Umetnost znanja govorjenja tujih jezikov

Na svetu je približno 7000 različnimi jezikov in seveda ne moremo razumeti vseh. O tem, kaj nam lahko prinaša razumevanje le majhnega števila jezikov, govori spodnji prispevek.

Med svojim študijem sem večkrat naletela na poved, da za raziskovanje tuje etične skupine preprosto moramo govoriti njihov jezik. Le tako bomo lahko razumeli njihovo kulturo in način življenja. Posebno je to pomembno, ker nekatere značilnosti preprosto nimajo prevoda. A tuji jezik okolja, v katerem se nahajamo, je dobro znati tudi, če kasneje ne mislimo izdelati doktorske naloge o neki kulturi. S poznavanjem jezika se namreč lahko domačinom bolj približamo kot pa če bi se vsak od naju mučil z jezikom, ki nama je obema tuj. Z znanjem tujega jezika si olajšamo sporazumevanje na potovanjih. In tu ne mislim samo na sporazumevanje s domačini, ampak tudi z ostalimi turisti iz tujih držav. Znanje tujih jezikov je tako naša vstopnica do spoznavanja okolice in ljudi. Če znamo jezik, se nam recimo nikoli ne bo zgodilo, da bomo namesto piva dobili samo kozarec soka. Z znanjem jezika lahko tudi tako očaramo domačine, da nas vsi navdušeni vabimo v svojo družbo. Tudi orientacija po mestih je zagotovo lažja, če vemo, kaj piše na tablah in če zraven še vprašamo mimoidoče. Seveda upamo, da ti mimoidoči niso turisti, ki so enako izgubljeni kot mi.

Danes se večina ljudi vse od Nepala do Čila v šolah uči angleščine, zato si lahko veliko pomagamo že z angleščino. Posebej to velja pri mlajši generaciji in tako si lahko hitro najdemo nove prijatelje. A kaj, ko vemo, da si z njo že v južni Italiji ne moremo kaj dosti pomagati. Zato lahko izkoristimo dandanašnjo preprostost in brezplačnost učenja. Naložimo si samo kakšno aplikacijo in znanje nam je že dostopno. A problem mobilnih aplikacij je, da nam ne pojasni jezika. Drug način učenja je preko spletnih strani. Danes priporočam Babbel. Babbel je spletna platforma, na kateri se lahko naučimo različne jezike. Vsebuje različne lekcije, vse od besedišča do gramatike, posebej prilagojene začetnikom. Super je, ker ponujajo posebne tečaje za obnovitev vseh tistih jezikov, ki smo se jih nekoč učili v šolah in jih seveda do danes že malo pozabili. Veliko vsebin je brezplačnih. Več si lahko prebereš na: https://uk.babbel.com/.

A še vedno se je najlažje učiti v skupinah ob pomoči izkušenih govorcev. Že zato, da nas nekdo ves čas opominja na pravilno izgovorjavo. Popotniki na svojih potovanjih ne rabimo poznati vseh slovničnih pravil, bolj je pomembno, da se znamo sporazumevati. Zato so posebno za popotnike pri Jezikovnem mestu pripravili posebne popotniške jezikovne tečaje. Poudarek je na ustni komunikaciji s sotečajniki in profesorico ter na modernih gradivih, zaradi katerih je učenje veselje. Imajo pa tudi bolj poglobljene in individualne tečaje. Tako ne bo več zadrege, ko si bomo sredi Mar del Plata (argentinske plaže) zaželeli tradicionalnih argentinskih jedi. Najboljše pri vsem tem pa je, da dobimo popust na tečaje, če smo lastniki HI kartice. Lahko dobimo 5 EUR popusta na Tečaj za popotnike, ali pa 20 EUR popusta na 40-urni tečaj za kateri koli jezik. Popustov je pa še več. Zato le hitro na našo stran, kjer so opisani vsi.

Veliko Slovencev zna tuje jezike, saj ni prav veliko govorcev našega maternega jezika. Ima pa naš jezik prednost. V anglo-germanskem okolju, kjer nekako vsi razumejo drug drugega, lahko po mili volji opravljamo v svojem domačem jeziku, saj nas noben ne razume. Če pa znamo tuji jezik, pa razumemo tudi, kaj o nas na skrivaj govorijo drugi.

Seveda pa se lahko jezika učimo tudi na krajem samem. Le kaj je bolj zabavno za poslušalce kot naše lomljenje v njim domačem jeziku? In ko vse drugo odpove, nam še vedno ostane govorenje s pomočjo rok.

Prijava