Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

10 najbolj iskanih znamenitosti

Poslušajte zvočni odlomek

Kaj je bil trend leta 2022?

Kulturne znamenitosti sveta popotnikom odkrivajo zgodovino turističnih destinacij in najbolj iskanih kulturnih značilnosti, ki so pomemben vidik preteklosti in tradicije sodobnosti. Deset najbolj iskanih kulturnih znamenitosti na spletnem brskalniku Google ponazarja zanimanje njegovih uporabnikov ter iskalcev turističnih destinacij in znamenitosti. Katere so najbolj iskane znamenitosti preteklega leta 2022 in zakaj bi jih vsak popotnik hotel označiti na svojem popotniškem seznamu že videnih kulturnih znamenitosti, ugotoviš s tokratnimi popotniškimi nasveti, ki tvoje potovanje približajo željenemu cilju. Deset kulturnih znamenitosti v sedmih državah, razporejenih po celem svetu, z raznoliko arhitekturo in monumentalnostjo spomenikov izpostavlja in opredeljuje kulturo države ali mest. Odkrivaj najlepše destinacije s kulturnimi znamenitostmi skupaj z nami in spoznavaj druge kulture ter njihove navade na svojem potovanju.

Vsebina

Najbolj trendovske kulturne znamenitosti v tem trenutku:

Kulturne znamenitosti v turističnih destinacijah Veliki Britaniji, Egiptu, Braziliji, Belgiji, Tajvanu, Franciji in Južni Koreji lahko spoznate tudi z našimi potopisnimi prispevki ter spletno revijo Globetrotter ali pa si ogledate popotniški snep Interrail popotovanje po Veliki Britaniji – 1. in 2. del.

Značilnosti najbolj trendovskih znamenitosti

Buckinghamska palača v Londonu je nastala leta 1705 in v začetku 19. stoletja postala uradna rezidenca kraljice Viktorije Britanske, ki je vladala Združenemu kraljestvu Velike Britanije in Irske. Palača je pridobila ime po nekdanjem vodji britanskega parlamenta Johnu Sheffieldu, prvem vojvodi Buckinghamske in Normanbyjske grofije. V palači, ki meri 108 metrov v dolžino, 120 metrov v širino in 24 metrov v višino, se nahaja 775 soban. Razišči Buckinghamsko palačo in London, prestolnico Velike Britanije, kjer si je v letu 2019 več kot 7,4 milijona ljudi ogledalo turistične znamenitosti naravne in kulturne dediščine otoške države ob Rokavskem prelivu.

02_10_najbolj_iskanih_znamenitosti_-_10_most_searched_sights_-_Big_Ben_-_Envato.jpg

Big Ben je Elizabetin stolp z velikim zvonom in uro, ki se nahaja na severni strani vladnega urada Westminstrske palače. Zgrajen je bil leta 1859 v neogotskem slogu. Enajstnadstropni stolp z višino 96 metrov je zasnoval arhitekt in oblikovalec Augustus Pugin. Ime Big Ben je stolp pridobil po velikem zvonu v notranjosti zvonika, katerega teža presega 13,7 ton. Na uri je vidna številčnica, ki s posamično številko dolgo 60 centimetrov razporeja številčnico ure s premerom sedmih metrov. Prihod do stolpa je omogočen z javnim potniškim prometom na postajališču podzemne železnice Westminster, kjer se tvoja Londonska pustolovščina in ogled kulturne znamenitosti šele prične.

Keopsova piramida v Al Giza Desert je največja piramida, ki stoji ob dveh manjših piramidah, imenovanih Mikerinova in Kefrenova piramida. Njena prvotna višina je segala 146,6 metra v višino, medtem ko višina današnje piramide sega 138,5 metra v višino. Veliko Keopsovo piramido so zgradili v letu 2560 pr. n. št. v čast egipčanskemu faraonu Keopsu. Grški zgodovinar Herodot je zapisal, da je bilo za gradnjo piramide potrebnih 100.000 mož, ki so jo zgradili v dvajsetih letih. Z obiskom Kaira in Gize na potovanju po Egiptu spoznaj starodavne kulturne znamenitosti, kot so egipčanske piramide, velika sfinga v Gizi in antično mesto Memfis.

