Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Mexico City – najbolj naseljeno območje zahodne poloble

Mesto, ki ponuja enostavno vse za popotnika

Velemesto muzejev in kulture v Srednji Ameriki je z več kot 22 milijoni prebivalcev najbolj naseljeno mesto na zahodu. Ustanovljeno je bilo v začetku 14. stoletja in takoj za mestoma Cholula in Merida predstavlja tretje najstarejše mesto v Mehiki. Mexico City z največjim številom muzejev v Srednji Ameriki pa ne ponuja samo urejenih muzejskih prostorov, kjer so postavljene razstave z različnih kultur sveta, temveč je to tudi mesto tradicionalne kot tudi mednarodne gastronomije, v katerem se povezujejo številni okusi raznovrstnih jedi in receptur. Mesto, ki ponuja enostavno vse, je več kot samo kulturno središče Latinske Amerike. Tukaj se povezujejo novodobne oblike športa, kot sta nogomet in bejzbol, z nacionalnim mehiškim športom charrerio, športno disciplino iz območij posestev stare Mehike in tamkajšnje tradicije živinoreje kakor tudi konjeniške dejavnosti. Preberi tokratne potovalne nasvete za destinacijo Mexico City in se seznani z aktualnimi novostmi.

Vsebina

Živahna umetniška scena, bogata kultura in starodavne ostaline turistično ponudbo nadgrajujejo z atraktivnimi kopališči in kulinaričnimi specialitetami, ki vsako leto privabijo tudi preko 4 milijone turistov. Prestolnica Mehike je pa za obiskovalce zanimiva predvsem tudi z gledišča zgodovine in nastanka mesta, ki je za časa obdobja pripadnikov mehiškega indijanskega plemena Aztekov nastalo na jezeru Texcoco. Legenda pravi, da je Azteke do kraja za nastanek mesta vodil sam bog vojne in sonca Huitzilopochtli ter jim naročil, da naj svoje stalno bivališče zgradijo na svetem mestu, kjer bo območje označeno z orlom ter kačo v njegovem kljunu, sedečim na kaktusu opuncija. Tako je bila zgrajena azteška prestolnica Tenochtitlan, na območju katere so španci na ostalinah mesta zgradili današnji Mexico City. Predel jezera Texcoco se nahaja 4 kilometre vzhodno od Mexico Cityja.

Kako spoznati Mexico City z okolico?

S tokratno ponudbo te popeljemo na vulkan Iztaccihuatl s prekrasnim pogledom na dolino Mexica in dostopom do narodnega parka Iztaccihuatl—Popocatépetl v spremstvu vodiča, alpinista. Obiščeš lahko tudi najbolj popularna turistična prizorišča, kot so nekdanja prestolnica države s piramidami Teotihuacan, arheološko najdišče Tlatelolco in svetišče Guadalupe, ki se nahaja pri baziliki Naše Gospe Guadalupske. Po raziskovanju preteklosti se za sprostitev prileže mehiški party na mavričnem trajinera čolnu, s katerim se odpelješ po Xochimilco kanalih ob pripravi guacamole, omake za tortilje in okušanju neomejenih alkoholnih pijač. Naslednji dan si vzemi čas za nadaljevanje ogleda kulturne dediščine in spoznaj mesti Cuernavaca in Taxco. Z usposobljenim vodičem boš spoznal najbolj znamenite zgodovinske dragulje Mehike. Na ulicah Mexico Cityja si boš ogledal čudovite murale Diega Rivere na pohodu skozi zgodovinski center v središču mesta.

02_Mexico_City_za_popotnike_-_Mexico_City_for_travelers_-_Photo_by_Raul_Varela_on_Unsplash.jpg

Prav posebno izkušnjo pa boš doživel z ogledom predstave znanega mehiškega narodnega folklornega baletnega ansambla v palači lepih umetnosti, kjer bodo prikazali zgodovino mehiške kulture. Med drugim se podaj na panoramski ogled mesta na mestni nebotičnik in pridobi vstop do mestnega muzeja tako kot tudi do muzeja Bicentennial, ter poizvedi podrobnosti o fascinantni zgodovini Mehike. Raziščeš lahko tudi lokalno tradicijo s kulinaričnimi dobrotami in si privoščiš potep po mestnih tržnicah La Merced Market, Mercado Sonora in Pasteleria Ideal. Vodič ture te odpelje po desetih kulinaričnih postojankah. Nenazadnje si oglej zgodovinsko zbirko v narodnem antropološkem muzeju Museo Nacional de Antropologia, ki obsega kar 23 stalnih razstav z več kot 600.000 umetniških del in drugih eksponatov, ki so postali del kulturne dediščine države Mehike.

02_Mexico_City_za_popotnike_-_Mexico_City_for_travelers_-_ENVATO_1.jpg

Kulturni vodnik po mestnih muzejih

V Mexico Cityju, kulturnem središču s številčno ponudbo muzejskih vsebin, prav gotovo ne gre zamuditi velike izbire tovrstnih razstav, kjer si je mogoče ogledati vse, kar zajema mehiška kultura. Celotno mesto tako obsega raznovrstne muzeje kot na primer hišne, umetnostne, vojaške, zgodovinske in znanstveno-tehnološke ter tudi druge muzejske ustanove, kot so INAH – narodni antropološki inštitut, INBAL – narodni inštitut lepih umetnosti in UNAM – muzej narodne avtonomne univerze v Mehiki. Od vseh naštetih vrst muzejev so najbolj prepoznavni tisti muzeji, ki jih je treba uvrstiti na svoj seznam za ogled. Iz celotne muzejske in galerijske ponudbe smo zate izpostavili slednje razstavne prostore, in sicer:

03_Mexico_City_za_popotnike_-_Mexico_City_for_travelers_-_ENVATO_1.jpg

Po uspešno obkljukanem seznamu za ogled muzejev ti predlagamo, da si vzameš čas za sprostitev, kot sta to storila Tjaša in Hugo, in se prepustiš kakšni od plaž v mehiški državi. Popotnika sta se odločila, da se preizkusita na »surf breaks« v skritem pristanišču Puerto Escondido v zvezni državi Oaxaca, ki leži na jugozahodnem delu Mehike. Več izveš iz potopisnega prispevka Deskanje na vodi v Mehiki. Pomagaš si pa lahko tudi z osemnajsto knjižno izdajo turističnega vodnika Mexico.

Ste vedeli?

  • Velika piramida Cholule v Mehiki s 66 metrov višine in 450 metrov dolžine in širine je največja piramida na svetu.
  • Najstarejša ulica v Mexico Cityju, ki je bila zgrajena v 14. stoletju se imenuje Tacuba ulica.
  • Mexico City je eno največjih in najstarejših mest Severne in Južne Amerike.
  • Najbolj prepoznavna mehiška jed je tacos al pastor ali tacos de trompo.
  • Eden in edini grad v Severni in Južni Ameriki, kjer so nekdaj živeli podkralji in kralji, je grad Chapultepec v Mexico Cityju.
  • Tradicionalna mehiška hrana je z letom 2010 zabeležena na UNESCOV reprezentativen seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.
  • Poleg španskega uradnega jezika Mehika priznava 68 avtohtonih narodnih jezikov v rabi.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava