Mission Berlin«, serija DW: www.dw.com/de/deutsch-lernen/mission-berlin-episoden/s-9732 je alternativna slušna učna ura. Tokrat se poslušalcu predstavi Anna, angleška naravna govorka, ki se znajde v hotelski sobi in raziskuje kriminalni dogodek. Oddaja je delno v angleščini in je popolna za tiste, ki nimajo veliko znanja nemščine, vendar znajo angleško.

Medtem ko poslušate, lahko istočasno berete isto besedilo in mu sledite po zvočnem posnetku.

Če ste bolj vizualna oseba in si želite spiliti vašo nemščino, potem poskusite Goethe Institut in DW serijo »Der Deuschlandlabor«: www.dw.com/de/deutsch-lernen/das-deutschlandlabor/s-32379. Vsaka epizoda se dotika nemškega načina življenja in njihovih navad. Skozi intervjuje boste skočili v njihovo kulturo in pokukali v njihove aktivnosti.

Če je vaša stopnja znanja že na B1/B2, potem bo za vas odlična video serija »Ticket nach Berlin«: www.dw.com/de/deutsch-lernen/ticket-nach-berlin/s-32294.

Zgodba se odvija okoli dveh ekip, ki tekmujeta v različnih izzivih med potovanjem po Nemčiji. Skozi igro zbirajo vozovnice s ciljem, da pridejo do Berlina.

V tem članku ste se naučili nekaj o spletnih medijih, avdio posnetkih, serijah in mobilnih aplikacijah, ki so dobro dostopni. Že imate najljubšega?

V naslednjem delu bomo razkrili nekaj več o tradicionalnih načinih učenja in o bolj intenzivnem učenju. Berite nas.

Prijava