03_10_najbolj_iskanih_znamenitosti_-_10_most_searched_sights_-_Christ_de_Redeemer_-_Envato.jpg

Kip Kristusa Odrešenika je kiparsko delo francoskega kiparja Paula Landowskega. Nastalo je leta 1931 na gori Corcovado na območju narodnega parka Tijuca v mestu Rio de Janeiro v Braziliji. Višina kipa meri 38 metrov. Kiparsko delo, narejeno v art déco slogu, je največje delo na svetu, izdelano v slogovnem obdobju moderne. Podoba kipa Kristusa Odrešenika je oblikovana v stoječem položaju z iztegnjenimi rokami, s katerimi Kristus sprejema obiskovalce na gori Corcovado. Na raziskovanju najlepših področij Brazilije in zvezne države Rio de Janeiro kot tudi istoimenske prestolnice si oglej četrto največje kiparsko delo na svetu v podobi Jezusa Kristusa.

Kraljeva palača v Bruslju je upravna rezidenca in delovno okolje belgijskega kralja Filipa Belgijskega. Palačo so začeli graditi v drugi polovici 18. stoletja v neoklasičnem slogu ter zaključili leta 1934. Obseg kraljeve palače določa 33.000 kvadratnih metrov površine na treh glavnih in dveh podstrešnih nadstropjih palače. Zgradba je obdana z največjim urbanim mestnim parkom Brussels park, ki je velikokrat prepoznan z imenom Kraljevi park. Notranjost prostorov kraljeve palače si je mogoče ogledati vsako leto od 21. julija, ko v Belgiji praznujejo državni praznik, vse do septembra. Zakaj bi odpotovali v Bruselj na izlet, lahko ugotoviš s popotniškimi nasveti za ogled Bruslja.

04_10_najbolj_iskanih_znamenitosti_-_10_most_searched_sights_-_National_Chiang_Kai-shek_Memorial_Hall_-_Envato.jpg

Chiang Kai-shek spominska dvorana je kulturna znamenitost prestolnice Tajpej in Republike Kitajske, ki je nastala v letu 1980. Spominska dvorana je bila zgrajena v spomin nekdanjemu predsedniku Republike Kitajske Chiangu Kai-sheku. Do vhoda v spominsko dvorano vodi 89 stopnic, s katerimi je simbolično predstavljena dosežena starost preminulega predsednika Kitajske, ki je državi vladal 47 let. Stavba je osnovana v značilnem azijskem neoklasičnem slogu ter meri 76 metrov v višino. Vstop v Chiang Kai-shek spominsko dvorano je brezplačen. Kaj vse še popotniku ponuja otoška država Tajvan s prestolnico Tajpej, izveš na popotovanju Tajvan – za vsakogar nekaj.

Songshan večnamenski kulturni park je ustvarjalno središče Tajpeja, kjer se odvijajo raznolike kulturne in zabavne prireditve. Prostori večnamenskega kulturnega parka so bili prvotno namenjeni dejavnosti tobačne tovarne, ki je začela delovati z letom 1937. Večnamenski kulturni park je v prostorih nekdanje tobačne tovarne Matsuyama Tobacco Plant začel delovati leta 2011 z željo po vzpostavitvi prostora sodobne umetniške produkcije. Ustvarjalno središče Songshan si prizadeva ustvariti produkcijo umetniških industrij in jo ponuditi na mednarodnem tržišču. Vizija Songshan večnamenskega kulturnega parka je postati pomemben predstavnik tajvanske umetniške scene.

05_10_najbolj_iskanih_znamenitosti_-_10_most_searched_sights_-_Louvre_pyramid_-_Envato.jpg

Piramida Louvre je stavba, narejena iz stekla in kovine, zgrajena kot glavni vhod v muzej Louvre. Ob piramidi so zasnovane tudi tri manjše piramide, ki stojijo v notranjosti dvorišča ob atriju palače. Piramido je dal zgraditi francoski predsednik François Mitterrand v okviru desetletnega projekta Grand Louvre. Osnoval jo je arhitekt I. M. Pei v letu 1984, medtem ko so bila zaključna dela 21,6 metra visoke piramide, narejena štiri leta kasneje. Arhitektura piramide ponazarja egipčanski simbol smrti visoke civilizacije in kulture. Vstopi v muzej Louvre skozi glavni vhod louvrske piramide ter po ogledu muzejske zbirke razišči, kje si lahko ogledaš znamenitosti Pariza brezplačno.

Palača Idéal je družinska palača francoskega poštarja Ferdinanda Chevala, ki jo je zgradil v naselju Hauterives na jugovzhodu Francije. Palačo je začel graditi leta 1879 in za gradnjo potreboval 33 let. Izgled palače se povezuje s slogom naivne ali primitivne umetnosti, ki je značilna estetiki slikarjev samoukov. Fasada palače spominja na delo Antonija Gaudija, baziliko Sagrada Familia v Barceloni, katere prvine sloga so značilne za novogotski slog, art nouveau in katalanski modernizem. Ferdinand Cheval je na pokopališču v naselju Hauterives zgradil objekt z grobnico, kjer je tudi pokopan. Objekt je zaključil graditi leta 1923 z značilnostmi sloga družinske palače Idéal.

06_10_najbolj_iskanih_znamenitosti_-_10_most_searched_sights_-_Gyeongbokgung_palace_-_Envato.jpg

Palača Gyeongbokgung je kraljeva palača iz 14. stoletja, v obdobju dinastije Joseon. Nahaja se na severnem delu Seula v Južni Koreji in obsega skoraj 8000 soban. Zgradil jo je kralj Taejo, ustanovitelj dinastije Joseon, ki je kraljevini Koreje vladal šest let. Za časa japonske invazije na Korejo je kraljeva palača v 16. stoletju doživela uničenje in bila ponovno prenovljena v 19. stoletju. V prostorih palače Gyeongbokgung se danes nahajata National Palace Museum of Korea in National Folk Museum of Korea, kjer se lahko seznaniš s korejsko zgodovino. Sprehodi se po zgodovinski poti palače Gyeongbokgung ter se seznani o skrivnostih potovanja v Južno Korejo.

Ste vedeli?

  • Prva oseba, ki se je leta 1837 preselila v Buckinghamsko palačo, je bila kraljica Viktorija Britanska.
  • Leta 1923 je BBC zadnji dan v letu prvič predvajal zvonenje zvonika Big Ben, kar so tradicionalno ponovili vsako leto do danes.
  • Veliko Keopsovo piramido so uporabljali za grobnico, kjer so pokopani faraoni.
  • Kiparsko delo Kristusa Odrešenika so gradili kar devet let.
  • Ko se odpravljate na ogled kraljeve palače v Bruselj, bodite pozorni na Dress Code.
  • Chiang Kai-shek spominska dvorana se nahaja na trgu Liberty Square, ki se razteza na 240.000 kvadratnih metrov površine okrožja Zhongzheng v Tajpeju.
  • Delovni čas galerij Suisuilife x SongYan Gallery in Songyan Style Gallery traja od 11. do 19. ure.
  • Vhod v muzej Louvre z značilno obliko piramide je narejen v futurističnem slogu.
  • Palačo Idéal je zgradila samo ena oseba, francoski poštar Ferdinand Cheval.
  • Kraljeva palača Gyeongbokgung je osrednja palača petih velikih palač dinastije Joseon.

Sorodni članki

Prijava